Találatok szűrése (3)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Izrael a legtöbb ember szemében vallási központként és a világ történelmének egyik fontos helyszíneként él. Az ország szent hely a zsidók, a keresztények és a muzulmánok számára is. A világi szórakozásokat sem kell nélkülöznünk a nyaralás alatt, hiszen Tel Aviv mindent tud, amit egy nagyvárosnak tudni kell, a Földközi, a Vörös és a Holt-tenger pedig rengeteg sportolási, szórakozási, pihenési lehetőséggel várja a turistát. Jeruzsálem modern nagyváros, amelyet az eleven, hús-vér emberek mellett kísértetek és bibliai alakok népesítenek be.

„Jövőre Jeruzsálemben!” – köszönnek el egymástól a diaszpórában élő zsidók. De turistaként is felírhatjuk „látni kell” listánk élére a Szentföldet, hiszen varázslatos ország. A rendkívül fiatal, ám hányattatott sorsú állam több hétre elegendő turisztikai látnivalóval szolgál, az általánosan jellemző történelmi, vallási és kulturális kavalkád pedig elképesztően érdekes. A szemünk előtt elevenednek meg a Bibliai helyszínek. De ne csak a kötelező látványosságokra koncentráljunk. Nincs a Földön még egy olyan hely, ahol ennyire tapintható lenne a politikai és etnikai feszültség. Izraelt már az állam 1948-as kikiáltásának másnapján megtámadták ellenségei, akiknek azóta sem változott fő céljuk: a tengerbe szorítani Izraelt. Egy jeruzsálemi édesanya több, különböző buszra teszi fel reggel a gyermekeit, hogy ha tragédia történik, „csak” egyiküket veszítse el. Az utcakép általános elemei az állig felfegyverzett katonák. Mégis tudnak mosolyogni, önfeledten táncolni a Siratófal előtt minden sabbath-kor, és az állandó életveszély ellenére itt érzik otthon magukat. Utolsó leheletükig ragaszkodnak a földhöz, amit Istenüktől kaptak. Ez Izrael igazi arca.

Időjárás
Izraelben a mérsékelttől a trópusiig minden éghajlati elem felfedezhető. A napsütéses órák száma rendkívül magas. A területet két uralkodó évszak jellemzi: az esős téli időszak novembertől májusig, valamint a száraz nyári időszak az év másik felében. Viszonylag erős esőzések jellemzik az ország északi és középső részeit, már sokkal kevesebb a Negev területét, és szinte elhanyagolható a csapadékmennyiség ma déli vidékeken. Regionális eltérések mutatkoznak a tengerpart mentén, ahol csapadékosabb nyár és enyhébb tél a jellemző, míg a belső hegyvidékeken (beleértve Jeruzsálemet is) száraz a nyár és mérsékelten hideg a tél. Forró nyár és kellemes tél uralkodik a Jordán völgyében, míg egész évben félsivatagi körülmények vannak a Negevben. A magasabb területeken ritkán, de télen előfordulhat hóesés, és számítsunk a rendszeresen visszatérő fullasztóan forró, száraz szélre, ami rendkívüli hőséget teremt különösen tavasszal és ősszel.

Közlekedés
Izrael tömegközlekedése kissé nehézkes, és sabbath-kor az iránytaxik kivételével nem közlekedik semmi. Metró nincs, bár égető szükség lenne rá, főleg Tel-Avivban. .

Autó
Számos autóbérléssel foglalkozó cég között választhatunk, azonban csak kifejezetten sportos vezetők vállalkozzanak erre. Az izraeli közúti közlekedés ugyanis rendkívül dinamikus, nem szabad udvariaskodni. A szabályokat alapvetően betartják a helyiek, de nagyon rámenősen autóznak, az irányjelzőt sem mindig használják. Nincs más választásunk, mint átvenni ezt a stílust. Rengeteg autó van az országban, gyakorlatilag állandóan dugó van a nagyobb városokban, főleg Jeruzsálemben.

