Találatok szűrése (23)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Bevezetés
Albánia Dél-kelet Európában, a Balkán-félszigeten helyezkedik el, Montenegró, Koszovó, Macedónia, Görögország, valamint a Ión és a Adriai tenger ölelésében. Domborzati szempontból két fő tájegysége van: a gyönyörű és vad, ám nehezen járható lánchegységi Magas-Albánia, illetve a tengerparti síkság. Az ország területének kétharmadát hegység borítja. Albánia gyönyörű ország. Történelmét hosszú, a fejlődést visszafogó diktatúra határozza meg. Ez az oka annak is, hogy természeti kincsei, vadregényes tájai érintetlenül maradtak.

Időjárás
A tengerparti sávban a klíma mediterrán, amely száraz, forró nyarat és enyhe, csapadékos telet jelent. Ugyanakkor, hasonlóan a többi mediterrán országhoz, a fűtés a legtöbb lakásban (beleértve egy sor szállodát is), nincs megoldva. Az olajradiátor használatát a gyakori áramszünet korlátozza. A belső, hegyes vidékeken a tél hideg, havas, a nyár hűvös. Az északkeleti hegyvidéket télen célszerű elkerülni, mivel a gyakori havazások után az utakat borító hó – takarítás hiányában – napokig megbéníthatja a közlekedést.

Közlekedés
A közutak állapota rendkívül rossz, a nagyobb főutak kivételével 30-40 km/órás sebességnél gyorsabban nem nagyon lehet haladni. A közlekedési morál is katasztrofális. A másodrendű utaknál gyakori, hogy hiányzik az aszfaltborítás, vagy kátyúk tömkelegén kell átvergődnünk. A tömegközlekedés rendkívül rossz, szervezetlen, nincs nemzetközi vasúti összeköttetés, sem helyi buszhálózat. Magánbuszokkal utazhatunk országon belül, vagy bérelhetünk autót, ha nincs sajátunk.

Egészségügy
Albániában az egészségügyi ellátás színvonala, az általános egészségügyi és higiéniás feltételek nem felelnek meg az európai normáknak. A közösségi szemétszállítás nem megoldott, ezért a közterületek is rendkívül koszosak. A kórházakban elavultak az eszközök, a gyógyszerellátás rossz, a mentőszolgálat országosan nincs még kiépítve. A rendszeresen gyógyszert szedők vigyenek magukkal megfelelő készletet! Emellett ajánlatos a legszükségesebbnek tartott gyógyszerekből is úti házi patikát készíteni. A beutazáshoz nincs kötelező védőoltás előírva, azonban ajánlatos a hepatitis, a diftéria, a tetanusz és a tífusz elleni védőoltás, főként hosszabb tartózkodási időre. Komoly betegség vagy sérülés esetén a legcélszerűbb azonnal hazatérni vagy megfelelő kezelést biztosító szomszédos országba menni. A vezetékes vizet egyáltalán nem tanácsos használni, még kézmosásra sem!

Ünnepek
•    január 1. és 2.: Újév (Viti i Ri )
•    március 7.: Tanárok napja (Dita e Mësuesve,  nem hivatalos)
•    március 8.: Anyák napja (Dita e Nënës, nem hivatalos )
•    március 22.: Nevruz nap
•    április 20.: Katolikus húsvét (Pashkët Katolike)
•    április 27.: Görögkeleti húsvét (Pashkët Ortodokse)
•    május 1.: Májusnap (Një Maji)
•    október 19.: Teréz anya napja (Dita e Nënë Terezës, hivatalos nemzeti ünnep)
•    november 28.: Függetlenség napja (Dita e Pavarësisë)
•    november 29.: Felszabadulás napja (Dita e Çlirimit)
•    december 25.: Karácsony (Krishtlindje)


Hasznos címek, telefonszámok
Mentők: 127
Tűzoltók: 128
Rendőrség: 129

Magyarországi Nagykövetség: Tirana, Rruga Skenderbej 16.
Előhívó: 00-355-4
Telefon: 22-32-238, 22-34-903
Ügyelet:00-355-4-2232-238, 22-32-238
Fax: 22-33-211, 22-25-411
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: dr. Huszár János
E-mail: mission.tia@mfa.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/tirana

Nagykövetségek által ajánlott orvosok, klinikák:
"Nene Tereza" Központi Egyetemi Kórház
Tirana, Rruga Dibres, Tel: + 355 4 2363 001, +355 4 2362 630 
Ortodox Klinika
Tirana, Rruga Dibres 159., Tel: + 355 4 2360 925, +355 4 2374 804 
Katonai Kórház
Tirana, Lagja Laprake, Tel: +355 4 2226 600, +355 4 2355 977 


Közbiztonság
Albánia utazás és ott tartózkodás szempontjából a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok kategóriába tartozik, ezért meglátogatása elsősorban csoportos utazás keretében ajánlott. Az általános közbiztonság jónak mondható, ritkán érik atrocitások a turistákat. Az ország egyes térségeit azonban (a Montenegróval határos résztől egészen a görög határig) nem tanácsos kísérő nélkül, vagy éjszaka meglátogatni, akár fegyveres bandák áldozatává is válhat az ember.  A szervezett bűnözés jelentős, gyakran fordulnak elő a bűnszervezetek között véres leszámolások, ezért az esti órákban a nagyvárosokban sem tanácsos egyedül az utcán tartózkodni.

Nyitvatartások
Kiemelt múzeumok: nyáron, mindennap 9:00 – 19:00

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!