Találatok szűrése (134)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

 

Programok, kirándulások

Szahara túra (kétnapos kirándulás)
Elsőként El Jem római kori amfiteátrumát tekintjük meg, majd rövid városnézés következik Sfaxban és Gabésban. Ezután a matmatai berber barlanglakások meglátogatása következik, az éjszakát douzi oázisban töltjük. Másnap elutazunk a Chott el Jerid kiszáradt sóstóhoz. A következő program városnézés Tozeurban. A nap folyamán fakultatív program keretében lehetőség nyílik sivatagi tevegelésre, illetve szaharai dzsipp túrára.

Tunisz-Karthágó-Sidi Bou Said (egynapos kirándulás)
Ez az egynapos kirándulás a főváros megtekintését, Karthágó romjainak felderítését, illetve a nap végén a kis mór falu, Sidi Bou Said meglátogatását foglalja magába. Tuniszban először a Medinát látogatjuk meg, ahol a bazárban kb. 2 órás szabadidő áll rendelkezésre, majd az ország leghíresebb múzeuma következik, a Bardo-múzeum. Ebéd után az út Karthágó romvárosának megtekintésével folytatódik, majd a napot Sidi Bou Said meglátogatsa zárja, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Tuniszi-öbölre. Minden programnál elegendő idő áll rendelkezésre a fényképezéshez, hiszen mindhárom helyszín rengeteg fotótémát kínál.

Dougga (egynapos kirándulás)
Az egész napos kirándulás során felkeressük a római kor egyik legjelentősebb műemlékét, Dougga romvárosát. Ebéd után Thuburbo Maiusba, a szintén kétezer éves római kori város maradványainak felfedezése következik. Láthatjuk itt a Forumot, a Capitoliumot, számos római kori templom és fürdő maradványát. A következő állomás Zaghoun, ahol Karthágóba vezető vízvezetékrendszert, illetve a vizek Templomát keressük fel.

Kairouan -El Jem – Monastir (egynapos kirándulás)
Az egynapos kirándulás keretében felkeressük Kairouant, az iszlám vallás negyedik legfontosabb szent városát, ahol megtekintjük a Nagy Mecsetet, a város legrégibb vallásos építményét, a még ma is működő víztározót, illetve a Borbélymecsetet. Ezután utunk El Jembe vezet, ahol felfedezhetjük a római korból származó, legjobb állapotban fennmaradt amfiteátrumot, ami Kairouanhoz hasonlóan szintén a kultúrális világörökség része. A kirándulás utolsó állomása Monastir, ahol városnézés, illetve az óváros megtekintése zárja a napot.

Djerba - szigettúra (félnapos)
Djerba szigetén felkeresünk Guellalaban egy fazekas műhelyt, megtekintjük a híres La Ghriba zsinagógát, majd a sziget fővárosába, Houmt Soukba látogatunk el, ahol mindenképp érdemes egy nagy sétát tenni a Medinában, a kikötőben, illetve a helyi kézműves központban.

Hajókirándulás (félnapos)
A hajó Port el-Kantaui kikötőjéből indul, végighaladunk Sousse és Monastir partjai mellett. A hajózás során fürdésre és napozásra is nyílik lehetőség.

Folklórest
Tunéziai est, melynek során megcsodálhatjuk a tunéziai népviseletet, megtanulhatjuk az ország tradicionális táncait, illetve megkóstolhatjuk a tunéziai konyha leghíresebb speialitásait.

Szigetek, régiók
Az országot több régióra oszthatjuk: Észak-Tunézia, Keleti partvidék, (vagy „tunéziai riviéra” - vagy ahogy a helyiek nevezik: Sahel), Közép-Tunézia, illetve Dél-Tunézia, ami már a Szaharához tartozik. Tunézia déli részén találjuk Djerbát, ami egyben Észak-Afrika legnagyobb szigete.

Észak-Tunézia
Ez az ország legzöldebb része és nem csak azért, mert itt hullik a legtöbb csapadék, hanem azért is, mert erre hatalmas erdők húzódnak. Tunézia ezen részén még a havazás sem elképzelhetetlen. Az északi részt a tömegturizmus még nem fedezte fel, így ezt a turisták csupán 10%-a látogatja. Pedig a tunéziaiak szerint valójában erre vannak az ország legszebb strandjai és búvárkodni is csak Tunézia északi részén, a korallparton lehet. Misztikus romvárosokat (pl. Bulla Regia, Dougga), hangulatos kikötővárosokat találunk erre, (pl. Tabarka, Bizerte), valamint itt van az ország egyik legjelentősebb nemzeti parkja, az Orbata.

Cap Bon félsziget
A Cap Bon félsziget elsősorban természeti szépségével, meredek szikláival és narancsligeteivel, citrus- és olajfáival ejti ámulatba az idelátogatókat. A tenger itteni kristálytiszta része ideális hely a búvárkodás szerelmeseinek

Keleti partvidék, vagy „tunéziai riviéra”
A keleti partvidéken (Sahel) találhatók Tunézia legjelentősebb turisztikai központjai, mint pl. Hammamet, Nabeul, Sousse és Monastir. Az európai színvonalú tengerparti szállodák a part menti sáv nagy részét elfoglalják. A környező vidék falvainak lakói fémművességre, ötvösművészetre és ruhakészítésre specializálódtak. A Sahelra látogató turista egynapos kirándulás alkalmával kényelmesen bejárhatja Kairouan szent városát, vagy felfedezheti El Jem hatalmas római kori amfiteátrumát.

Közép Tunézia
A turisták kedvelt célpontjaitól, a fürdőhelyektől és üdülőövezetektől távol, az algériai határ mentén kopár, sziklás hegyek, sós sivatagok alkotják Tunézia szárazföldi régióját. Ezekre a tájakra is érdemes egy nagy kirándulást tenni, hiszen az oázisoknak, a sztyeppéknek, a római romvárosoknak is megvan a sajátos hangulata. Az ország legjelentősebb ókori emlékei és romvárosai Közép-Tunéziában vannak. Testour andalúz hangulatú óváros Le Kef kék-fehér házai vagy a hegyek tetejére épített ősi berber falvak is egyaránt megérdemlik az utazó figyelmét.

Dél-Tunézia és a sivatag
A Szahara az ország 43%-át foglalja el, de ne gondoljuk, hogy csupán hatalmas pusztaságról van szó. Az Algéria és Líbia által határolt területnek ugyan tényleg vannak hihetetlenül kopár vidékei, ám a látnivalók száma egyáltalán nem kevesebb, mint Tunézia bármely más vidékén. Dél-Tunézia földrajzilag és kulturálisan számos kisebb egységre tagolható. A kopár hegyek között megbúvó oázisok, Matmata berber barlanglakásai, a Ksour vidékének különleges formájú épületei vagy éppen a Szahara végtelen homokdűnéi egyaránt megérdemlik az utazók figyelmét. A táj végig lenyűgöző, így nem véletlen, hogy olyan híres filmet forgattak itt, mint pl. a Csillagok háborúja vagy az Angol beteg.

Djerba
Djerba Észak-Afrika legnagyobb szigete, területe 520 km2, fővárosa Houmt Souk. Ugyan a sziget hivatalosan Tunéziához tartozik, ám Djerba teljesen más, mint az ország szárazföldi részei, más a kultúrája, szokásai, építészete - így kis túlzással talán azt is mondhatjuk, hogy „egy különálló kis ország” Tunézián belül. Évezredek során föníciaiak, görögök, rómaiak, zsidók, keresztények, arabok hagytak nyomot a szigeten. Djerba szigete elsősorban finom homokú strandjaival vonzza a nyaralni vágyókat. Mivel az ország legdélebbi részén fekszik, egész évben alkalmas a fürdőzésre, napozásra. Djerbán több,  mint egymillió pálmafa nő, nem csoda tehát, hogy már az őskorban is lakott volt ez a terület. Ha kedvünk tartja, izgalmas kirándulásokat tehetünk innen a szárazföldre.

Városok
Tunézia leglátogatottabb, tipikusan az idegenforgalomra berendezkedett városai Tunisz, Sidi-Bou Said, Nabeul, Hammamet, Sousse és Monastir. A legfontosabb történelmi emlékekkel rendelkező városok: El Jem, Kairouan, Bulla Regina, valamint Tozeur.