Villamos
Több mint százéves tervezési munkálatok után végre átadták azt a villamos vonalat, amely „négyeshatosként” szeli át egész Jeruzsálemet. Az építését nem kevés botrány övezte, mivel a vonal olyan területeken is áthalad, amelyek a ’67-es határokon túl fekszenek. A problémák miatt számos befektető visszalépett, de a vonal végül elkészült. Valóságos köldökzsinórként köti össze Jeruzsálemet a zöld-vonalon túleső zsidó telepekkel, de a kelet-jeruzsálemi arab lakosság számára is kényelmes és gyors megoldás a városba jutásra. A teljes útvonalat nagyjából egy óra alatt teszi meg.

Busz
Két típusú buszjárat van: a menetrend-szerinti, és a sherut, ami többnyire arabok által üzemeltetett kisbusz. Ez utóbbi nem előre meghatározott menetrend szerint közlekedi, hanem meglehetősen random módon, mégis ez a gyorsabb és olcsóbb megoldás. A sherutot a buszmegállóban kell leinteni. A nagyobb városokon belül a kívánt úti cél a helyi buszokkal csak várakozásokkal, átszállásokkal közelíthető meg, és ha közeledik a sabbath, akkor a buszok sem közlekednek.

Vasút
A vonatforgalom minimális, az ország egyáltalán nincs kielégítően behálózva vasútvonalakkal, de a reptérről Tel Avivba, Haifába és Jeruzsálembe így juthatunk el legolcsóbban és leggyorsabban.

Egészségügy
Az izraeli orvosi ellátás világhírű, rendkívül magas színvonalú, ám nagyon drága is. Ne induljunk el mindenre kiterjedő biztosítás nélkül. Kötelezően előírt védőoltások nincsenek. A csapvíz iható, de biztonság kedvéért inkább csak palackozott italokat fogyasszunk. Fokozottan ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, a rendkívül száraz forróságban könnyen napszúrást kaphatunk.

Ünnepek
Zsidó vallási ünnepek, a zsidó naptár alapján változó időpontokban:
•    Pészah és széder (húsvét, április)
•    Lág báómer („A kalászérés számolása”, kb. május)
•    Sávuót (Hetek ünnepe, pünkösd, május)
•    Rós hásáná (A kürtzengés ünnepe, a zsidó újév)
•    Jóm kippur (Engesztelés napja (szeptember-október)
•    Szukkót (Sátoros ünnep, ősszel)
•    Szimchat Tórá (A Tóra ünnepe, szeptember vége-október eleje)
•    Hanukka (A fény ünnepe, december)

Állami ünnepek:
•    Április: Izrael Állam Függetlenségi napja
•    Május 1.: A munka ünnepe

Nyitvatartások
•    A munkahét 6 napos, az első munkanap vasárnap.
•    Péntek este megáll az élet, a sabbath-ot nagyon szigorúan betartják
•    Üzletek: vasárnaptól csütörtökig 8:00-19:00, pénteken 8:00-14:00
•    Néhány üzlet zárva tart 13:00-16:00 között a mediterrán országokhoz hasonlóan
•    Hivatalok: vasárnaptól csütörtökig: 8:00-19:00, pénteken és szombaton zárva vannak
•    Az éttermek, kávézók, mozik és bevásárlóközpontok egy része szombaton is nyitva van


A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Jeruzsálem
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Izraeli utazás

Hasznos címek, telefonszámok
- Nagykövetség: Tel-Aviv 62661, Pinkas St. 18. (PO Box 21095)
Előhívó: (00)-(972)-(3)
Telefon: 546-6991, 546-6985
Ügyelet: 546-6981
Fax: 546-7018
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Szentgyörgyi Zoltán
E-mail: mission.tlv@mfa.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/telaviv


Rendőrség: 100
Tűzoltóság: 102
Mentők: 101


Közbiztonság
Bár jelenleg nincsen konkrét, a biztonságot veszélyeztető esemény napirenden, Izrael gyakorlatilag egy puskaporos hordó. Pattanásig feszült a viszony a szomszédos államokkal, és bár hivatalosan tűzszünet van érvényben, bárhol bármikor számíthatunk katonai vagy terroreseményre, bár utóbbi előfordulásának esélye az utóbbi években jelentősen csökkent. A klasszikus bűnözés mértéke nem haladja meg az európai átlagot, turistaként tehát az általános elővigyázatosság bőven elegendő. Lehetőleg ne essen meg a szívünk kéregető helyieken, mert amint kinyitjuk a pénztárcának, azonnal körénk gyűlik újabb öt bácsika a zsákmány reményében.

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!