Személyes ügyintézés szünetel

Találatok szűrése (3)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Bevezető

Norvégia vagy hivatalos nevén Norvég Királyság (norvégul: Kongeriket Norge (bokmål), Kongeriket Noreg (nynorsk)) független állam Észak-Európában, Svédországtól nyugatra. Hosszan elnyúlt alakja van; atlanti-óceáni partszakasza fjordjairól híres Hegyvidékeit, fjordjait és gleccsereit világszerte csodálattal emlegetik, csakúgy, mint kulturált városait, romlatlan hangulatú halászfalvait és egyedülálló történelmi emlékeit, a vikingek hajóitól kezdve a középkori templomokig. A sarkkörtől észak felé haladva a horizont kitágul, az úszó jégtáblák tetején fókák, rozmárok és jegesmedvék sütkéreznek.

 

Éghajlat
A Golf-áramlatnak köszönhetően a szélességi fokon szokásosnál magasabb a hőmérséklet és több a csapadék, főként a partvidéken. A négy évszak egyértelműen elkülönül; a belső területeken kevesebb a csapadék, és hidegebbek a telek. Az ország északi része szubarktikus, míg Svalbard sarkvidéki tundra éghajlatú. A napsütéses órák száma évszakonként jelentősen eltérő. Az északi sarkkörön túli területeken a nyári nap le sem nyugszik (innen ered az „éjféli nap országa” kifejezés), de a délebbi területeken is mintegy napi 20 órán át tart a világosság.

 

Közlekedés

Vasúti közlekedés
A fjordokkal és hegyekkel tagolt, alacsony átlaghőmérsékletű Norvégia teljes területén nehézségeket okozott az infrastruktúra kiépítése. Emiatt a vonalaik majd mindegyike igen látványos tájakon vezet keresztül. A vasúthálózat hossza 4114 km Európa legszínvonalasabb motorvonatai állnak az utasok rendelkezésére több vonalon is. A távolsági forgalomban több kötelező helybiztosítású vonat jár. Ezekre 40 koronás (1200 forintos) díjat kell fizetni a menetjegy mellé. A rendszer érdekessége, hogy egy utazás alkalmával csak egyszer kell e díjat megfizetni, még ha az ember több átszállással is éri el az útját.


Légi közlekedés
Az Oslo–Gardermoeni repülőtér (kódok: IATA: OSL; ICAO: ENGM) Norvégia legnagyobb repülőtere. Oslótól 48 km-re északra, az Ullensaker községbeli Gardermoenben található. 2006-ban több mint 17 millió utast szolgált ki, ezzel Skandinávia második legnagyobb repülőtere lett a Koppenhágai repülőtér után, megelőzve Stockholm–Arlandát. Rajta kívül a Sandefjordi repülőtér (Oslo–Torp) is kiszolgálja a fővárost, oda főként a fapados légitársaságok repülnek.

A Sandefjordi Torp repülőtér (kódok: IATA: TRF; ICAO: ENTO) egy nemzetközi repülőtér a norvégiai Sandefjord községben, Oslótól 88 km-re délre. Főként regionális és fapados repülőtérként használják. Utóbbi minőségében (Oslo-Torp néven) a norvég fővárost is kiszolgálja, jóllehet több mint kétszer olyan messze esik tőle, mint az Oslói repülőtér (ami Oslótól 35 km-re északkeletre van).

Kulturális világörökség
Az UNESCO a kulturális világörökség listájára az alábbi helyszíneket vette fel:

  • Az urnesi dongatemplom;
  • Bryggen (Bergen Hanza-kori kikötője);
  • Røros bányaváros;
  • Alta sziklarajzai;
  • Vegaøyan – A Vega-szigetvilág;
  • Struve földmérő vonal emlékei Norvégiában Hammerfest, Alta, Kautokeino településeken.

 

Hagyományok, néprajz
A hagyományos norvég Mikulás (Julenisse) térdnadrágot, kézzel kötött harisnyát, norvég pulóvert és házi szövésű kabátot visel. A norvég házakban Julenissének jut az asztalnál a fő hely és egy megágyazott ágy is jár neki. A karácsony hagyományos itala Norvégiában az akevitt (akvavit) néven ismert, köménnyel fűszerezett szesz. Nevének eredete a latin aqua vitae – „az élet vize”.

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizd email fiókodat, a hírlevél feliratkozást aktiválnod kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizd email fiókodat, a hírlevél feliratkozást aktiválnod kell!