Találatok szűrése (59)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Bevezető
Franciaország nem véletlenül büszke. Világszínvonalú síterepek, fényűző tengerparti üdülőhelyek és rusztikus falvak teszik még tökéletesebbé a képet, miközben az étel- és a borválaszték a legkitűnőbb. A szenvedélyesen hazafias franciák szentül hiszik, hogy a földkerekség legizgalmasabb helyén élnek. És tekintve, hogy a joie de vivre (életöröm) is az ő találmányuk, alighanem igazuk van.

Párizs, a szerelem városa. A divat fővárosa. A festők, írók és filmesek fővárosa. A konyhaművészet fővárosa... Egy szokványos helynek mindig egy lépéssel a világ többi része előtt kell járnia, hogy ezek közül a klisék közül akár csak egyet is valamelyest igazságosan ítéljen meg - Párizsnak azonban csupán a leírásával oldalakat lehetne megtölteni. Ezért az ember már az első látogatást megelőzően is úgy érzi, mintha ismerné Párizst, hiszen Toulouse-Lautrec képeről ismeri a Moulin Rouge-t, számtalan filmben látta az Eiffel-tornyok, Simone de Beauvoir könyveiből megismerhette a Saint-Germaint. S habára festői régi csarnokok már régen eltűntek, a Rue de Rivoli pedig belefullad a forgalmi dugókba, és egész Franciaországban közmondásos a fővárosiak arroganciája - tudat alatt mindenki a maga eszményképét keresi Párizsban, lett légyen az a divat városa vagy a híres konyháé, a művészeteké vagy a szerelemé. Így mosódik össze egyetlen séta alatt spontán módon a fantázia és a realitás. Ez adja meg a vonzerejét napjainkban egy párizsi tartózkodásnak.

Franciaország egyike Európa legnagyobb államainak: területe az Északi-tengertől a Földközi-tengerig húzódik. Változatos felszínét keleten és délen hegyek borítják. A 4 810 méter magas alpesi csúcs, a Mont Blanc Nyugat-Európa legmagasabb pontja. Franciaország alacsonyan fekvő sík vidékeit négy folyó vízgyűjtő területei alkotják. E négy folyó közül északon folyik a Szajna, tőle délre található a nyugat felé tartó Loire és Garonne, a Rhône pedig a Genfi-tóból ered és a Földközi-tengerbe ömlik.

 

Látnivalók

 

Párizs, a nyüzsgés városa
Egymást követik a megnyitók és avatások: a Grand Palais szárnyának felújítása, a quai Branly múzeuma vagy a Champs-Élysées-n átadott legújabb bevásárlóközpont… hogy csak pár példát említsünk. Ebben a fővárosban mindig pezseg az élet, a város maga is átalakul, megszépül és új arcot ölt. Igazán kellemes itt az élet! Számos kedvező szállás és étkezési lehetőség és csomag közül választhatunk, ahogy a programunk is igazán változatosan alakulhat: biciklizhetünk vagy korcsolyázhatunk, elheverhetünk a sok park valamelyikében, napfürdőzhetünk a Paris-plage-on, a Szajna-part plázsán, belevethetjük magunkat az éjszakába és kalandozhatunk az éjszakai járatokon.

 

Kihagyhatatlan
- Az Eiffel torony- A Notre-Dame- A Champs-Élysées- A Diadalív- Az Operaház- A Louvre- Az Orsay múzeum (a XIX-XX. század nagy gyűjteményével)- A Pompidou központ (a modern művészeti múzeummal és egyéb időszaki tárlataival)- A Montmartre és az Opera-negyed- Az építészet és a kulturális hagyaték múzeuma (Cité de l’Architecture et du Patrimoine)- Bevándorlási múzeum (musée de l’Immigration)- A felújított Iparművészeti múzeum (musée de Arts décoratifs)- A quai Branly múzeuma (afrikai, ázsiai és óceániai néprajzi múzeum)

 

Történelem

A mai Franciaország határai majdnem egybeesnek a történelmi Gallia (Alpokon túli) területeivel, amelyeket egykor Gallia Transalpina néven ismertek. A területen kelta (latinul gall) törzsek éltek. A i. e. 1. században Gallia egésze a terjeszkedő Római Birodalom provinciája lett, a rómaiak mindenütt városokat építettek, az őslakosság pedig összekeveredett velük és átvette a latin nyelvet (romanizáció). A 2-3. század között a kereszténység is elterjedt.