Tunisz
Tuniszt Karthágó romjainak közelében építették és sokáig a város árnyékában élt és csupán a 9. században vált az ország fővárosává. A város a Tuniszi-öböl partján fekszik, amelyhez a Tuniszi-tó kapcsolódik, illetve egy csatorna köti La Goulette kikötőjéhez. A város a parti síkságon és az azt övező dombvidéken terül el. A mai Tunisz hű lenyomata a város háromezer éves, színes történelmének, így kitűnő példája az arab óváros és a modern építészet óriási kontrasztjának. Tunisz egyszerre afrikai, arab és európai - mindez már magán a városszerkezeten észrevehető. Tunisz régi belvárosa az arab Medina, amit szűk utcák jellemeznek és ahol élénk kereskedelem folyik. A franciák itt tartózkodásuk alatt megépítették a Ville Nouvelle-t, azaz az Újvárost, amely a mai Tunisz tulajdonképpeni központja hosszú sugárutakkal, hivatalokkal, szállodákkal, éttermekkel. A várost a széles Burguiba sugárút vágja ketté, ahol a gyarmati korszak épületei magasodnak. A mai Tunisz Medináját szinte teljes egészében a souk foglalja el. Jobb, ha itt az európai turista óvatos, hiszen a több hektáron elterülő bazár kanyargós utcái, szűk sikátorai között nagyon könnyű eltévedni. A Medina teljes egészében az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatát idézik. A tuniszi Medinában számtalan mecset és medresze található. Egy részük ma már üresen és kihasználatlanul áll, míg másik részük a mai napig a vallási élet meghatározó színtere, pl. Sidi Mahres-mecset, Sidi Juzuf-mecset, Slimaniya-medeszre. A Zitouna- mecset, más néven Olajfa mecset, vagy Nagy mecset a Medina középpontjában áll, így érdemes itt kezdeni az óváros megismerését. Több mint ezer éven át ez a mecset volt az itteni élet központja. Könyvtára a mai napig az arab nyelvű irodalmi és tudományos művek felbecsülhetetlen értékű gyűjteményét őrzi. A turisták a mecset imatermébe nem, csak az udvarába léphetnek be. A 19. századig a Bab el Bahar kapu volt a vastag falakkal körülvett óváros keleti bejárata. A kapu ideális kiindulópontja egy óvárosi sétának, mely során végigjárhatjuk a Medina szűk, kanyargós utcáit. A tuniszi Bardo-múzeum a Földközi-tenger térségének legjelentősebb múzeuma, a kairói Egyiptom Múzeummal együttesen pedig egész Észak-Afrikában a legfontosabb. Itt láthatjuk a világ legnagyobb, római korból származó mozaik gyűjteményét.
A városközponthoz közel találjuk a Belvedere-parkot, a kb. százhektáros zöldterületen a mediterrán térség legjellemzőbb növényeit csodálhatjuk meg.

Karthágó
Az egykor dicső tengerparti város ma Tunisz elővárosa, mely a Tuniszi-öbölben fekszik. Itt állt egykoron a világ egyik leggazdagabb, legnagyobb hatalommal rendelkező városa, Karthágó. A monda szerint a várost Kr. e. 814-ben Elissa (vagy Vergilius elnevezése szerint Dido), Tyros király egyik lánya alapította. Karthágó hamarosan tengeri nagyhatalommá nőtte ki magát és Róma vetélytársává vált, amit a Római Birodalom természetesen nem tűrt el. A három pun háború következtében a város Kr. e. 146-ban elpusztult, köveit a rómaiak szétszórták, földjét sóval hintették be. Csak száz évvel később, Augustus császár uralkodása idején építették újjá, ezúttal már római provinciaként. A 2. századra már 300 ezer lakosa volt, gazdagsága Rómáéval vetekedett. A 4. században püspöki székhely lett és a keresztény Afrika központjává vált. Karthágó azonban másodszor is elpusztult, 692-ben az arabok rombolták le és ezt a csapást már soha többé nem sikerült kihevernie.Az ókori emlékek a város területén szétszórva találhatók. A legfontosabb látnivalók a Byrsa-dombon és a Carthage-Salammbo negyedben láthatjuk. Megtekinthetjük továbbá a pun kikötőt és a római korból származó Antonius Pius fürdőt, illetve azt a többszáz urnát, amelyek a város arisztokráciájának elsőszülött gyermekei hamvait tartalmazzák. A romok felfedezése után ne hagyjuk ki a Byrsa dombon álló Karthágói Nemzeti Múzeumot se, ami a város dicsőséges történetével, illetve a pun háborúkkal ismertet meg minket.
Sidi Bou Said
Festői kis falu Tunisz közelében, tele kék-fehér, tipikusan mediterrán stílusú házacskákkal. A magyarok gyakran nevezik Tunisz Szentendréjének is. A tuniszi tengeröbölre innen nyílik a legszebb kilátás. Az 5000 lakosú kisvárost bevándorló andalúziaiak alapították a 13. szd.-ban, nevét egy a helyiek által szentként tisztelt muszlimról kapta. A brit d’Rlanger bárónak köszönhető, hogy a falu megtarthatta eredeti mediterrán jellegét, ugyanis ő volt, aki műemlék védelem alá helyeztette. A városka legszebb épülete a Dar el-Annabi, a 18. század végén emelt  villa, ami ma múzeumként működik helytörténeti és népművészeti gyűjteménnyel. A villa mediterrán hangulatú kertje önmagában is megérdemli a látogatást. A kikötőben tehetünk egy rövid sétát, ahol megcsodálhatjuk a luxus jachtokat. A városka rengeteg fotóznivalót kínál a turistáknak. Két híres kávézója van: Café des Nattes, Café Chaabane. Feltétlen kóstoljuk itt meg a mentateát.
Dougga
Tunisztól 115 km-re délnyugatra, az Oued Khalled széles völgyében terül el a mezőkkel, olajfaligetekkel körülvett Dougga, Afrika legjobb állapotban fennmaradt ókori római városa, melyet gyakran „tunéziai Pompei-nek” is neveznek. Valószínűleg ellenséges viszonyban állt Karthágóval, így maradhatott fenn az időközben virágzó várossá fejlődött Dougga a hatalomátvétel után is sértetlenül. A város a 2-3. században élte virágkorát, a romok többsége is ebből a korból származik. Dougga pusztulása a római birodalom hanyatlásával párhuzamosan  a 4. században ment végbe.  A város egyik legjelentősebb épülete a gazdag polgárok által Marcus Aurelius és Lucius Verus császár tiszteletére emelt Capitolium.  Az egyetlen pun-numidia korból fennmaradt építmény Ataban numida fejedelem Kr.e. 2. században épült 21 méter magas síremléke. A város egykori jólétéről tanúskodik a többi templom, mozaikokkal díszített villa, és a színház is. Ne mulasszuk el megtekinteni a hatalmas fürdőlétesítményeket és Septimius Severus diadalívét.

Nabeul
Nabeul 70. 000 lakosú város, a fővárostól 65 km-re található, a Cap Bon félsziget központja. A település kézi hímzésének, csipkéjének, parfümjeinek, borászatának és főleg fazekas iparának köszönhetően vált ismerté. Nabeul a művészi kézimunka központja a félszigeten, a helyiek a nabeuli fazekakon, olajoskorsókon, vizeskorsókon kívül egyedülálló festett kerámiákat, illetve csempéket gyártanak. Ajánljuk a tradicionális piac meglátogatását, ahol heti rendszerességgel helyi kerámiát, szőnyegeket, fűszereket, fogyasztási cikkeket és háziállatokat kínálnak megvételre. Nabeul a képzőművészet mellett a Cap Bon kézművesiparának fővárosa. A városban mindenütt rácsos mintázatú lámpákat láthatunk a fazekasműhelyek kirakataiban. A város címere is arról tanúskodik, hogy a fazekasság rendkívűl jelentős szerepet játszik Nabeul életébn: a címer egy hatalmas örökzöld fát ábrázol, ami hagyományos nabeuli cserépfazékból nő ki. A város környékén hatalmas zöld területek, narancsligetek, leander-sorok és nagy kiterjedésű szőlőültetvények váltják egymást.

