Találatok szűrése (15)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Bevezető

Norvégia vagy hivatalos nevén Norvég Királyság (norvégul: Kongeriket Norge (bokmål), Kongeriket Noreg (nynorsk)) független állam Észak-Európában, Svédországtól nyugatra. Hosszan elnyúlt alakja van; atlanti-óceáni partszakasza fjordjairól híres Hegyvidékeit, fjordjait és gleccsereit világszerte csodálattal emlegetik, csakúgy, mint kulturált városait, romlatlan hangulatú halászfalvait és egyedülálló történelmi emlékeit, a vikingek hajóitól kezdve a középkori templomokig. A sarkkörtől észak felé haladva a horizont kitágul, az úszó jégtáblák tetején fókák, rozmárok és jegesmedvék sütkéreznek.

 

Éghajlat
A Golf-áramlatnak köszönhetően a szélességi fokon szokásosnál magasabb a hőmérséklet és több a csapadék, főként a partvidéken. A négy évszak egyértelműen elkülönül; a belső területeken kevesebb a csapadék, és hidegebbek a telek. Az ország északi része szubarktikus, míg Svalbard sarkvidéki tundra éghajlatú. A napsütéses órák száma évszakonként jelentősen eltérő. Az északi sarkkörön túli területeken a nyári nap le sem nyugszik (innen ered az „éjféli nap országa” kifejezés), de a délebbi területeken is mintegy napi 20 órán át tart a világosság.

 

Közlekedés

Vasúti közlekedés
A fjordokkal és hegyekkel tagolt, alacsony átlaghőmérsékletű Norvégia teljes területén nehézségeket okozott az infrastruktúra kiépítése. Emiatt a vonalaik majd mindegyike igen látványos tájakon vezet keresztül. A vasúthálózat hossza 4114 km Európa legszínvonalasabb motorvonatai állnak az utasok rendelkezésére több vonalon is. A távolsági forgalomban több kötelező helybiztosítású vonat jár. Ezekre 40 koronás (1200 forintos) díjat kell fizetni a menetjegy mellé. A rendszer érdekessége, hogy egy utazás alkalmával csak egyszer kell e díjat megfizetni, még ha az ember több átszállással is éri el az útját.


Légi közlekedés
Az Oslo–Gardermoeni repülőtér (kódok: IATA: OSL; ICAO: ENGM) Norvégia legnagyobb repülőtere. Oslótól 48 km-re északra, az Ullensaker községbeli Gardermoenben található. 2006-ban több mint 17 millió utast szolgált ki, ezzel Skandinávia második legnagyobb repülőtere lett a Koppenhágai repülőtér után, megelőzve Stockholm–Arlandát. Rajta kívül a Sandefjordi repülőtér (Oslo–Torp) is kiszolgálja a fővárost, oda főként a fapados légitársaságok repülnek.

A Sandefjordi Torp repülőtér (kódok: IATA: TRF; ICAO: ENTO) egy nemzetközi repülőtér a norvégiai Sandefjord községben, Oslótól 88 km-re délre. Főként regionális és fapados repülőtérként használják. Utóbbi minőségében (Oslo-Torp néven) a norvég fővárost is kiszolgálja, jóllehet több mint kétszer olyan messze esik tőle, mint az Oslói repülőtér (ami Oslótól 35 km-re északkeletre van).

Kulturális világörökség
Az UNESCO a kulturális világörökség listájára az alábbi helyszíneket vette fel:

  • Az urnesi dongatemplom;
  • Bryggen (Bergen Hanza-kori kikötője);
  • Røros bányaváros;
  • Alta sziklarajzai;
  • Vegaøyan – A Vega-szigetvilág;
  • Struve földmérő vonal emlékei Norvégiában Hammerfest, Alta, Kautokeino településeken.

 

Hagyományok, néprajz
A hagyományos norvég Mikulás (Julenisse) térdnadrágot, kézzel kötött harisnyát, norvég pulóvert és házi szövésű kabátot visel. A norvég házakban Julenissének jut az asztalnál a fő hely és egy megágyazott ágy is jár neki. A karácsony hagyományos itala Norvégiában az akevitt (akvavit) néven ismert, köménnyel fűszerezett szesz. Nevének eredete a latin aqua vitae – „az élet vize”.

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!