Találatok szűrése (20)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

A Lengyel Köztársaság közép-európai állam a Balti-tenger partján, amely a szárazföldön nyugaton Németországgal, délen Csehországgal és Szlovákiával, keleten Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Litvániával, északon Oroszországgal (a Kalinyingrádi terület nevű exklávé révén) határos. Tengeri határ választja el Dániától és Svédországtól. Területe 312 685 km², népessége 38 518 241 fő.Fővárosa Varsó (lengyelül Warszawa). Hivatalos nyelve a lengyel.


1791. május 3-án a lengyel-litván unió elfogadta Lengyelország májusi alkotmányát, amely Európa első és a világ második írott alkotmánya volt. Röviddel később Lengyelországot felosztották szomszédai (Oroszország, Ausztria és Poroszország). Lengyelország 123 év után, 1918-ban nyerte vissza államiságát az első világháború lezárultával. A második világháború után a Szovjetunió befolyási övezetéhez tartozott. 1989-ben az ország második világháború utáni történetének első részlegesen szabad választásai zárták le a Szolidaritás (lengyelül Solidarność) mozgalom szabadság iránti törekvéseit. Lengyelország 1999-től a NATO, 2004-től az Európai Unió tagja.


A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Varsó
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Lengyelországi utazás

Időjárás

Lengyelország éghajlata mérsékelt kontinentális, hideg, felhős, csapadékos. Az ország északi és nyugati részein óceáni éghajlat a jellemző, mely továbbhaladva délen és keleten kontinentálisra változik. A nyarak általában melegek 18 és 30 °C közötti hőmérséklet a jellemző, ami régiónként eltérő. A telek hidegek, 3 °C körüli az átlaghőmérséklet. A legmelegebb régió Lengyelországban a délnyugati Alsó-Szilézia, ahol nyaranta 24 és 32 °C között váltakozik a hőmérséklet, de előfordult a legmelegebb hónapokban, júliusban és augusztusban előfordult már 39 °C is. A legmelegebb lengyel városok Tarnów és Wrocław. Az átlaghőmérséklet Wrocławban nyáron 20 °C, télen pedig 0 °C. Tarnówban tart a leghosszabb ideig a nyár egész Lengyelországban, körülbelül 115 napig; május közepétől szeptember közepéig tart. Az ország leghidegebb régiója a fehérorosz határnál, északkeleten a Podlasiei vajdaság. A leghidegebb város általában Suwałki. Ebben a régióban az átlaghőmérséklet télen −6 és −4 °C között váltakozik, melyhez a hideg légtömegek Skandinávia és Szibéria felől érkeznek.

 

Közlekedés

Lengyelország több közlekedési folyosó útvonalán fekszik. A hatalmas ország a Baltikumba tartó forgalom kapuja, és jelentős a kelet–nyugat irányú tranzitforgalma is, emiatt a vasúthálózata kiemelt fontosságú.

 

Egészségügy

Az orvosi ellátás színvonala az országban változó, de a nagyvárosokban általában jó. Az uniós állampolgárok turistaként ingyenes orvosi ellátásban részesülnek Lengyelországban, amennyiben rendelkeznek Európai Egészségbiztosítási Kártyával. Kötelezően előírt védőoltás nincs az ideutazóknak. A csapvíz közvetlen (forralás nélküli) fogyasztása sok helyen nem ajánlott, lehetőleg vásároljunk flakonos ásványvizet. Sürgős esetben segítséget kérhetünk a mentőállomásokon is.

 

Ünnepek

 

 

Hasznos címek, telefonszámok

    Általános segélyhívó: 112

    Sürgősségi telefonszám vonalas telefonról: 0048 (0) 800 200 300

    Sürgősségi telefonszám mobilról: 0048 (0) 608 599 999

    Rendőrség: 997

    Mentő: 999

    Tűzoltók: 998

    Határőrség: 00 48 (0) 22500 4444

    Sürgősségi autómentő: 19637

    Közlekedési információk: 19111

    Western Union (gyors pénzátutalás): 00 36266 49 95

    Biztonsági vonal turistáknak június 1.-szeptember 30. között, 10:00-22:00 között:

Vonalas telefonról: 00 48800 200 300,

Mobilról: 00 48608 599 999Közbiztonság

A lengyelországi biztonsági helyzet alapvetően jónak mondható, különleges incidensekről ritkán érkezik hír. A leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények a lopások, autófeltörés, autók, kézitáskák, pénztárcák, bankkártyák, mobil telefonok, laptopok eltulajdonítása. Pályaudvarokon, tömegközlekedési eszközökön fokozottan kell ügyelni a zsebtolvajokra. A gépkocsit ajánlott éjszakára őrzött parkolóba helyezni. Varsóban éjszaka ne sétáljunk egyedül a Visztula mentén, és a Prága nevű negyedben.  

 

Nyitvatartások

Élelmiszerbolt láncok: hétköznapokon 8:30-23:00, hétvégén 9:00-21:00

Nagyobb élelmiszerboltok: hétköznapokon 10:00-22:00, hétvégén 10:00-21:00

Bankok: hétköznapokon: 10:00-18:00, hétvégén zárva, néhány kivétellel, amik 10:00-13:00

Múzeumok: intézményenként változó, általában hétfőn zárva vannak

Multiplex mozik: mindennap 10:00-22:00

Éttermek: hétköznapokon általában addig vannak nyitva, amíg az utolsó vendég is haza nem megy, de jellemzően 22:00 után (hétvégén 23:00 után) már nem lehet ételt rendelni.

Nagykövetségek: hétköznapokon 10:00-15:00, hétvégén zárva

Vasútállomások: non-stop nyitva vannak, de néhány bezár hajnalban, amíg kitakarítják

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!