Hammamet
Hammamet, régebben halászfalu volt, ma 20. 000 lakosú üdülőváros. A 15. századi alapítású halászfalu hosszú, homokos strandjának, kellemes klímájának köszönhette, hogy a 20-as években egy milliárdos, Georges Sebastian felfigyelt rá és az egyik narancsligetben luxusvillát építtetett. Példáját dúsgazdag barátai is követték, köztük olyan neves személyiségek, mint pl. Paul Klee, Oscar Wide vagy Winston Churhill. A város gazdasága a hatvanas évek óta az idegenforgalomra épül, luxusszállók, kávézók, kiépített strandok szolgálják a vendégek kényelmét. Hammamet mára tehát Tunézia egyik legismertebb üdülővárosa lett. Érdemes bebarangolni a teljes egészében fallal körülvett óváros kanyargós utcáit, nyüzsgő bazárját. A Sebastian-villában kialakított kulturális központban érdemes megtekinteni a hagyományos tunéziai viseletet bemutató kis múzeumot, valamint a „Hayet Space” festménygyűjteményt. A városban két, a turisták számára is érdekes mecset áll: a Nagy Mecset és a Sidi Abdel Kader-mecset. Hammamet környékén több római korból származó rom is található. Az itteni szállodák színes programkínálattal várják a vendégeket: lehetőség van itt íjászkodásra, tevegelésre, hőlégballonnal való utazásra, vitorlázásra.

Kairouan
Kairouan nemcsak Tunézia fontos vallási központja, hanem Mekka, Medina és Jeruzsálem után az iszlám negyedik szent városa, az arab kultúra, művészet és tudomány központja is. Évente hívek ezrei zarándokolnak el ide. A város ma is az egyik legvallásosabb település Tunéziában, lényegesen kevesebb helyen lehet alkoholt kapni, mint Tuniszban, vagy a tengerparti üdülővárosokban. Mivel Kairouan elég távol fekszik a keleti part turistaközpontjaitól, máig sikerült megőriznie középkori arab városképét. Kairouan teljes óvárosa 1988 óta szerepel az UNESCO kulturális világörökségi listáján. Medináját több kilométeres, tornyokkal megerősített falrendszer veszi körül, amelyet az évszázadok során számtalanszor átépítettek. A mai építmény legnagyobb része a 18. századból származik, a rajta nyíló kapuk kettő érdemel említést: a Bab el-Khoukha és a Babe –Suhada. A város fő nevezetessége a Sidi Oqba-mecset (Nagymecset) hatalmas minaretjével és a Zaouia Sidi Abid el Ghariani (a szent sírja). A 135 m széles és 80 m hosszú épületet még Kairouan alapítója, Oqba Ibn Nafi építette 672-ben. Nevezetesek továbbá az Aghlabida medencék és Sidi Sahab zaouiája („Borbélymecset”) is. Kairouan 17. és 18. századi szukjai is festői látványt nyújtanak. Az értékes kairouani szőnyeg, amit a helyi asszonyok hagyományos eszközök segítségével kézzel szőnek Tunézia szerte híres.

Souuse
Sousse Tunézia egyik legkedveltebb üdülőhelye, a Port el-Kantauitól Monastirig húzódó turisztikai régió központja. Sousse-t gyakran nevezik a keleti tengerpart fővárosának is. 300 ezer fővel a harmadik legnagyobb tunéziai város, ami csupán 20 km-re a fekszik a nemzetközi Monastir repülőtértől. Történelmi Medinája az UNESCO világörökség listáján szerepel, van nyüzsgő szukja, szépen kiépített strandjai, jó szállodái és éttermei, valamint egy híres múzeuma, nem csoda tehát, hogy a turisták annyira kedvelik. Az Újváros - akárcsak a többi hasonló negyeddel rendelkező város - tele van a franciák által emelt modern épületekkel, szállodákkal, éttermekkel, mozikkal. Sousse európai színvonalú szállodákat, hosszú, homokos tengerpartot, vízi sportok nagy választékát, mozgalmas éjszakai életet kínál. Sousse Medinájában sétálva rögtön érezhető, hogy a város milyen dicsőséges múltra tekint vissza. A Medina ma látható városfala az eredeti nyomát követi és szinte teljes épségben megmaradt, csak néhány helyen látszanak a második világháború nyomai. Az óváros ezen része kanyargós, szűk utcáival, kedves kereskedőivel és híres épületeivel teljes egészében megmaradt tipikusan középkori hangulatú arab városrésznek, nem csoda tehát, hogy a soussei Medina az UNESCO világörökség-listáján is szerepel. Sousse egyik nevezetessége a 13 m magas, várfallal körülvett Ksar Er Ribat, melyet a 9. században építettek. A Ribat tornyát fényüzenetek adására és fogadására is használták, akár Marokkóig vagy Egyiptomig is lehetett üzeneteket továbbítani a több száz kilométeren át húzódó jelzőrendszernek köszönhetően. Érdemes meglátogatni továbbá a 780-ban emelt Nagy Mecsetet és a Kasbaht. A régi erőd az óváros dél-nyugati sarkán található, szögletes őrtornya a város legmagasabb pontján épült azzal a céllal, hogy a katonák jobban belássák a területet mint a Ribatból. A Kasbah-t kb. 30 évvel később fokozatosan építették köré, melyben ma egy remek múzeumot találunk, ami a Bardo-múzeumhoz hasonlóan rendkívül értékes mozaikgyűjteménnyel rendelkezik. Sousse második legjelentősebb múzeuma a Dar Essid Múzeum, egy 18. szd.-i felújított nagypolgári ház, amelyben az eredeti berendezést csodálhatjuk meg. A  Medinától 1 km-re délnyugatra találjuk Római kori, ókeresztény katakombákat. A  4. századból származó föld alatti temetkezési helyen összesen 15 ezer sír található. A teljes járatrendszer összesen 5 és fél  km, de ebből csak pár 100 méternyi látogatható. Meglátogatva ezt hű képet kapunk az ókeresztények temetkezési szokásairól.
Port el-Kantaui
Sousse-tól 6 km-re, északra található Port el-Kantaui kikötője, amely a maga nemében egyedülálló, ugyanis ez a Földközi-tenger első „kert-kikötője”.  Port el-Kantauit kb. 20 éve építették ki, a kikötőt luxushotelek, ezeréves olajfa-kertes villák, golfpályák és tengeri búvársport-központ veszi körül. A kikötőben 340 vitorlás és yacht számára van hely.
Monastir
A 28. 000 fős, nemzetközi reptérrel rendelkező kikötőváros a Hammamet-öböl legdélibb részén fekszik. Monastir mindenekelőtt, mint az első tunéziai elnök, Habib Bourguiba szülővárosaként ismert. Erre emlékeztet minket a  Bourguiba-fesztivál, a   Bourguiba- Mecset, a Bourguiba családi mauzóleum, ahol a néhai elnök arany szarkofágját találjuk A város büszkesége az ország talán legszebb Ribatja, mely a 8. században épült, és amelyben ma iszlám művészeti múzeum működik. A monastiri Ribat érdekessége, hogy itt forgatták a Brian élete és a Názereti Jézus című film számos jelenetét. A monastiri Medina nevezetességei közé tartozik a 9. században épült Nagy Mecset.

Mahdia
A kis halászváros a fővárostól 210 km-re, délkeletre fekszik. Jellegzetes mór stílusban épült fehér épületek, kupolás mecsetek és karcsú tornyok jellemzik. A település a 10. században a Fatimida dinasztia székhelye, azaz Tunézia fővárosa volt. A Borj el Kebir elnevezésű Kasbah a félsziget legmagasabb pontján épült. A város másik nevezetessége a 10. században épült Nagy Mecset. A Medinába vezető hatalmas fekete kapun, a Skiffa el Khalán keresztül juthatunk a kilátóteraszokhoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra és a tengerre. Az 500 hajós hajóflottával rendelkező kikötő az ország legnagyobb halászkikötője.