 

A 4. század végén egyre fenyegetőbbé vált a keleti határon áttörő germán törzsek, majd az 5. századtól különösen a frankok jelenléte, akiknek nevéből a „francia” elnevezés is származik. Az 5-9. század között az ország területe a Frank Birodalom részét képezte, amelynek legnagyobb uralkodója Nagy Károly volt. Utódai 843-ban a birodalmat három részre osztották, ennek nyugati részéből, a Nyugati-Frank Királyságból alakult ki Franciaország, amely nevét a mai Île-de-France tartományról kapta.

 

Nagy Károly leszármazottai, a Karolingok uralták Franciaországot egészen 987-ig, ám a dinasztia ekkor kihalt. Ekkor Île-de-France hercegét, Párizs grófját, Hugo Capet-t koronázták királlyá. Az ő leszármazottaiból alakultak meg az országot uraló következő nagy dinasztiák, a Capetingok, a Valois-ház és a Bourbon-dinasztia, amelyek a hosszú örökösödési háborúk és házassági szövetségek során végül az egész országot egyesítették. A királyság a 17. századtól élte a fénykorát, különösen XIV. Lajos uralma alatt (a „Napkirály”, 1643–1715). Ekkor Franciaország óriási hatással volt az egész európai politikára, gazdaságra és kultúrára, népességének gyors növekedése pedig Európa legnagyobb lakosságú országává tette. Megkezdődött a francia gyarmatosítás is.

 

A királyság 1792-ig állt fenn, amikor a Nagy Francia Forradalom kikiáltotta a köztársaságot. 1799-ben Bonaparte Napóleon ragadta magához a hatalmat. Seregeivel számos hadjárat során elfoglalta szinte fél Európát, és a meghódított országokban saját családja tagjait ültette trónra. Az oroszországi hadjárat azonban kudarccal járt, és a napóleoni háborúkban kb. egymillió francia katona halt meg. Mégis ez az időszak volt a francia dicsőségnek és a francia nemzet kialakulásának nagy korszaka. Napóleon 1815-ös vereségét követően, Franciaország újra királyság lett.1830-ban újabb forradalom tört ki, amelynek eredményeként alkotmányos királyságot vezettek be.

 

1848-ban ismét forradalom következett, melynek során a Nemzetgyűlés kikiáltotta a „második Francia Köztársaságot”. Ez azonban rövid életű volt, 1852-ben Bonaparte Napóleon unokaöccse császárrá koronáztatta magát III. Napóleon néven (második császárság). Uralma alatt az egész ország gyors ütemben fejlődött, meggyorsult a gyarmatszerzés is, és Franciaország európai pozíciói megerősödtek. Végül III. Napóleon 1870-ben Franciaországot parlamentáris monarchiává nyilvánította. Ebben az évben azonban kitört a francia-porosz háború, amelyben Franciaország vereséget szenvedett. Miután a németek megszállták az országot, a király megbukott. 1871-ben polgári radikális – szocialista forradalom kezdődött és megalakult a párizsi kommün. Ennek leverése után létrejött a „harmadik köztársaság”.

 

Franciaország 1870 és 1914 között gyarmatbirodalmat épített ki (francia imperializmus). Létrejött a brit-francia szövetség (antant) a fegyverkező Németország ellensúlyozására.

 

Franciaország az I. világháborúból, majd a náci német megszállást követően a II. világháborúból is győztesként került ki. Ez azonban nem akadályozta meg a gyarmatbirodalom (Afrika, Ázsia, Óceánia) széthullását az 1950-es években. A háború után az úgynevezett „negyedik köztársaság”, majd 1958-tól máig az „ötödik köztársaság” következett, amely Charles de Gaulle vezetésével új alkotmányt dolgozott ki a köztársasági elnök megnövekedett jogkörével.

 

1968-ban baloldali diáklázadások törtek ki, a polgárháborús veszélyt sikerült elhárítani, azonban de Gaulle lemondott. Utódai, Georges Pompidou és Valéry Giscard d'Estaing még sokáig az ő nyomdokain jártak, majd 1981-ben a szocialista François Mitterrand vette át helyüket, aki számos szociális reformot hajtott végre. Mivel azonban a fő társadalmi problémákat nem sikerült megoldania, bukása után megerősödött a jobboldal. Az elnöki posztot 1995 óta Jacques Chirac töltötte be.

