Találatok szűrése (110)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

A magyar turisták legkedveltebb úticélja a kristálytiszta vízéről híres Adria.
A rendkívül tagolt partszakasz szebbnél szebb üdülőtelepülései és a számtalan szigeten található kisvárosok mindegyike rabul ejti a látogatót. Az ország területén négy kultúra találkozik: a keleti és nyugati, valamint a közép-európai és déli kultúrkör, melyeknek köszönhetően Horvátország messze földön híres különleges műemlékeiről. A horvát emberek vendégszeretete, a csodálatos színekben pompázó tenger, a parti éttermek különlegességei mind-mind egy felejthetetlen vakáció zálogai.
 
A Nyugat- és Kelet-Európa találkozásának törésvonalán elhelyezkedő ország az idők folyamán jócskán kivette részét a nehézségekből, de miután magába szívta a latin, a velencei, a Habsburg és a szláv hatásokat, kialakította saját, semmihez sem hasonlíthatón karakterét. A szigetekkel, félszigetekkel és öblökkel tarkított horvát tengerpart számtalan üdülővárosa várja a pihenni vágyókat!


Időjárás
Az ország belső vidékein kontinentális az éghajlat, tehát olyan, mint hazánkban. A nyár száraz és forró, a tél hideg és csapadékos. A hegyekben jellegzetesen hegyvidéki a klíma, hűvös nyárral és hóban gazdag, hideg téllel. Az Adriai-tenger parti sávjában, Isztriában és Dalmáciában, valamint a kisebb-nagyobb szigeteken a mediterrán éghajlat az uralkodó. Itt nyarak forrók és szárazak, a telek enyhék és csapadékosak. Az átlaghőmérséklet januárban -5-10 °C, augusztusban 13–26 °C körül alakul. Az Adriai-tenger vizének hőmérséklete augusztusban a legmagasabb (25 °C körüli), de Dubrovnik környékén még októberben is többnyire 20 °C-os a víz. A meredek hegyvonulatoktól határolt adriai partok jellegzetes szele a bora, amely a hegyvonulatokon átbukó hideg, száraz, viharos szél. A bórát a tengerparton derült időjárás jellemzi. A bora leggyakrabban októbertől márciusig fordul elő, a meleg évszakban szelídebb formában jelentkezhet. Júliusban és augusztusban Horvátország déli vidékeit látogatók fülledt időre készülhetnek.

Ételek, italok
A horvát konyha az ország sajátosságai miatt rendkívül változatos. Az ország belsejében a magyarországiéhoz hasonló ételek népszerűek, míg a tengerparton a mediterrán hatások dominálnak. Mindenképpen érdemes kipróbálni a tengerparti éttermek halételeit és tengeri különlegességekből készült specialitásait. A dalmát sonka és sajt messze földön híres.

A horvát Adria három nagy területre osztható, a legészakibb része az Isztria-félsziget, majd középen található a kvarner-öböl a hozzá tartozó szigetekkel, míg legdélebben, Dalmácia, mely egyben a leghosszabb partszakasz. Isztriai-félsziget Az Adria északi részén elhelyezkedő rendkívül változatos félsziget népszerűsége évről évre növekszik. tengerpartja általában sziklás, a festői szépségű kis öblökben találunk kavicsos, néhol mesterségesen kialakított homokos strandokat is.Közlekedés
A horvát idegenforgalom fejlődésének sokáig az úthálózat volt a gyenge pontja, ezért az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett a közlekedési infrastruktúra megújítására. Ezzel egy ütemben épültek, és folyamatosan épülnek az új utak, autópályák, főként a horvát belterület és az Adriai-tenger között. A legjelentősebb közülük a Zágrábot Splittel összekötő autópálya, amely utolsó szakaszát 2005 júniusában adták át, így a magyar határtól most már egészen a tengerpartig eljuthatunk autópályán. A sztrádák fizetősek. Az országba busszal is utazhatunk, és a belföldi buszhálózat is viszonylag sűrű. Az egyes városok és üdülőközpontok között jó a buszos összeköttetés, különösen a tengerparton.

A fővárosban villamos és autóbuszvonalak vannak csak, az elővárosi közlekedést vasúttal oldják meg, amely naponta 70 ezer embert szolgál ki. A legfőbb vasúti vonal a Savski Marof - Zágráb főpályaudvar - Dugo Selo vonal. Ezen kívül magántulajdonban levő taxikkal is utazhatunk városszerte, illetve a legfontosabb tömegközlekedési forma a villamos (ZET), amely szintén magántulajdonban van.

A zágrábi siklóvasút a Gornji grad és a Donji grad között közlekedik. 66 méter a hossza, ez a világ legrövidebb ilyen libegője, amely a tömegközlekedés része. 1890. november 8-án állították forgalomba, de ma már csak turisztikai látványosság inkább.