El Jem
El Jem csendes tunéziai kisváros az egykor itt állt, háromszor nagyobb római település Thysdrus helyén. Thysdrus szinte valamennyi utcája, épülete még a homok alatt várja, hogy a régészek újra felfedezzék őket. Itt találjuk El Jem méltán világhírű római kori amfiteátrumát, ami nem csak Tunézia büszkesége, hanem az egykori Római Birodalom egyik legnagyobb épülete volt, ma pedig egész Észak-Afrika egyik leghíresebb nevezetessége. Érdemes kora reggel vagy késő délután felkeresni, különösen nyáron, amikor nem elviselhetetlen a hőség, és az aréna kövei a legszebb színeikben tündökölnek. Thysdrus amfiteátrumát sosasem fejezték be teljesen, ám így is a Római Birodalom harmadik legnagyobb épülete volt. A 148 m hosszú, 122 m széles és 35 m magas építmény küzdőterének méretei is lenyűgözőek: a 65 m hosszú, 39 m széles teret akár több részre is lehetett osztani, hogy egyszerre több műsorszámot is élvezhessen a közönség. A lelátókra 35-40 ezer néző zsúfolódhatott be, akik közül sokan minden bizonnyal messziről érkeztek, mert Thysdrusnak a fénykorában sem volt 30 ezernél több lakosa. Az amfiteátrumhoz közeli múzeum mindenképpen megér egy órás betekintést. Bár nem túl nagy, de mozaikgyűjteménye néhány különlegesen szép darabot is tartalmaz., amelyek általában az arénában lebonyolított különböző műsorszámokat mutatják be.

Sfax
A 400 ezer lakosú Sfax az ország második legnagyobb és egyben leggazdagabb városa, a déli területek gazdasági központja. Talán éppen ennek a jómódnak köszönhető, hogy  Sfaxot a mai napig nem érte el az a fajta tömegturizmus, mint a partvidék többi városát, pl. Sousse-t vagy Monastirt. Sfax viszonylag fiatal város, helyén korábban nem állt jelentősebb pun vagy római település, arabok alapították a 9. században. A Medina vastag falait is ők emelték. Sfax fallal körülvett óvárosa az ország egyik legszebb Medinája, melynek nagy részét a bazár foglalja el. A Medina központjában természetesen a Nagymecset áll. Az első imahelyet a Sfaxot alapító arabok emelték itt 849-ben, a mecsetet azóta többször bővítették és renoválták, a legutolsó jelentős felújítás a törökökhöz fűződik. Sajnos az épületbe csak muszlimok léphetnek be. A Nagymecseten kívül további 67 mecset található még a Medinában. A sfaxiak biztonságát egykor két kis erőd is őrizte. A Medina délnyugati sarkában álló Kasbah falairól remek kilátás nyílik az óváros zegzugos utcáira és Sfax rendezettebb új részeire is. Sfax soukjainak eredetiségét, igazi muszlim hangulatát semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Angol beteg című, magyar vonatkozású filmnek a kairói bazárban játszódó jeleneteit Egyiptom helyett inkább itt forgatták. Ha az egykori Sfax mindennapjaira vagyunk kíváncsiak érdemes meglátogatni a Dar Jelloull Regionális Népművészeti Múzeumot. A dúsgazdag Jellouli kereskedőcsalád egykori rezidenciája gyönyörű példája a 17. századi tunéziai polgári építészetnek. A központi belső udvar körül sorakozó szobákban szépen faragott faajtókat, míves csempedíszítést láthatunk. A Medina falain kívül, a Villa Nouvelle-ben, azaz az Újvárosban is jól látszik, hogy milyen gazdag Sfax. A rendezett sugárutakat, tökéletesen rendbetartott magán-és középületeket sok európai város is megirigyelhetné. A turista számára a legfontosabb épület a neomór stílusú Városháza, amely a kis Régészeti Múzeumnak is otthont ad. A sokféle korszakot és tárgyat felvonultató múzeum hét termében  a környékről összeszedett pun, római és iszlám művészeti emlékeket vehetjük szemügyre, van itt minden az olajmécsestől  a szépen díszített Koránig.

Tozeur
Tozeur a Római Birodalom egykori Afrika provinciájának határán fekszik, az ország egyik legrégebbi városa. A hatalmas pálmaligetekkel körülvett város Tunézia kihagyhatatlan látványosságai közé tartozik.  Ideális fekvése miatt kifejezetten alkalmas a környező vidék látnivalóinak bejárásához is. Tozeur óvárosának legtöbb látnivalója az Avenue de Bourguiba mentén helyezkedik el. A város legérdekesebb és egyben legszebb részét az Ouled el Hadef környéket az Avenue de Bourguiba és az Avenue Farhat Hahed között találjuk. A helyi építészeti díszítő kézművesség Tunézia-szerte híres, érdekessége, hogy épületeinek nagy részét, sárgás téglákkal rakták  ki, gyakran virág-vagy geometriai alakú elrendezésben.  Ezt az évezredes díszítési technikát a ma épülő házakon is egyre gyakrabban alkalmazzák. A város múzeuma a Dar Charait Múzeum, mely az ország múltját, és jelenét mutatja be. Ahová csak nézünk, fantasztikus szőnyegek, kelmék és porcelánok láthatók. A gyönyörűen kialakított belső udvarban számos antik szobor és mozaik másolatát is megtekinthetjük. A különböző termeken a tunéziai mindennapokkal ismerkedhetünk meg: láthatunk berber sátrat, hagyományosan berendezett konyhát és számos értékes esküvői ruhát is.

Nefta
A Chott el-Jerid nyugati végénél, az algériai határtól 36 km-re terül el az 1500 lakosú kisváros, ami hangulatos Medinájával igazi sivatagi gyöngyszemnek számít. Egyetlen más tunéziai településre sem illik rá annyira a klasszikus sivatagi oázis leírása, mint Neftára. A város a déli vidék vallási központja, Kairouan után az ország legfontosabb szent városa, és egyben az iszlám misztikus szúfi irányzatának utolsó fellegvára. A kisvárosban található 24 mecset és száznál is több sírhely az év minden napján számtalan zarándokot látnak vendégül.  A szép fehérre festett házak és kupolák, a Tozeurban is fellelhető sárga téglás díszítés és a Corbeille, azaz a pálmafákkal gazdagon körülvett, hatalmas kráter a nem muszlim utazók számára is bőségesen szolgálnak látnivalókkal. A várost az Oued folyó medre osztja két részre: keleten az újváros terül el soukjaival, nyugaton pedig az óváros. Neftában a céltalan bolyongást ajánljuk, elsősorban a régi negyedekben: Ouled eh-Cherif-ben, az El-Bayadhában, az ez-Zaouiában és a Ben Aliban, amelyek mindegyikében kiemelkedő építészeti kincseket csodálhatunk meg. A városban szerdánként tartanak vásárt, novemberben és decemberben pedig datolyaünnepet rendeznek.

Matmata
A Matmata hegység lábánál fekszik Tunézia legérdekesebb faluja, amit szintén Matmatának hívnak. És hogy mitől olyan különleges ez a kis falu? Nos, az itt lakó berberek sziklába vájt barlanglakásaitól.  A völgykatlan kráterekkel szaggatott holdbéli tájhoz hasonlít, a berberek pedig a kráterek puha sziklájába vájták otthonaikat. A legrégebbi barlanglakások a 17. századból származnak, a környék berberei ugyanis már ekkor rájöttek arra, hogy a sivatag kegyetlen forrósága ellen így tudnak a legegyszerűbben védekezni. Ötletük hatékonyságáról bárki meggyőződhet, aki ellátogat ide: a szobák nyáron kellemesen hűsek, télen viszont melegek. Matmata barlanglakásainak építése a központi udvar kivájásával kezdődik. Ezek 7-10 m mélyek, és nagyjából 10 m átmérőjűek. Amikor ez kész van, az oldalába vájják az egyes szobákat, a konyhától a hálószobáig. Ezek fölé néha egy újabb szint kerül, amelyeket lépcsőn vagy kötélhágsón lehet megközelíteni, ezek a helységek általában raktárként szolgálnak.  A felszínről az udvarra csak egyetlen keskeny folyosón keresztül lehet lejutni. Bár a környék homokkője viszonylag könnyűvé tette a munkát, ennek ellenére egy ilyen családi otthon elkészítése legalább fél év. A leghíresebb barlanglakás egy szálloda, a Hotel Sidi Driss, amely a Csillagok háborúja és A Klónok támadása című filmekhez is helyszínül szolgált. A falu múzeumát Matmata asszonyai működtetik, ami szintén egy barlanglakásban kapott helyet. Látogatásunk alkalmával csekély díj ellenében bármelyik helyi berber házba be lehet térni, ahol a háziasszonyok saját készítésű mentateával vendégelnek meg.