 

A 2007-es elnökválasztáson a magyar gyökerekkel rendelkező Nicolas Sarkozy lett a köztársasági elnök.

 

Franciaország külpolitikáját a 90-es évek óta az Európai Unió fejlődésének elősegítése, ezen belül különösen a Németországgal való kibékülés és együttműködés jellemzi. 1999-ben bevezették az eurót. Ennek ellenére az ország lakossága a 2005. májusi népszavazáson az Európai Alkotmány ellen szavazott.

 

 

 

Éghajlat

 

Természet

Francia vidékek domborzata igen változatos képet mutat. A tájak északon és nyugaton tengerparti síkságokká szelídülnek, míg a nyugati és déli- délkeleti vidékek vadregényes hegyláncokkal (pl. Francia-középhegység) kápráztatják el az oda látogatót. Délen tör az ég felé a Pireneusok vonulata, és innen a Földközi-tenger partján, a Francia Riviérán végighaladva elérjük az Alpok csúcsait. Itt emelkedik Európa legmagasabb pontja is, a 4808 m-es Mont Blanc. A földközi-tengeri partvidéken és Dél-Franciaország némely részein mediterrán növényzet van. Örökzöld tölgyesek, pineák, ciprusok és olajfák a táj jellegzetes szárazságtűrő növényei. A magyaltölgy mindenütt elterjedt, a paratölgy főként a kavicsos felszíneken található. Az erdőket sok helyen erdőirtás és legeltetés miatt keletkezett bokorerdők, macchiák és garigue-ok váltották fel. A Vizcayai-öböl mentén a homokdűnéket helyenként tengerparti fenyők borítják. Az ország többi része, a magashegységeket kivéve a Ny-európai kevert tölgy- és bükkerdők övezetébe tartozik. Ezekhez a Vogézek lejtőin szelídgesztenyések csatlakoznak. A vizet át nem eresztő talajokon lápi és mocsári növénytársulások jöttek létre.

 

Franciaország éghajlatát az óceáni és mediterrán hatások befolyásolják legerősebben. Az ország túlnyomó részének éghajlata enyhe telű óceáni, a tengerpartoktól távolabbi területeken azonban a kontinentális éghajlat sajátosságai is megjelennek. A földközi-tengeri partvidék éghajlata jellemzően mediterrán, ugyanakkor a magasabb hegyvidékeken, így elsősorban az alpi területeken változatos magashegységi éghajlat alakul ki.

 

A Franciaországba látogatók tehát egész évben igen eltérő időjárással találkozhatnak az ország különböző részein.

 

A mediterrán térség éghajlata jelentősen különbözik a többi régióétól. Itt a legenyhébb a tél (a leghidegebb hónap középhőmérséklete 6-8 °C), míg a mérsékleten meleg nyári hónapokra 22-24 °C-os középhőmérsékletek jellemzők. Júliusban és augusztusban gyakori itt a nyári szárazság, amikor egy-egy hónap során csupán 10-30 mm csapadék hullik. Franciaország déli vidékein a nyári hónapokban jóval többet süt a nap, általában 11-12 órát - míg északon egy nyári napon 7-9 órás napsütésre lehet számítani.

 

A tenger vize a földközi tengeri partokon augusztusban a legmelegebb, 23-25 °C-os, de júniusban és júliusban is felmelegedhet 21-23 °C-ig.

 

A Franciaország déli részén található Provence tartomány egyik jellegzetes időjárási sajátossága a sokszor napokon át fújó kellemetlenül erős északi szél, a misztrál, amely elsősorban télen, de az év más szakában is gyakori.

 

Öltözködés: A Földközi-tenger partvidékén nyári délutánokon gyakorta 29-32 °C-ig emelkedik a hőmérséklet, így a pamut és a kimondottan nyárias öltözködés a megfelelő. Természetes, hogy - elsősorban a tengerparti strandokon - sapka, kalap viselése szükséges lehet.

 

 

 

forrás:http://hu.wikipedia.org

 

 

Hasznos

 

BANKOK NYITVATARTÁSA
A párizsi régióban: hétfőtől-péntekig 10h-17h

Vidéken: keddtől-szombatig 10h-17h de 13h-14h között ebédszünetet tartanak. Bizonyos bankok szombat délelőtt is nyitva tartanak.

Figyelem: ünnepek előtti napon a bankok korábban zárnak.

