Találatok szűrése (18)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Bevezető
A nagy sziget, amelynek már a neve hallatán is vacogunk, természeti csodáinak köszönhetően - működő vulkánok, gleccservölgyek, a kontinens legnagyobb vízesései, lávamezők, gejzírek, termálvizű tavak és az északi fény - Európa egyik legvonzóbb idegenforgalmi célpontja, Reykjavik, a világ legészakibb fővárosa kifinomult hangulatú kisváros, az ország kulturális központja, élőzenei programokkal, nagyszerű éttermekkel és múzeumokkal várja látogatóit. Reykjavikon kívül lunda- és bálnalesre indulhatunk, vadevezős túrákon vehetünk részt, vagy megnézhetjük a híres izlandi sagákat életre keltő középkori emlékeket.

Ne higgyük, hogy Izlandon csak megfagyni lehet: a tűz és jég, gleccserek és gejzírek országa elképesztő látnivalókat tartogat. A csodálatos tengerpart, a kristálytiszta levegő, a páratlan nemzeti parkok és az édes, színes házak már önmagában lenyűgözik az idelátogatót. És akkor még nem esett szó a viking ősökről, a motorosszános gleccsertúrákról, vagy a kiváló halételekről. Izlandot látni kell!

Időjárás
Izlandon egész évben kiegyenlített óceáni klíma van. Télen általában egy-két fokkal melegebb van, mint Magyarországon. Nyáron az átlaghőmérséklet 10-14 fok, mivel a levegő rendkívül tiszta, ezt azonban jóval melegebbnek érezzük. Csapadék bármikor előfordulhat. Télen a legrövidebb időszakban napi négy órán át van világos, míg nyáron heteken át nem megy le nap.

Közlekedés
Autóval közlekedve nagyon fontos tudnivaló, hogy Izland nagyon ritkán lakott ország, ennek megfelelően úthálózata sem hasonlítható az európai országokéhoz. Gépkocsival csak akkor szabad mellékútra lehajtani, ha a jármű az izlandi előírásoknak megfelelő terepjáró adottságokkal rendelkezik, és fel van szerelve az országban alkalmazható „GPS” navigációs rendszerrel. Emellett szükséges, hogy az autós az aktuális időjárási viszonyokhoz igazított közlekedési információk birtokában induljon útnak. Az 1-es főút majdnem végig aszfaltozott, jól lehet rajta haladni. A kétszámjegyű utak vékonyabbak, aszfaltozottak vagy murvásak. Lassabban, de kiszámíthatóan lehet rajtuk autózni, terepjáró nélkül is. Az F-fel jelölt felföldi utak csak nyáron vannak nyitva; használatuk terepjárót igényel.

Izland közlekedésében jelentős szerepet játszik a part menti hajózás, míg a külkereskedelemben szinte egyeduralkodó a tengerhajózás. Legnagyobb forgalmú kikötője Reykjavíkban van, ezen kívül még nyolc kikötő található az országban. Vasútja nincs, a közutak hossza mintegy kétharmada aszfaltozott. Egyetlen nemzetközi reptere Reyjkavík, ezen kívül még 12 repülőtér van az országban. Vannak távolsági buszok is, ezek azonban ritkán járnak, és két személy esetén már drágábbak lehetnek, mint autót bérelni.

Egészségügy
Izlandon a közegészségi helyzet jó, az egészségügyi intézmények működése megfelelő, kötelezően előírt védőoltások nincsenek. Európai Egészségbiztosítási Kártyával ugyan olyan sürgősségi ellátásban részesülhetünk, mint Izland állampolgárai. Mindenre kiterjedő biztosítás nélkül azonban ne induljunk útnak.

Ünnepek
•    Január 1.: Újév
•    Március/április: húsvét
•    Május 1.: a munka ünnepe
•    Június: pünkösd
•    Június 17.: A függetlenség napja - nemzeti ünnep (1944)
•    December 25-26.: karácsony

Nyitvatartások
•    Hivatalok: júniustól augusztusig 9:00-17:00 vagy 8:00-16:00
•    Üzletek: hétköznapokon 9:00-18:00, szombaton 10:00-13:00/14:00/15:00/16:00 (tájegységenként változó)
•    Néhány szupermarket 23:00-ig tart nyitva a hét minden napján.
•    Bankok: hétfőtől péntekig 9:15-16:00
•    Posták: hétköznapokon 8:30-16:30, bizonyos posták nyitva vannak szombaton is 10:00-14:00, bizonyos posták pedig hétköznapokon 18:00-ig vannak nyitva


Izlandi utazás


Hasznos címek, telefonszámok
- Izlandon nincs állandó magyar külképviselet!
Tiszteletbeli konzul: Szklenár-Kalló Krisztina
Felügyelő képviselet: Oslo
Cím: 109 Reykjavik, Izland Brekkuseli 22
Telefonszám: +354-557-7952, Mobil: +354-847-1933, vagy +354-773-4967
E-mail cím: szklenar@internet.is

Segélyhívó (rendőrség, mentők, tűzoltók): 112
Rendőrség információs vonala: +354-569-9020
Időjárási információ angolul: 902-0600

Közbiztonság
Izland közbiztonsága még a skandináv viszonyokhoz képest is kiemelkedően jó, legyen szó tömegközlekedésről, éjszakai városnézésről vagy a közutakról. Az ország ritkán lakott területein azonban nem tanácsos egyedül útnak indulni és úgy sem, hogy nincs megfelelő kapcsolatunk a külvilággal. A különböző hegyi túrákon, illetve a gejzíreknél tett kirándulásokon bármikor történhet olyan baleset, amikor életfontosságú lehet a gyors orvosi segítség. Ha ritkán lakott vidékre megyünk (még akkor is, ha teljesen veszélytelennek látszó túrát tervezünk) feltétlenül legyen nálunk feltöltött mobiltelefon és legyenek olyan személyek is, akikkel előzőleg közöljük tervezett útvonalunkat és azt is, hogy mikor szándékozunk visszatérni. Az Izlandi Kutatás-Mentési Egyesület nemrég indította be a www.safetravel.is/En/ oldalt, melyen a ritkán lakott területekre készülő turisták dátum szerint regisztrálhatják a megtenni tervezett útvonalukat. 24 órán belüli pozitív jelzés híján a hatóságokat automatikusan riasztja a. rendszer, és megkezdik az eltűnt felhasználó keresését. Vulkánkitörésekre és földrengésekre az ország egész területén, bármikor lehet számítani.

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!