Találatok szűrése (10)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

„Dánia egyetlen hibája, hogy télen nem süt a nap.” – tartja a mondás. Valóban kevés olyan ország van Európában, ahol olyan magas lenne az életszínvonal, annyira elégedettek lennének az emberek, és annyira hatékony lenne az infrastruktúra, mint ebben a különleges tengerparti országban. A vikingek hazáját önmagában a csodálatos tájak miatt is érdemes meglátogatni, de számos más programmal is csábít. Újra gyerekké válhatunk Legoland varázslatos birodalmában, kényeztethetjük a hasunkat valamelyik Michlein-csillagos étteremben, vagy egyszerűen csak hagyjuk, hogy tátva maradjon a szánk a leírhatatlanul festői Koppenhágában, vagy valamelyik tengerparti falucskában sétálva.

A kicsi és takaros Dániában a régi és az új harmonikusan él egymás mellett. Ősi kastélyok és viking sáncgyűrűk keretezik az elegáns, modern formatervezésű nyüzsgő nagyvárosokat. Több mint egy évezreddel ezelőtt a dán vikingek azzal vonták magukra a világ figyelmét, hogy tengerre szálltak, és végigdúlták fél Európát. Mára lecsiszolták szarvaikat, és megteremtettek egy haladó, liberális, toleráns jóléti államot. Dániában 1932-ben Ole Kirk Christiansen asztalosmester megalapította vállalkozását Billund községben, mely a mai nagy sikerű LEGO játékok szülőföldje.

Időjárás
Dánia a mérsékelt égövben fekszik, a telek enyhék (0,5 °C körüli átlaghőmérséklet), a nyarak pedig hűvösek (16 °C). Erős széljárás jellemző az ország egész területén, különösen télen. Gyakran esik az eső, az őszi hónapok a legcsapadékosabbak. Északi fekvése miatt a nappalok hossza érdekesen változik az év folyamán. Télen, a legrövidebb napokon a nap fél 9 után kel és háromnegyed négy előtt nyugszik, míg nyáron reggel fél 5-től este 10-ig is fent lehet a nap.

Közlekedés
Dániában a legnépszerűbb közlekedési eszköz az autó, a forgalom ennek ellenére nem jelentős, nincsenek közlekedési dugók. Az úthálózat nagyon jó állapotú, kiterjedt, a dán sofőrök türelmesek, a tájékozódás könnyű, egyértelmű, az autópályák használata ingyenes. Az út menti pihenőhelyeken, de még a vonatokon is szinte mindig van kulturált pelenkázó, és rengeteg étteremhez, szállodához tartozik játszósarok, így Dániában nagyon kényelmes gyermekkel utazni. A gyorshajtást szigorúan büntetik.

Az ország tömegközlekedése is rendkívül fejlett, gyors, könnyen megközelíthető, hálózata sűrű. Jellemzően a lakosság 60%-a számára a legközelebbi buszmegálló 5 percen belül van, de a vonatmegállókért sem kell negyed óránál többet gyalogolni. A vasúthálózat is kiterjedt, a vonatok kiváló állapotban vannak, gyorsak, kényelmesek.
A dánok nagyon szeretnek kerékpározni is, ami nem is csoda, hiszen a városok általában sűrű kerékpárút-hálózattal rendelkeznek, sőt, sok helyen bérelni is tudunk kerékpárt ingyenesen. Sokan a mindennapos munkába járáshoz is biciklit használnak.

Dániát repülővel is egyszerű megközelíteni, Koppenhágában több légitársaság is működik. A koppenhágai repülőtérről 10 percenként indul vonat a városközpontba. A belföldi repülőjáratok a nagyobb városok (Aalborg, Århus, Billund, Bornholm, Karup, Sønderborg és Koppenhága) között naponta többször közlekednek, de a kis távolság miatt - Bornholm kivételével - érdemesebb szárazföldön menni.
A szigetetek miatt a vízi közlekedés is fontos szerepet kap Dániában: a keleti és nyugati országrész legfontosabb összekötője a hajó. A két legfontosabb közlekedési útvonal: Aarhus és Kalundborg, valamint Ebeltoft és Odden között húzódik.

Egészségügy
A dán egészségügyi ellátás magas színvonalú. A rendszer alapelve, hogy legyen egy mindenki számára elérhető, ingyenes, színvonalas egészségügyi ellátórendszer, de az extra igényeket is ki tudják elégíteni. Európai Egészségbiztosítási Kártyával a sürgősségi ellátás igénybe vehető, de a fogászati ellátás minden esetben térítésköteles. Kötelezően előírt védőoltás nincs, a csapvíz mindenhol iható.

Ünnepek

  • Január 1. : Újév
  • Április 16.: II. Margit királynő születésnapja
  • Június 5.: Az alkotmány napja
  • December 25.:  Karácsony


Közbiztonság
Dánia Európa egyik legbiztonságosabb országa, ahol a turistára gyakorlatilag semmilyen veszély nem leselkedik.  Ugyanakkor a kisebb vagyon elleni bűncselekmények (elsősorban zsebtolvajlás, utcai táskalopás) száma az utóbbi években enyhén emelkedő tendenciát mutat, ezért Koppenhága egyes zsúfolt városrészein (főpályaudvar és környéke, Tivoli, Christiania, repülőtér) célszerű fokozottan figyelni az úti okmányokra és egyéb értékekre.

Nyitvatartások

  • Üzletek: hétköznap 10:00-17:00/18:00
  • Szombaton csak néhány bolt van nyitva, azok is rövidített nyitvatartással
  • Minden második vasárnap nyitva vannak az élelmiszerboltok (csak azok!) 17:00-ig
  • A pénteki nap Dániában rövidített munkanap, a munkaidő általában 12:30-ig tart


Dániai desztinációk

Grönland

Dániai utazás

Hasznos címek, telefonszámok
Nagykövetség: 2920 Charlottenlund, Koppenhága Strandvejen 170
Előhívó: (00)-(45)
Telefon: 39-63-16-88 (24 órán keresztül elérhető)
Ügyelet: 39-63-16-88
Fax: 39-63-00-52
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: dr.Szebényi Ferenc
E-mail: cph.missions@mfa.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/copenhagen

Általános segélyhívó (rendőrség és mentők is): 112

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!