 

Telefon

Külföldről Franciaországba telefonálni: 00-33 + a hívott fél kilenc számjegyű telefonszáma (országon belül a hívott szám előtt + 0).
Példa: külföldről: 00 33 1 42 30 75 39
ugyanez Franciaországon belül: 01 42 30 75 39

Franciaországból külföldre: a 00 nemzetközi hívószám után a hívott ország hívószáma, majd a hívott fél telefonszáma. Magyarországra: 00 36 és a hívott szám

Mindenféle telefonkártya kapható: postahivatalokban, trafikokban (TABAC) és ajándékboltokban (nyilvános telefonkártya, mobiltelefon kártya, feltöltés). A hívószámok és díjszabások országonként változók.

Franciaországban 3 mobil telefonszolgáltató működik. Utazás előtt a saját mobil társaságánál érdeklődjön, hogy melyik francia hálózatot válassza, hogy telefonját használni tudja.

 

Postai kézbesítési határidők: Franciaországon belül 1-2 nap, Franciaországból külföldre 1-5 nap. Minden hagyományos módon postázandó küldemény normál díjszabású.

 

Magyar Konzulátus címe Párizsban
92 rue Bonaparte. 75006 PARIS
Tel : (0)1 43 54 66 96 (metro : St Sulpice)

 

 

TÖMEGKÖZLEKEDES

 

Metróval


Párizsban és a következő városokban van metró: Lyon, Marseille, Toulouse, Lille, Rouen...
Párizsban ez leggyorsabb közlekedési eszköz. 14 vonal hálózza be a fővárost – a 14. vezető nélküli, látványos modern építészettel készült –, a külváros felé express-metró, az RER közlekedik.
Párizsban közlekedhetünk 10 darabból álló gyűjtőjeggyel (carnet) (10,40 €),  vagy vonaljeggyel (1,40 €),  illetve különböző bérletekkel: MOBILIS (1 napos bérlet),  PARIS VISITE (turista bérlet, 1, 2, 3 és 5 napos)

Párizs és külvárosa Zónákra van bontva. Maga Párizs 1-2 zóna., 3-as zonàs a közeli külvàrosa (La Défense, Le Bourget, St Denis Bazilika),  Orly, Versailles: 4-es zóna. Roissy repülőtér, Disneyland: 5-ös

Létezik még heti- és havibérlet (Carte Orange a bérlet neve, Coupon hebdomadaire – heti, Coupon mensuel – havi. Fényképes bérletek! A bérletek egyaránt érvenyesek metróra, buszra és R.E.R.-re (a megvásárolt zónák szerint).
A metrójegy addig érvényes – megállótól függetlenül–, amíg át nem mentünk a kijáraton.
A metró 5.30 órától kb. éjjel fél egyig, szombaton és ünnepnapok előtt 2.15-ig közlekedik. Utána már csak taxival, az éjszakai Noctambus járatokkal vagy gyalog juthat haza.

 

tarifák: (metro, busz, R.E.R.)  
MOBILIS (1 napos):
2 zona: 5,50 €, 1-3 zona: 7,40 €, 1-4 zona: 9,15 €, 1-5 zona: 12,30 €
PARIS VISITE (turistabérlet): 
3 zona: 1 napos: 8,50 €, 2 napos: 13,95 €, 3 napos: 18,60 €, 5 napos: 27,20 €
5 zona: 1 napos: 17,05 €, 2 napos: 27,15 €, 3 napos: 38,10 €, 5 napos: 46,60 €

 

Közlekedés a repülőterek és Párizs között:  
Roissy Ch. De Gaulle-Párizs: érkezés Magyarországról (Air France és Malév-val:  2B terminál . Roissy Bus: Opéra 8,50 € (6h-23h, 15 percenként) - R.E.R.-rel (express metro): 9,00 € (5h30-23h55, menetidő : 45 perc) indulás: Gare TGV-R.E.R. a D és F terminálok között, (gyalog vagy busszal) B,D,F terminálok egy vonalban. Air France busz (6h-23h) Roissy-Paris Etoile : 11,00 €,  Roissy-Montparnasse : 12,00 €,  Roissy-Invalides : 9,00 €, Orly-Invalides : 8,00 €, Roissy-Orly : 16,00 €
Orly: Orly Bus: (Orly-Denfert-Rochereau) 6.00 €, Orlyval (R.E.R.) 9.10 €
Taxi: Roissyból 54 € körül

 

Taxival
Közel 15 000 taxi van Pàrizsban...
 Ha taxiba akar ülni, legjobb egy taxiállomásra elsétálni, amelyet „T” tábla jelez (kék alapon fehérrel). De utcán is leinthet taxit, amennyiben annak tetején a „Taxi” fénytábla ki van világítva, és az alatta lévő kis fények pedig nem égnek. Ez azt jelenti, a taxi szabad. Csomagért felárat kérnek és illik 10% borravalót adni.