Douz
Douzt - az egyik legszebb sivatagi kisvárost - gyakran nevezik a Szahara kapujának, hiszen a sivatagi túrák nagy része innen indul. Ha napközben nyáron érkezünk, ne  csodálkozzunk a kihalt utcák csendje, na meg a rekkenő hőség miatt. A város különösen a hátizsákos turistáknak és romantikus kalandoroknak ajánlott. Előbbieket az olcsó ám színvonalas szállások, utóbbiakat a hangulatos naplementék és pálmaligetek, valamint a városkát körülölelő sivatagi homokdűnék vonzzák. Maga a város nem túl sok látnivalóval bír, mégis sokan keresik fel évente ideális fekvése miatt, hiszen innen a legkönnyebb az országban igazi, többnapos sivatagi expedíiókra indulni. A helybéliek itt még az ősi hagyományok és szokások szerint élnek. A város csütörtökönként a legelevenebb, ugyanis ekkor özönlenek ide a környező félnomád falvak lakói, hogy megtartsák a szokásos heti vásárt. A douzi Szahara Múzeumot mindenképp érdemes felkeresni, ahol mindent megtudhatunk a város és a sivatag életéről. A kiállítás keretében megismerkedhetünk a nomád élet jellemző kellékeivel, használati eszközeivel, pl. a beduin sátrakkal, színes öltözékekkel, és szőnyegekkel. Ha kulináris élményekre vágyunk, látogassunk el az Ali Bab étterembe, ahol Tunézia-szerte híresen jó kuszkuszt készítenek.  Különös élményt nyújt a mahere, a sivatagi tevetúra. Minden év decemberében visszatérő rendezvény a város életét felpezsdítő Szahara fesztivál.

Világörökségek
El-Jem római kori amfiteátruma
El-Jemben található az egyik legfontosabb tunéziai műemlék: a Római Amfiteátrum, ami majdnem akkora, mint a Kolosszeum Rómában. 1979 óta szerepel a kulturális világörökségek között.
Tunisz Medinája
Kulturális örökség kategóriában 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Az egykori arab Tunisz leginkább itt, a Medinában érhető tetten. Hiába érik itt szinte egymást a különböző műemlékek, az összkép nem valamiféle pedánsan elrendezett múzeumhoz hasonlít. Ne feledjük, hogy a Medinát még jóval a robbanómotor felfedezése előtt alakították ki, így nem csoda tehát, hogy szűk utcáiban még szinte gyalogosan vagy biciklivel sem egyszerű közlekedni.
Karthágó
Karthágó 1979 óta az UNESCO világörökségének részét képező város. A karthágóiak (föníciaiak) voltak az elsők, akik erős államot építettek ki Észak-Afrikában, így Karthágó volt az a hely, ahol Tunézia történelme a szó legszorosabb értelmében elkezdődött. Később a rómaiak, majd a vandálok kerítették hatalmukba. A terület századokon át újra meg újra csatatérré változott, az egykor hatalmas városból a 7. század végére pedig már csak romok maradtak.
Ichkeul Nemzeti Park
Itt talható a Földközi-tenger vidékének harmadik legnagyobb vízimadár rezervátuma. A tó körül a növények rendkívüli fajgazdagsága figyelhető itt meg: mocsári és más nőszirmok, tavirózsák, kákafélék élnek itt. Télen pedig az Európából érkező vándormadarak ezrei vernek itt tanyát. Duzzasztógátak építése a Park nedves területeinek kiszáradásához vezetett. Ezáltal a növény- és állatvilág is veszélybe került. A helyszínt emiatt 1996-ban felvették a Veszélyeztetett Helyszínek Listájára.  
Kerkuán nekropolisza
Kerkuane pun városa és nekropolisza 1985 óta UNESCO kulturális világörökség. A Cap Bon sziklacsúcsain álló romvárost 1952-ben fedezték fel, a romok a legjobb állapotban fennmaradt pun leletek. A város alaprajza, az utcák elrendezése, sőt még a házak beosztása is felismerhető még ma is.
Kairuan
Kairuan Mekka, Medina és Jeruzsálem után az iszlám negyedik szent városa, az ország legfontosabb zarándokhelye. A város leghíresebb és legtiszteletreméltóbb épülete a Nagy Mecset, amelybe csak iszlám hívők léphetnek be. Kairuan 1988 óta tartozik a világörökséghez.
Sousse Medinája
Sousse Medinája 1988 óta található a kulturális világörökségek sorában. A Medina ma látható városfala az eredeti nyomát követi és szinte teljes épségben megmaradt, csak néhány helyen látszanak a második világháború nyomai. Az óváros ezen része kanyargós, szűk utcáival, kedves kereskedőivel és híres épületeivel teljes egészében megmaradt tipikusan középkori hangulatú arab városrésznek. A Medinában található a Kasbah erőd, illetve a Nagy Meset.
Dougga
Dougga Afrika legjobb állapotban fennmaradt ókori római városa, melyet gyakran „tunéziai Pompei-nek” is neveznek. A város a 2-3. században élte virágkorát, a romok többsége is ebből a korból származik. A város egyik legjelentősebb épülete a gazdag polgárok által Marcus Aurelius és Lucius Verus császár tiszteletére emelt Capitolium.  Az egyetlen pun-numida korból fennmaradt építmény Ataban numida fejedelem Kr.e. 2. században épült 21 méter magas síremléke. A város egykori jólétéről tanúskodik a többi templom, mozaikokkal díszített villa, és a színház is. Ne mulasszuk el megtekinteni a hatalmas fürdőlétesítményeket és Septimius Severus diadalívét. Dougga romvárosa 1997 óta szerepel az UNESCO kulturális világörökség listáján.

Múzeumok
Minden fontos városnak van népművészeti és helyi iparművészeti múzeuma. A belépődíj a legtöbb helyen minimális, fényképezéshez viszont külön fotójegyet kell váltani, ami kb. 1 dinár. A múzeumok általában 9.30-16.30 tartanak nyitva, hétfői napokon zárva vannak. A múzeumokban szinte valamennyi felírat franciául és arabul van.

Tunisz - Bardo-múzeum
Az ország leghíresebb múzeuma a tuniszi Bardo-múzeum, amely az egész világon páratlan római kori mozaikgyűjteménnyel rendelkezik. Épülete évszázadokon át volt a főváros urainak rezidenciája. A különböző uralkodók újabb szárnyakkal bővítették a palotát. A múzeumot körülvevő hatalmas kertben pun és római kőszobrok tömegét találjuk. A Bardo-múzeum az egész világon páratlan római kori mozaik gyűjteménnyel rendelkezik.

Karthágó - Kartágói Nemzeti Múzeum
A Kartágói Nemzeti Múzeum a virágzó Karthágó több, mint ezer éves történelmét, valamint a pun háborúk csatáit mutatja be. A múzeumot szobor-, dombormű-, és sírkőmaradványokkal teli kert veszi körül.

Sousse
Kasbah
A sousse-i Kasbah erődben ma egy remek múzeumot találunk, ami a Bardo-múzeumhoz hasonlóan rendkívül értékes mozaikgyűjteménnyel rendelkezik.

Dar Essid Múzeum
Sousse második legjelentősebb múzeuma a Dar Essid Múzeum, egy 18. szd.-i felújított nagypolgári ház, amelyben az eredeti berendezést csodálhatjuk meg, illetve megismerkedhetünk a 18. század nagypolgári életmódjával.

Douz - Szahara Múzeum
Itt mindent megtudhatunk a város és a sivatg életéről. A kiállítás keretében megnézhetjük a nomád életre jellemző kellékeket, többek között a beduin sátrakat, színes öltözékeket, és szőnyegeket.

Matmata - Berber Múzeum
A matmatai Berber Múzeumot egy barlanglakásban rendezték be, ami bár igen egyszerű, talán éppen ezért a leghangulatosabb ilyen építmény a faluban. A kis múzeumot a helyi berber asszonyok működtetik, tárgyi gyűjteménye révén közelebbről megismerkedhetünk a berber életmód sajátosságaival.

Tozeur - Dar Charait Múzeum
A különböző termeken a tunéziai mindennapokkal ismerkedhetünk meg: láthatunk berber sátrat, hagyományosan berendezett tunéziai konyhát, fantasztikus szőnyegeket, kelméket és porcelánokat és jó néhány értékes esküvői ruhát is. A tozeuri Dar Charait Múzeum gyönyörűen kialakított belső udvarban számos antik szobor és mozaik másolatát is megtekinthetjük.

