A világ legmagasabb hegycsúcsai

Bolygónkon tizennégy olyan csúcs van, amelyek nyolcezer méternél magasabb. Ezek mindegyike a Himalájában található, és egytől-egyig embert próbálóak. Íme, a legnagyobbak.

Csomolungma

A Föld legmagasabb hegycsúcsa a Mount Everest néven is ismert Csomolungma. A csúcsról az 1850-es évek óta tudni, hogy bolygónk legmagasabbja, első sikeres megmászására mégis 1953-ig kellett várni. 8848 méteres magasságával óriási kihívás elé állítja megmászóit, ám érdekes módon hiába nő túl minden más hegyet, messze nem ezt tartják a legnehezebben megmászhatónak az alpinisták. Ennek számos oka van, a legfőbb pedig, hogy rengeteg itt a mászó, így a kifeszített kötelek folyamatosan pótolva vannak, emellett segítő- illetve mentőszemélyzetből is van bőséggel.

K2

8611 méteres tengerszint feletti magasságával a K2 második helyen áll a nyolcezresek listáján. Bár egy évvel a Csomolungma első megmászása után lépett az első ember a tetejére, az azóta eltelt közel hatvan évben keveseknek sikerült meghódítani. A K2-t tartják a világ legveszélyesebb hegycsúcsának. A kegyetlen hegyként is ismert csúcs meredek oldalaival, rossz időjárásával teszi próbára a mászókat. Hiába alacsonyabb 237 méterrel a Csomolungmánál, tized annyian jutottak fel rá, és itt minden negyedik sikeres mászásra jut egy haláleset.

Kancsendzönga

Nepál és India határán áll a 8586 méter magas Kancsendzönga. Egészen 1852-ig ezt tartották a világ legmagasabbjának, ám akkor George Everest méréseit követően visszacsúszott a harmadik helyre. A hegyet a helyiek szentként tisztelik. Ezt első megmászói, George Band és Joe Brown tiszteletben tartották, amikor 1955. május 25-én sikeresen megmászták. A két brit néhány méterre a tényleges csúcstól megállt, hogy ne sértse meg a szikkim lakosság hitét. E hagyományt azóta a mászók egy része követi.

Lhoce

8516 méterével a Lhoce a Himalája, s ezzel a Föld negyedik legmagasabb hegycsúcsa. Érdekessége, hogy ennek ellenére a világ legkisebb nyolcezresének hívják, aminek az az oka, hogy topográfiai kiemelkedése mindössze 610 méter. Mint a Himalája más hegyei, a Lhoce is rengeteg is rengeteg életet követelt. 1989-ben itt vesztette életét a világ egyik legjobb mászójaként számon tartott Jerzy Kukuvzka. A lengyel használt kötelet vett Katmanduban, amely a déli fal mászása közben elszakadt.

Makalu

Kína és Nepál határán áll a 8481 méter magas Makalu. A Csomolungmától huszonkét kilométerre található csúcs különlegessége, hogy egy négyoldalú piramist formál. A Himalája több más csúcsához hasonlóan, a Makalut is az 1950-es években hódította meg az ember. Az első sikeres megmászása két franciához, Lionel Terray-hez és Jean Couzy-hoz kötődik, akik 1955. május 15-én érték el a csúcsot.

Cso-Oju

A tibetiek által türkiz istennőnek, azaz Cso-Ojunak keresztelt 8201 méter magas csúcs a hatodik a sorban. Nehézségét jól tükrözi, hogy Reinhold Messner mászónak - aki elsőként mászta meg a világ összes nyolcezresét – csak negyedik próbálkozásra sikerült felmászni rá. A hegy első terepbejárása a Csomolungma egyik meghódítójának, Edmund Hillarynek a nevéhez fűződik 1952-ből, az első sikeres csúcshódítás pedig két évvel később, két osztrák és egy nepáli mászó által történt.

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!