 

Kerékpárral
Városokban a speciális kerékpárutak kiépülő félben vannak, de nem árt az óvatosság a nagy agglomerációkban. Majdnem mindenhol bérelhet kerékpárt: főleg a pályaudvarokon (információ a kasszáknál).

 

Autóstoppal
Tény, hogy ez a legolcsóbb utazási eszköz! Ha némi összeggel hajlandó az útiköltségbe beszállni, az Allostop cég keres Önnek olyan autóst, aki célhoz juttatja. www.allostop.net de a www.covoiturage.com is a segítségére lehet.

 

Mozgáskorlátozott személyek
A „Turizmus és Mozgáskorlátozottak” társaság megbízható, egyértelmű és tárgyilagos információkkal szolgál a mozgáskorlátozottak számára is élvezhető turista helyekről és ezek felszereléséről a mozgáskorlátozottság négy fő típusa szerint: mozgásszervi (motoros), vizuális, auditiv és mentális.
A társaság biztosítja, hogy a turista eszközök és szolgáltatások mindenki számára elérhetőek legyenek, lehetőség szerint a maximális szabadság tiszteletben tartásával. Minden információt megtalál a „Tourisme et Handicap” („Turizmus és Mozgáskorlátozottak”) rovatban: www.franceguide.com Vasúti pályaudvarokon:Minden nagy pályaudvaron a legkülönfélébb szolgáltatások állnak rendelkezésre: kocsik, megközelíthető kasszák, székek, hívógombok, parkolóhelyek, ingyenes segítség a vonatra felszálláskor.
Egyéb információk ügyében utazás előtt a pályaudvarokkal kell felvennie a kapcsolatot. Telefonos információ: Service SNCF Accessibilité: 0 800 15 47 53 (zöld szám, éjjel-nappal, Franciaországból hívható) vagy interneten a „Voyageurs Handicapés” („Mozgáskorlátozott utas”): www.voyages-sncf.com

 

Szállások

 

Hotelek
A francia szállodákat hatósági szervek minősítik és ellenőrzik, besorolásuk alapján hat kategória létezik: csillag nélküli, 1*; 2*,3* 4* és 4*L, ami 5*-nak felel meg. Minden szálloda köteles feltüntetni árait a szállodán kívül és a szobákban is. A szobákban általában egy franciaágy vagy két külön egyszemélyes ágy van. Pótágyat és +1 reggelit felár ellenében lehet kérni. Olyan szállodaláncok, mint például a hôtels Akenaés az LSF… , kényelmes szobákat kínálnak a nagyvárosok környékén. Közülük némelyek kifejezetten csoportok fogadására, olcsó árakra specializálódtak. Párizs környékén a l'hôtel Itinérairesmeglehetősen jó szobákat kínál, a minőség és árarány tekintetében.

Szállodaláncok hozzávetőleges árai egy éjszakára:
0 és 1* szállodák 27.50 €
2* szállodák   58.90 €
3* szállodák  86.60 €
4* szállodák  187.80 €

 

Kemping
- 9 000 kemping  0*- 4* kategóriáig,
- 2 300 tanyaszálló
Sok olyan kemping van, ahol sátrat, lakókocsit és bungalót lehet bérelni. A kempingterületek hivatalos útikalauzát a Francia Kemping- és Lakókocsi Szövetség árusítja.

Vadkempingezés a terület tulajdonosának engedélyével lehetséges, de tilos a strandokon, útmentén és műemlék helyeken. Bővebb információ Idegenforgalmi Irodákban és rendőrkapitányságokon szerezhető be.

Átlagos irányár: 2 felnőtt és 2 gyerek, 1 autó, egy lakókocsi esetében elektromos áramszolgáltatással:
1* kemping      10.00 €  
2* kemping      11.62 €  
3* kemping      16.66 €  
4* kemping      20.90 €  

 

Apartmanok
Bútorozott, teljesen felszerelt bérlemények szállodai szolgáltatásokkal. A Syndicat national des Résidences de Tourisme ingyenesen terjeszti a franciaországi apartmanok kalauzát.