Sfax
Dar Jellouli Regionális Népművészeti Múzeum
Ha az egykori Sfax mindennapjaira vagyunk kíváncsiak, érdemes meglátogatni a Dar Jellouli Múzeumot, melyet a dúsgazdag Jellouli kereskedőcsalád egykori rezidenciáján rendeztek be. A Jellouli villa gyönyörű példája a 17. századi tunéziai polgári építészetnek.
Városháza
A sfaxi Városháza, egy kis Régészeti Múzeumnak ad otthont. A sokféle korszakot és tárgyat felvonultató múzeum hét termében  a környékről összeszedett pun, római és iszlám művészeti emlékeket vehetjük szemügyre, van itt minden az olajmécsestől  a szépen díszített Koránig.

El jem
Az amfiteátrumhoz közeli múzeum mindenképpen megér egy órás betekintést. Bár nem túl nagy, de mozaikgyűjteménye néhány különlegesen szép darabot is tartalmaz, amelyek általában az arénában lebonyolított különböző műsorszámokat mutatják be.

Monastir
A 8. században épült monastiri Ribatban, ma iszlám művészeti múzeum működik.

Szórakozás
Az üdülőhelyi szállodák többségének saját bárja, éjszakai klubja, esetleg diszkója van.  A nagy szállodák hetente egyszer tunéziai népzenei és néptánc bemutatót tartanak, saját program híján kirándulást szerveznek ilyen műsorokhoz a közeli városok Medinájába. Minden üdülőhelynek megvan a sajátos helyi attrakciója. A programokról a napi lapok calendier culturel rovata tájékoztat.  Tuniszban, Sousseban és Hammametben több tucat mozifilmet vetítenek arab és francia nyelven. Szimfonikus és kamarazenei, valamint helyi népzenei koncertek egész évben hallhatók.

Sport
A tunéziai nyaralás számtalan sportolási lehetőséget rejt magában.
Lovaglás és tevegelés: a legtöbben, akik Tunéziába járnak semmi pénzért sem hagynák ki a tevegelést ami igazi élmény. Számos alkalom nyílok arra, hogy rövid időre kipróbáljuk magunkat egy karaván tagjaként. A szállodákban felvilágosítást kaphatunk a tevetúrákról, különösen nagy élményt jelent Tabarka, Hammamet és Tozeur vidékének felfedezése teveháton.
Búvárkodás, vitorlázás és egyéb vízi sportok: a búvárkodás szerelmesei Tabarka környékkén találnak a sporthoz tökéletes körülményeket, de jól felszerelt búvárbázisokat találhatunk Mahdiában, Hammametben és Port el-Kantauiban is. A strandokon számtalan vízi sportot ki lehet próbálni: a szörfözéstől a vízi síelésen át a motorcsónak után kötött hatalmas banánig, de siklóernyőzhetünk is. Számtalan yachtkikötő várja a vitorlázókat pl. Port el-Kantaui, Sidi Bou Said, ill. Tabarka.
Dűnesíelés, dűnedeszkázás: a Szahara homokdombjai tökéletesen alkalmasak síelésre, deszkázásra. Felszerelés jelenleg csak El Faurban bérelhető. Aki tud síelni annak a dűnesíelés sem jelent majd gondot.
Golfozás: Tunéziában is egyre népszerűbb ez a sport, számtalan nemzetközi mércével is kiváló pálya várja a játékosokat. Pl.: Tabarka, Tunisz, Sousse, Djerba, Hammamet és Monastir.  

Gyermekprogramok
Gyerekkel Tunéziába utazni kifejezetten kényelmes dolog, hiszen az üdülőhelyeken jó néhány szálloda gondoskodik gyerekprogramokról, baby-sitter szolgálatról. Minden szállodában találunk gyerekmedencét és homokozót, ahol megfelelő felügyelet mellett hagyhatjuk a kicsiket. Port el-Kantaui közelében található a Hannibál-park, ami a budapesti kis vidámparkhoz hasonlít, a gyerekeknek általában nagyon tetszik.

Gasztronómia
A tunéziai konyha az arab és az európai konyha jól sikerült keveréke. Az ország gasztronómiáját az összes erre járt törzs és nemzet befolyásolta. A rómaiak, az arabok, a törökök, az andalúziaiak és a franciák is hagytak nyomot az ország konyháján. Tunéziában naponta többször étkeznek, reggelire általában valami apróságot, pl. péksüteményt, de jellemző a hagyományos reggeli is, ami tejből, tojásból és datolyából készült pudingból áll. Az ebédre és vacsorára fogyasztott főételek kuszkuszból, tésztából és pörköltszerű húsból állnak, amit gyakran leves, saláta vagy hal előz meg. A tunéziai specialitások megkóstolása különleges fűszerezés miatt igazi élmény. A legnépszerűbb fűszerek az ánizs, a koriander, a harissa, a kömény a fahéj és a sáfrány. A tunéziai konyha fő alapanyagai a gabona, a friss zöldség és gyümölcs, a hal, a bárányhús és az olívaolaj. Az országban mindenhol kiváló éttermeket találunk. A nagyvárosokban és a turisták által kedvelt területeken számos francia éttermet van, amelyek megbízható, ám drágább európai koszttal szolgálnak. Emellett mindenhol találunk gargote-nak  vagy rotiserrie-nek nevezett, helyi különlegességeket felszolgáló éttermeket. Az arab társasági élet egyik legfontosabb helyszíne a kávéház, ahol rózsavízzel ízesített kávét, mentateát, ill. arab és berber édességeket kínálnak. (Pl. baklava, makroudh).

Tunéziai specialitások
Brik: Tunézia egyik legfinomabb étele, könnyű leveles tésztába tojást, hagymát, kapribogyót tesznek, majd forró olajban kisütik.
Chakchouka:  a hagymából, paprikából és csicseriborsóból főzött ragura tükörtojást tesznek. Ez a kiadós étel a vegetáriánusok kedvence.
Chorba: a tunéziai konyha egyik alapfogása. Gazdagon elkészített csípős leves.
Couscous (kuszkusz): az ország nemzeti étele, berber eredetű étel, leginkább a tarhonyához hasonlítható, amelyhez pörköltszerű ragut kínálnak, amit készíthetnek bárányból, csirkéből, marhából, vagy halból.
Koucha: paradicsomszószban főzött bárány krumplival tálalva.
Kemia: előétel, a közel-keleti mezze, vagy a spanyol tapas tunéziai megfelelője.  Leggyakoribb előételek a csonthéjasok, olívabogyó, fűszerezett polip, apró rákból, vagy halból készült falatkák, sült répa, tök, vagy cukkini.
Tabouna: lapos kerek berber kenyér, amelyet gyakran ánizzsal ízesítenek.

Italok: Tunézia muszlim ország, így nem vásárolhatunk alkoholt minden üzletben, ezt a Magazine General nevű nagyobb szupermarketekben tudjuk csak beszerezni.
Boucha: édes fügepálinka
Thibarine: gyógynövényekből készült pálinka, elsősorban Dougga vidékén jellemző
Sarabi: datolyapálinka, tuniszi specialitás
Laghmi: pálmabor az oázisokban
Celtia: helyi sör

Nyitva tartás
Nagyon sok üzlet bezár a nap legforróbb időszakában dél és 15 óra között, majd délután újra kinyitnak. A hivatalok és bankok többsége 8-11.30-ig és 14-16.30 között tart nyitva, péntek délután valamivel korábban zárnak. Az éttermek ebédidőben 12 és 15, vacsorakor este 19 és éjfél között várják a vendégeket. A múzeumok hétfőnként tartanak zárva.

Ajándékötletek
A viszonylag alacsony árak miatt megéri, hogy ne csak ajándékokat, hanem pl. komolyabb berendezési tárgyakat, ruhákat is vásároljunk Tunéziában. A tunéziai szőnyegek, kerámiák, bőráruk egyediek és nagyon értékesek. A turisták szívesen vásárolják ajándékként a rézárukat, textileket és hímzéseket, az olajfából vagy pálmából készült faragványokat vagy a mutatós vízipipákat. Ha valami különlegességet szeretnénk vásárolni, keressünk kézzel készített marionett figurákat. Egyéni szuvenír lehet egy saját nevünk arab változatával díszített karkötő vagy csempe. Népszerű ajándék az afrikai kontinens körvonalait ábrázoló medál szintén saját névvel díszítve. Érdemes a piacon árusított fűszerekből, gyógynövényekből is vásárolni. A hölgyek figyelmébe ajánljuk a nehéz keleti parfümöket. Saját elképzelés alapján is kevertethetünk parfümöt, vagy megvásárolhatjuk az egyes hozzávalókat.