Egészségügy
Horvátországban Európai Egészségbiztosítási Kártyával az életmentő-, illetve az elsősegély ellátások vehetők térítésmentesen igénybe, de csak azoknál a szolgáltatóknál, amelyek a Horvát Egészségbiztosítási Intézettel szerződéses viszonyban állnak. Egyéb ellátásokért a turistáknak is önrészt kell fizetniük, mint a horvátoknak, amely általában az ellátási költség 15%-a, kórházi ellátás esetén a 30%-a. Az üdülőövezetekben működő horvát orvosok nagy része nem szerződött szolgáltató, nem fogadják el a kártyát, ezért célszerű kórházba menni, ha valami gond van. Ha horvát orvos ír fel nekünk gyógyszert, az rendszerint teljes áron váltható ki, ezért a szükséges medicinákat vigyük magunkkal.

Ünnepek
•    Január 1.: Újév
•    Január 6.: Vízkereszt
•    Május 1.: A munka ünnepe
•    Június 22.: Fasizmus elleni harc ünnepe
•    Június 25.: Köztársaság napja
•    Augusztus 5.: A győzelem és a nemzeti hálaadás napja
•    Augusztus 15.: Szűz Mária mennybemenetele (Nagyboldogasszony)
•    Október 8.: A függetlenség napja
•    November 1.: Mindenszentek ünnepe
•    December 25.-26.: Karácsony

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Zágráb
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Horvátországi utazás

Beutazási szabályok
Magyar állampolgárok személyazonosításra alkalmas, érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, vízum nélkül utazhatnak az országba, és 90 napig mindenféle külön engedély vagy bejelentés nélkül ott tartózkodhatnak. Fontos, hogy a személyi igazolványnyal még nem rendelkező kiskorú magyar állampolgár továbbra is csak útlevél birtokában utazhat.

Időeltolódás:
Magyarországgal azonos időzónába esik, nincs elté- rés a közép-európai időszámításhoz viszonyítva. Hivatalos pénznem: Horvát kuna (HRk). A legtöbb nemzetközi hitelkártyát elfogadják a nagyvárosokban és az üdülőhelyeken, de feltétlenül legyen nálunk készpénz is, mert nem valószínű, hogy a kisebb településeken is használni tudjuk a hitelkártyánkat.

Hivatalos nyelv:
Horvát. A szállodák többségében beszélnek angolul és németül is.

Áram: 220 volt.

Egészségügyi előírások
A közegészségügyi helyzet jó, járványveszéllyel nem kell számolni. Védőoltás nem szükséges. Az egészségügyi ellátás színvonala jó. A nagy meleg, a szokatlan étrend miatt előfordulhatnak gyomorpanaszok, a légkondicionálás erős és a nap sugárzása rendkívüli, ezért ajánlatos megfelelő gyógyszereket, házipatikát az útra vinni. A csapvíz iható, de fogyasztásra a palackozott ásványvizeket ajánljuk. A strandokon strandcipő vagy papucs viselete ajánlott!

Közlekedés:
Az általános szabályok érvényesek. A kisebb üdülő- helyek teljesen biztonságosak. A nagyvárosokban fokozottan kell figyelni a zsebtolvajok miatt, főleg a zsúfolt turista helyeken. Autóbérlés esetén ne hagyjanak a gépjárműben semmilyen értéktárgyat, illetve utazás során is tartsák az ajtókat és az ablakokat bezárva. Minden helyzetben figyeljen okmányaira és értékeire. A szállodák semmiféle elveszett tárgyért vagy értékért nem vállalnak felelősséget.


Diplomáciai képviseletek:
Magyarország nagykövetsége 10000 Zágráb, Pantovcak 255–257. tel.: (385)-1-4890-906

Hasznos címek, telefonszámok
•    Nagykövetség: Zágráb, 10 000, Pantovčak 255-257
Előhívó: (00)-(385)-(1)
Telefon: 4890-906
Ügyelet: 4890-906
Fax: 457-9301
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: dr. Iván Gábor
E-mail: mission.zgb@mfa.gov.hu
Honlap (Konzuli hivatal is): www.mfa.gov.hu/emb/zagreb
•    Rendőrség: 192 (magyar mobilról: +385 192)
•    Tűzoltók: 193
•    Mentők: 194
•    Segélyhívó az úton (autómentő): 1987 (mobilról: +385 1 1987)
•    Útviszonyok: 062 777 777
•    Horvát autóklub (HAK): +385 1 66 11 999
•    Tudakozó, helyi és vidéki telefonszámok: 11888
•    Tudakozó, külföldi telefonszámok: 11802
•    Általános tudakozó: 18981

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!