 

Falusi turizmus és vendégszobák
A falusi szállások úgynevezett kalásszal minősített, felszerelt szálláshelyek (max. 4 kalász). Ha már döntött, hogy melyik régióba látogat el, bővebb információt a helyi intézményeknél szerezhet (Regionális, Megyei és Helyi Idegenforgalmi hivatalok).

Heti átlagár, franciaországi falusi turizmus:
Szezonon kívül:   230 €
Főszezon:          350 €

Ha vendégszobát bérel (egy éjszaka vagy egy hét reggelivel, esetleg ebéddel, vacsorával), lehetősége nyílik, hogy alaposabban megismerje az igazi francia életmódot.

 

Ifjúsági szállók
A 160 ifjúsági szállóból álló hálózat olyan szálláslehetőségeket kínál, ahol garantált az olcsó ár, a kényelem és a fiatalos, jó hangulat. Ezt a lehetőséget azonban csak tagok vehetik igénybe. Utazás előtt a tagsági kártya, az egyes országok adott intézményénél szerezhető be, pl. Budapesten is a tagoknál. Elérhetőségek az Ifjúsági Szállások Nemzetközi Szövetségének honlapján.
Párizsban, szállás reggeli nélkül 7,35 €-tól 12,70 €-ig, reggelivel 18,50 €-tól

 

Üdülőfalvak
-Bungalók, kis nyaralóházak nonprofit szervezetek kezelésében családok részére.
-Helyben: rendezvények, kultúr- és sportlétesítmények, gyerekklubok.

 

Dohányzás

100% dohányfüst mentesség, 100% előny

Évente 66 000 halálos áldozata van a dohányzásnak, a passzív dohányzás pedig 5 000 ember halálához vezet. Ezért a francia kormány, a 2006-os rendelet szerint, betiltja a nyilvános helyen való dohányzást.

 

A rendelet két fázisban lép életbe:

2007 február 1-től tilos a dohányzás minden zárt- és fedett nyilvános helyen, munkahelyen, egészségügyi intézményben, tömegközlekedési eszközön, iskolában (ahol beletartoznak a nyílt terek, udvarok is), kiskorúak szállás- és oktatási helyszínein.

2008-januárjától pedig már az italkereskedésekben, hotelekben, éttermekben, dohányárusoknál, kaszinókban, játéktermekben  és a diszkókban is tilos a dohányzás.

 

A kereskedők aggódnak, hogy a tilalom negatív hatással lesz a bevételeikre.

De a Nem-dohányzók jogait védő Egyesület, 2007 októberében végzett felmérése szerint, ez az aggodalom alaptalan. 800 olyan vendéglátóst kérdeztek meg, akik más országokban már bevezették a 100% füstmentességet. Ebből pedig kiderült, hogy a dohányzás tilalma pozitív hatással van az árbevételre, és még a vendégforgalomra is. További előny, hogy nincs több konfliktus dohányzó és nem-dohányzó vendégek között, könnyebb a helyfoglalásokat és az ültetéseket lebonyolítani, és még a takarítási költségek is csökkennek.

 

A megkérdezettek 83%-a szerint, a dohányzás teljes tilalmának köszönhetően, növekszik a szolgáltatás színvonala, így a megbecsülése is azokkal szemben, akik engedik a dohányzást. 63% szerint pedig a teljes dohányfüst mentességgel, egy újabb vendégkört tudnak magukhoz hódítani .

forrás: http://hu.franceguide.com

 

 

Egészség

Fontos!

Tetanus és diftéria elleni oltásból 10 évente ismétlő oltás szükséges. Amennyiben 10 éve nem kapott diftéria és tetanus elleni védőoltást, annak felvétele javasolt. Továbbá utazás előtt javasolt a szükséges, kötelezően kapott gyermekkori védőoltások megismétlése.