A városi sárga taxik fix díjszabásúak, de hosszabb út esetén javasoljuk, hogy indulás előtt állapodjanak meg az árban. Az éjszakai utazás akár 50%-kal is drágább lehet. Városok közötti közlekedésben nagyon kedvelt a „Louage” (gyűjtő taxi), amelynek nincs kiírt menetrendje, és csak a célállomáson áll meg, ezért nagyon gyors. 5 utas fér el ezekben a kocsikban, és személyenként megállapított fix árat kell érte fizetni. Bérautó: a gépkocsibérlést nem javasoljuk.

Szállodák:
Az összes hotelre jellemző, hogy a légkondicionálás (ott, ahol központilag működik) a szálloda által meghatározott szezonban és a napi időjárásnak megfelelően üzemel. Mint általában a déli országokban, melegvíz hiány és az áramszolgáltatás kimaradása Tunéziában is előfordulhat. A szobákban általában bérelhető a széf (kb. 1–2 TND/nap) és a minibár (kb. 5 TND/nap + a fogyasztás), internethasználat díja általában kb. 2–5 TND/óra. Egyes szállodáknál előfordul, hogy a medencénél is és a tengerparton is térítésért vehető csak igénybe a napernyő és nyugágy szolgáltatás (kb. 1,5 TND/nap). Programok: a közlekedési viszonyok, éghajlat, kultúra és életvitel figyelembevételével szervezzük programjainkat, hogy azok a lehető legszebb élményt nyújtsák a látogatóknak Esetenként előfordulhat, hogy a programok indulása a szokottnál korábban történik, vagy több időt töltenek utazással, amiért megértésüket és türelmüket köszönjük.

Rendezvények:
Tunéziában is a legkisebb faluban is fesztiválok keretében ünneplik meg a tavasz beköszöntét, a halászat szezon kezdetét, egy-egy szent vagy épp a sivatag tiszteletét, melyek érdekes és élménydús programok lehetnek.

Borravaló:
A mindennapi élethez hozzátartozik, minden szolgáltatásnál elvárják, az útiköltség tervezésén élérdemes számolni vele. Utasainknak mindig ajánlatos aprópénzt tartani maguknál, amely nagyban megkönnnyíti az ügyintézés menetét. Vásárlás: az alkudozás szinte elmaradhatatlan velejárója a vásárlásnak, különösen a bazárokban, utcai árusoknál.

Ételek, italok:

A tunéziai konyha alapja az olívaolaj, a fűszerek, valamint a hal és a hús használatára, kialakulására történelme folyamán több nép konyhája is befolyással volt: a föníciai, az arab, a római, a török, a francia, valamint a berber. Szeretik a csípős ételeket. Aki nem kedveli az ilyen ízeket, az is talál az éttermekben a helyi specialitások mellett európai jellegű ételeket. Nemzeti étel a kuszkusz, melyet a berber nép honosított. Kedvelt előételük a brik, mely leveles tésztából készült húsos táska, vagy a lablabi, mely fokhagymás csirkéből készült leves. érdemes megkóstolni a következő ételeket is: Chorba (leves), Koucha (sütőben sülthúsos egytálétel), Mloukhiya (marharagu), Malsouka (brik), Michwiya (grillhúsos olajos saláta). édességeik nagyon édesek, egy részét Törökországból (Baklava)és Egyiptomból (kaak) kölcsönözték. Nemzeti italaik a datolya likőr, fügepálinka, valamint a tunéziai sör. A csapvíz nem iható. Az út mentén nem érdemes mosott gyümölcsöt venni, mert tönkreteheti a vakációt.

Ünnepek:
A tunéziaiak nagyon szeretnek ünnepelni, így márciustól novemberig szinte minden héten találunk olyan várost, ahol van valamilyen fesztivál. Újév: január. Mohamed születése: március. Ramadán Augusztus. Polipfesztivál: Kerkannah szigetek március. Douzi Szahara-Fesztivál: november 8-november 11. Tozeur-i Oázis-fesztivál: december.

Irányárak:
szendvics 1–2 TD, pizza 5–6 TD, hamburger 2-3 TD, ásványvíz 300 M, fagylalt 800 M, kávé 2 TD, bor 7-10 TD, sör 1-2 TD, kóla 1 liter 1,20 TD, croissant 0,3-0,6 TD/db, törökmogyoró 2,6 TD/400gr 0,7 TD/90gr, arab süti 1,5 TD/400 gr, hennapor 1-2 TD.

Fényképezés, film
A fényképezés általában engedélyezett (kivéve olyan helyeken, ahol erre vonatkozó tilalmi tábla van, pl.: mecsetek). Tartsuk be a helyi viselkedés- és a vallási tradíciók illemszabályait, különösen személyek fotózásánál. Aki embereket szeretne fényképezni, tegye azt tapintattal – előtte kérjen engedélyt.

Egészség
Az egészségügyi ellátás Tunéziában viszonylag magas színvonalon áll. Minden városban van legalább egy kórház, a nagyvárosokban pedig több közegészségügyi szolgálat által fenntartott klinika működik. A gyógyszertárak nyitva tartása megegyezik az üzletekével. Zárás után minden városban legalább egy gyógyszertár ügyeletet tart. Az országba való beutazáshoz semmilyen védőoltás nem szükséges. A nyaralók leggyakoribb panasza a gyomorrontás és a napszúrás, előfordul továbbá a hasmenés is. Ez főként azért van, mert a levegőben és az ételekben az európai emberek számára idegen mikroorganizmusok vannak, melyek ellen elővigyázatossággal védekezhetünk a legjobban, pl. fogyasszunk ásványvizet, a zöldséget és a gyümölcsöt fogyasztás előtt mindig mossuk meg, és ne feledkezzünk meg az étkezések előtti kézmosásról sem. Előfordulhat, hogy megcsíp, vagy megszúr bennünket valami, ez ellen úgy védekezhetünk, hogy kerüljük a mezítlábas sétákat és az olyan helyeket ahol köztudottan mérges kígyók, skorpiók vagy veszélyes rovarok élnek.

Fogalmak

Burnusz: a beduinok fehér gyapot-köpenyege, mely rendesen csuklyával is el van látva. Volt idő mikor Európában is viselték.
Harissa: kedvelt tunéziai fűszer, ami pirospaprika, paradicsomhús, és olívaolaj csípős keverékéből áll.
Imám: a mecsetekben az imát vezető muszlim.
Mauzóleum: szent sírhely. A mauzóleumokat szinte mindenhol szép kerttel, vagy parkkal vették körbe, ahová bárki bemehet.
Mecset: az iszlám vallás temploma. A nagymecsetekre használt másik arab szó a dzsámi, amelyben szószéknek is kell lennie.
Medina: Fallal körülvett óváros.
Medresze: bentlakásos muszlim vallási iskola.
Minaret: az iszlám mecsetekhez épített, vagy különálló torony.
Ramadán: a mohamedánok holdévében a kilencedik hónap, mely alatt a hívek napfelkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, nem ihatnak, nem dohányozhatnak, és nem élhetnek nemi életet.
Ribat: erődszerű falakkal körülvett kolostor, ahol a harcosok laktak, akik békeidőben a Korán tanulmányozásának szentelték életüket (Tunézia két legszebb Ribatja a Sousse-i és a Mosnastir-i )

 

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Tunis
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)
 • JAN
 • FEBR
 • MÁRC
 • ÁPR
 • MÁJ
 • JÚN
 • JÚL
 • AUG
 • SZEPT
 • OKT
 • NOV
 • DEC
 • 16°
 • 16°
 • 19°
 • 22°
 • 26°
 • 31°
 • 34°
 • 28°
 • 30°
 • 26°
 • 21°
 • 17°
 • 10°
 • 12°
 • 16°
 • 19°
 • 22°
 • 22°
 • 20°
 • 17°
 • 13°
 • 15°
 • 14°
 • 14°
 • 15°
 • 17°
 • 20°
 • 23°
 • 25°
 • 24°
 • 22°
 • 19°
 • 16°
 • 146
 • 165
 • 198
 • 225
 • 282
 • 309
 • 356
 • 328
 • 258
 • 217
 • 174
 • 149
 • 10
 • 8
 • 9
 • 5
 • 3
 • 1
 • 1
 • 2
 • 3
 • 6
 • 5
 • 10
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Tunéziai desztinációk

Djerba Észak-Tunézia

Tunéziai utazás

Beutazás: 

Magyar állampolgároknak vízum nem szükséges, azonban az utazást követően további 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük. Az országba belépéskor statisztikai lapot kell kitölteni, melyet utasainknak a repülőtéren adunk át.