 

Figyelem:a fenti leírások általános információt tartalmaznak. Utazás előtt legalább egy hónappal keresd fel háziorvosod vagy az hozzád legközelebbi megyei oltóközpontot és kérj tanácsot, valamint szükség esetén védőoltásokat. A konzultáció során az orvos személyre szabott információkkal lát el és az eddigi betegségeidet (pl. allergia), oltásaid figyelembe véve írja fel a gyógyszereket, védőoltásokat. Terhesek, gyermekek, krónikus betegségben szenvedők számára az orvosi konzultáció elengedhetetlen. Amennyiben utazás előtt egy hónapnál kevesebb idő áll rendelkezésedre, akkor is érdemes felkeresni háziorvosod, illetve a megyei oltóközpontot, hogy a megfelelő információt megkaphasd a betegségek lehetséges megelőzéséről.

forrás: http://www.utazaselott.hu

 

 

 

 

 

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Párizs
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)
 • JAN
 • FEBR
 • MÁRC
 • ÁPR
 • MÁJ
 • JÚN
 • JÚL
 • AUG
 • SZEPT
 • OKT
 • NOV
 • DEC
 • 12°
 • 16°
 • 20°
 • 23°
 • 25°
 • 24°
 • 21°
 • 16°
 • 10°
 • 10°
 • 13°
 • 15°
 • 14°
 • 12°
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • 2
 • 3
 • 5
 • 7
 • 7
 • 7
 • 7
 • 7
 • 6
 • 4
 • 2
 • 2
 • 12
 • 10
 • 8
 • 9
 • 9
 • 9
 • 9
 • 9
 • 9
 • 8
 • 10
 • 10
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Franciaországi utazás

Városnézés

 

A City Passporttal igazán kihasználhatja ennek a fantasztikus városnak a lehetőségeit!
47 különböző helyszín, ahol mindenféle kedvezményben lehet részünk: múzeumok, boltok, kirándulások, vendéglők… a füzetecskében kuponok vannak, melyeket ott használhatunk fel, ahol csak akarunk. 5 euró

 

Hasznos címek és linkek

 

Idegenforgalmi iroda (Office de tourisme et de congres de Paris)
25, rue des Pyramides,
75001 Paris,
tel.: 33 (0) 892 68 3000
Egyéb irodák: Gare de Lyon, Gare du. Nord, Anvers, Parc des Expositions

 

Marseille, Provence kapuja
A mediterráneum főváros, Marseille 26 történelmi műemlékével, lakóinak vendégszeretetével és kulturális sokszínűségével bizton megörvendezteti látogatóit. Fedezze fel 111 kerületét, múzeumait, adja át magát az andalító, déli ritmusnak, kiránduljon a páratlan, fehér sziklás partvidéken (calanques). Aki egyszer belekóstolt ebbe a bűbájos világba, soha nem felejti el.

 

Kihagyhatatlan
- A csodás kilátást a Notre-Dame-de-la-Garde-tól- A környék halászkikötői, a sziklás tengerpart, If vára és a Frioul szigetcsoport- Marseille piacai- A naplemente a régikikötőnél (Vieux-Port) egy pastisszal a kézben- Kiállítások a Vielle-Charitében, séta a Panier negyedben- Egy jó focimeccs a Stade-Velodrome-ban- Kocogás a kanyargós tengerparti úton- A helyi konyha finomságai: a halászlé marseille-i módra (bouillabaisse), a pacal és csülökpörkölt (pieds et paquets), a mandulás sütik (navette).

 

Marseille City Pass- Nélkülözhetetlen bérlet a városba, akár 1 (20 euró), akár 2 napra (27 euró), mellyel számos múzeumba, kiállításra, a kisvonatra, a tömegközlekedésre és hajókázásra sem kell már külön költenie. Keresse az idegenforgalmi irodában.
- Bouillabaisse főzőiskola, ahol megismerkedhet ennek az ínycsiklandó finomságnak minden titkos fogásával.
-Idegenvezetett hajókirándulások a calanque-okba, a környék fokozottan védett természetvédelmi területeire, ahol a vezető megismertet a sziklás partvidék sajátos élővilágával.

 

Lyon, a kulturális világörökség
Lyon, hátában a Fourviere és a Croix-Rousse lankáival már kétezer éve őrzi a Rhône és a Saône összefolyását, és fogadja látogatóit ugyanazzal a szívélyességgel. Kacskaringós utcácskáin, szűk sikátorain, hosszú, nyüzsgő rakpartjain vagy a félsziget nagy, nyitott terein szokatlan utazást tehetünk ezekbe a változatos történelmi időkbe, s ha leszáll az est, ámulhatunk a több mint 200 ragyogóan kivilágított épület és műemlék között.

 

Kihagyhatatlan
- A római kori színházak, amfiteátrum és a reneszánsz város- A Fourviere bazilika és a Croix-Rousse negyed a selyemműhelyeivel- A város kulturális élete: a biennálék, az opera, a táncszínházak és a nemzeti hangversenyzenekar- A múzeumok: a Szépművészeti (de Beaux-Arts), a Lumiere-Mozi (Cinéma-Lumiere), a Szövetmúzeum (Tissus), a gallo-román civilizáció múzeuma (Civilisation gallo-romaine)…- A fények: több mint 200 fényárbaNathaniel úszó épület
- A boltok: divattervezők, antikvitás, piacok, terek és kertek- A lyoni konyha: a kiskocsmák, és a fényes nagyvendéglők- A folyami város: hajókázás a Rhône és a Saône vizén, séta a rakpartokon és hidakon…- A borászatok: Beaujolais, Côte-rôtie, Côtes du Rhône 

 

Városnézés
Fedezze fel Lyont és a lyoni életörömöt egy hétvége alatt (150 euró/fő-től)
2 éjszaka szállodában, 1 Lyon City Card és 1 vacsora egy kiskocsmában. A Lyon City Card ingyenes belépést jelent múzeumokba, koncertekre, a tömegközlekedési eszközöket díjmentesen igénybe veheti, sétaajókázhat (áprilistól októberig) és persze számos kedvezményt és különleges ajánlatot élvezhet a városban.

 

Toulouse, boldogan!
Másfél órára a Pireneusoktól illetve a Földközi tengertől, a rózsaszín város, ez az egyszerre spanyol, olasz és közben mégis a vérbeli francia déli város várja. Csavarogjon nagyokat a szépen felújított, középkori utcácskákon, térjen be egy tapas-bárba, csodálja meg az olaszos homlokzatokat és a Déli csatorna partjának hangulatos lankáit. De pár órára itt még akár űrhajós vagy pilóta is lehet, elég ellátogatnia a repülés és űrhajózás múzeumába; ha pedig szerencséje van, akár egy rögbimeccset is végigszurkolhat — ha bírja torokkal!

 

Kihagyhatatlan
- A place du Capitole és a városháza- A Saint-Sernin bazilika
- Az óváros- Az Assézat és a Bernuy palota (az előbbi a Bemberg alapítvány székhelye)- Az Unesco által a világörökség részévé választott Déli csatorna- A Garonne partja: az Henri-Martin sétány, a Filtres mező és a Raymond-VI park- Az Ágoston-rendiek (de Augustins), a Saint-Raymond, a jakobinusok, a modern és kortárs művészetek múzeuma (Les Abattoirs)- Az Űrváros (Cité de l’Espace) és az Airbus összeszerelő-műhelyek- A finomságok: a helyi „sólet” (cassoulet), a libamáj és az armagnac (pálinka)

 


Carte privilege
- Ezzel a névre szóló, egy évig érvényes kártyával birtokosa a vendéglőkben és szállodákban valamint a kijelölt boltokban és műemlékeknél akár 60%-os kedvezményt is igénybe vehet. Mindezt 10 euróért. De az idegenforgalmi irodában még egyéb, általában a fesztiválok idejére igénybe vehető kedvezményes csomaggal várják.

 

Nizza, a Côte d’Azur fővárosa
Az időtlen szépség vidékének szívében egy igazi ezerarcú város várja: a történelem, az építészet, a kultúra, a művészetek, az alkotás, pezsgő események, előadások, sport-megmérettetések, szabadidős lehetőségek, a kényeztetés millió fajtája és persze szájnak és gyomornak is igencsak kedvező nyalánkságok várják… Maradjon nálunk bármeddig, minden napra felfedezhet magának valami újat.

 

Kihagyhatatlan
- Chagall, Matisse múzeum, a MAMAC, a Szépművészeti, az Ázsiai művészetek múzeuma, a Primitív művészetek múzeuma… - A múlt Nizzája: a virágpiac és a barokk óváros- A híres Promenade des Anglais, a kilométernyi hosszú partmenti sétány- A kastélydomb
- A Cimiez-aréna- A századfordulós Aranykor útvonala- Az orosz templom…Nice Riviera Pass
Ingyenes belépő Côte d’Azur legfontosabb múzeumaiba és kulturális helyszíneire, érvényes a tömegközlekedésre is és egy címlistát is tartalmaz. Megvásárolható 24, 48 vagy 72 órás változatban.

 

Idegenvezetett városnézés az óvárosban, minden szombaton 9.30-tól. Érdeklődni lehet az Office de Tourisme et de Congres-nél.

 

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!