Egészség:
Kötelező védőoltás nincs, de az éghajlatváltozás és a szokatlan konyha miatt egy házi patika összeállítása ajánlott. A csapvíz nem iható, ezért a palackozott ásványvíz fogyasztását ajánljuk.

Devizaszabályok:
A jelenleg érvényben lévő devizaszabályok szerint korlátlan összegű valuta vihető ki, azonban az egymillió forint értéket elérő vagy azt meghaladó valuta kivitelét a vámhatóság felé jelezni kell. A tunéziai dinár nem konvertibilis, csak Tunéziában váltható be, az országból való ki- és bevitele tilos! 1dinár (TND)= kb. 160 Ft. Kérjük a zökkenőmentes hazautazás érdekében indulás előtt váltsák vissza konvertibilis valutára a megmaradt dinárt.

Vallás:
Tunézia lakosságának 99%-a muszlim. Nagyon vallásos nép, melyről a sok mecset is árulkodik. Nemzeti ünnepeik is elsősorban a valláshoz kapcsolódnak.

Nyelvek: A hivatalos nyelv az arab és a francia. A szállodákban és a turisztikai központokban angolul és németül is beszélnek.

Elektromos áram:
230 V, az európai szabványnak megfelelő.

Ruházat:
Öltözködésünk során mindenképp tartsuk tiszteletben az iszlám előírásokat. Ajánlatos a könnyű len-, pamutruházat, a többrétegű öltözködéshez alkalmas ruhatár, kényelmes cipő, fejfedő, napszemüveg, papucs. A mecsetek látogatásakor illő öltözet szükséges, térdet takaró szoknya, hosszú nadrág, vállat fedő felsőrész. Mivel a cipőt mindenhol le kell venni, esetleg készülhetünk pót zoknival. A topless kizárólag szállodai medencék és külön e célra kijelölt szállodai strandokon megengedett.

Időeltolódás:
Magyarországhoz viszonyítva nincsen időeltolódás.

Telefon, posta:
Tunézia hívószáma: 00 216 (hazatelefonáláskor Magyarország 00 36 hívószámmal hívható). Mobiltelefon kivihető, de a lefedettség nem teljes.

Vámszabályok
A tunéziai vámszabályok hasonlóak az európaihoz: 400 szál cigarettát, 2 liter bort, 1 liter égetett szeszt és negyed liter parfümöt vámmentesen szállíthatunk. Semmiképp nem vihetők ki az országból antikvitások, élő vagy elpusztult védett állatok, illetve tunéziai dinár. Ha a nyaralás végén fölösleges pénzünk marad, azt visszaváltják, ha bemutatjuk az első pénzbeváltáskor kapott valutaigazolást. Fontos azonban tudnunk, hogy maximum 100 dinárt váltanak vissza.

Öltözködési tanácsok
Öltözködésünk során mindenképp tartsuk tiszteletben az iszlám előírásokat. Ha meg szeretnénk látogatni egy mecsetet, férfiaknak hosszúnadrág és ing, nőknek pedig végtagokat és vállat takaró bő ruházat, és fejkendő ajánlott. Mivel a cipőt mindenhol le kell venni, esetleg készülhetünk pót zoknival. Ha vidéki kirándulásra indulunk célszerű sportos viseletet választani. A topless kizárólag szállodai medencék és külön e célra kijelölt szállodai strandokon megengedett.

Biztonság
Tunézia kifejezetten biztonságos ország. A turistákat érő legnagyobb bűneset általában a zsebtolvajlás. Ez főleg nagy turistaközpontokban, vagy a Medinák szűk utcáiban, illetve a nyüzsgő szukokban fordul elő. A tengerparton pedig leginkább az értékeit a parton hagyó vagy alvó turistát érheti ez a kellemetlenség. Előfordulhat, hogy egy sereg kisgyerek veszi körül a naiv idegent, közülük az egyik elvonja a turista figyelmét, míg a többiek pillanatok alatt megfosztják értekeitől. Útlevelünket és készpénzünket a szálloda széfjében tudhatjuk leginkább biztonságban. Ha akármilyen bűneset történik velünk, kérjünk segítséget az idegenvezetőtől, illetve jelentsük a helyi rendőrőrsön, ha szükséges a nagykövetségen. Az országban járva kétfajta rendőrrel találkozhatunk: a kék egyenruhás shurata a klasszikus rendőri szervezet, a zöld egyenruhás a nemzeti gárda, amely főleg határőrségi feladatokat lát el. Az utóbbinál kell bejelenteni, ha egyénileg akarunk nekivágni a Szahara bizonyos részeinek. Egyéni sivatagi túrára ne nagyon vállalkozzunk, főleg ne egyedülálló nőként.) A rendőrség egyébként rendkívül előzékeny és segítőkész a turistákkal.

Segélyhívószámok:

Rendőrség: 197
Tűzoltóság: 198
Mentők: 71 335 500
Tudakozó: 1200

Nem ajánlatos utcai ismeretségek alapján közös programokba bonyolódni – annak ellenére, hogy a tunéziaiak többsége jelenleg is kimondottan barátságosan viszonyul a turistákhoz. Ugyancsak nem javasolt szállodában nőismeretséget kötni, ennek fordítottja még inkább igaz: különösen uniós tagságunk óta megnőtt a szakképzettség nélküli fiatal tunéziai férfiak – általában szállodai alkalmazottak, a bazárokban működő árusok – érdeklődése magyar hölgyek iránt, az utóbbi két év belső (és külpolitikai) folyamatainak hatására a tendencia kiterjedt a fiatal diplomásokra is.
 

forrás:

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?tunezia

 

HASZNOS MAGYARORSZÁGI CÍMEK

Tunéziai Köztársaság Budapesti Nagykövetsége
1126 Budapest, Nárcisz utca 36.
Tel: 336-1616; 336-1617
Fax: 325-7291
Email: at.budapest@t-online.hu
Nyitva tartás: hétfőtől – péntekig
8h30-15h30-ig

Tunisair
Bécs
Administration-Opernring 7775
Ausztria-1010
Tel: 00-431-585-45-19
Fax: 00-431- 581-42-08

HASZNOS CÍMEK TUNÉZIÁBAN

Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal (ONTT):
1, avenue Mohamed V – Tunisz (Tel 00-216-71 / 341 077)
51, avenue de la Liberté – Tunisz (Tel 00-216-71 / 834 455)
84, avenue de la Liberté – Tunisz (Tel 00-216-71 / 105 400)
Internet : www.tunisietourisme.com.tn

Területi turisztikai felügyelőségek:

    Tunisz Tel 71 / 845 618
    Tabarka Tel 78 / 673 555
    Bizerte Tel 72 / 432 897
    Bizerte Tel 72 / 432 897
    Nabeul Tel 72 / 287 065
    Yasmine Hammamet Tel 72 / 249 103
    Sousse Tel 73 / 225 157
    Monastir Tel 73 / 520 205
    Mahdia Tel 73 / 680 000
    Sbeitla Tel 77 / 466 506
    Dzserba Tel 75 / 650 016
    Tozeur Tel 76 / 454 999

Információs Irodák

    Douz Tel 75 / 490 930
    Gabes Tel 75 / 220 254
    Gafsa Tel 76 / 221 664
    Hammamet Tel 72 / 280 423
    Kairouan Tel 77 / 221 797
    Port El Kantaoui Tel 73 / 348 799
    Zarzis Tel 75 / 680 445

Tunisair

Tunisz - 47, Av. Farhat Hached
Tel 71 / 330 100 -Fax 71 / 350 107

Tuninter

Tunisz - Boulevard du 7 Novembre 1987 - Imm. Maghrebia - Tour B
Tel 71 701 717 - Fax 71 712 193

Compagnie Tunisienne de Navigation (CTN) (Tunéziai Hajózási Társaság)

Tunisz- 5, avenue Hammarskjoeld
Tel 71 / 341 777 - Fax 71 345 736
Internet : www.ctn.com.tn

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!