Találatok szűrése (4)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Bevezető
Dél-Korea a háborút követően, alig néhány évtized alatt vált Ázsia és a világ egyik vezető gazdasági hatalmává, megőrizve ezeréves kultúrájának emlékeit. Az országot az ázsiai gyors ütemű fejlődés és a dinamikusság jellemzi, a modern felszín alatt azonban láthatók a sámán, a konfucionista és a buddhista kultúrák gyökerei. A felhőkarcolók között előbukkannak a csendes kolostorok és szentélyek. Az ország természeti szépségekben rendkívül gazdag: mesés tengerpartok, számtalan apró sziget és hatalmas sziklás szakadékok mind Dél-Koreát jellemzik.

 

Időjárás
Dél-Korea kontinentális éghajlatú, a négy évszak jellemző, hasonlóan hazánkhoz. A szibériai légáramlat következtében a tél (december-február) rendkívül hideg és száraz. A Kelet-Ázsiai Monszun, az ún. „Changma” hatása miatt a nyár (június-augusztus) pedig nedves és csapadékos. Tájfunok az esős időszakban előfordulhatnak. A nyári monszun időszakában jelentős mennyiségű csapadék hullhat le. Ebben az időszakban jobb kihagyni a hosszabb hegyi túrákat és a kempingezést, még az erre kijelölt helyeken is.

Közlekedés

Vasút
A fő vonalakat a nemzeti vasúttársaság üzemelteti, a városi hálózat pedig magánkézben van. A hagyományos vonatokon kívül nagysebességű, akár 350 km/órával közlekedő vasút is üzemel az országban 420 kilométeres vonalhosszon

Metró
A szöuli metró a világ egyik legnagyobb földalatti hálózata. A 12 vonal majd’ 400 állomása naponta több mint 8 millió utast szolgál ki. A hálózat Szöulon kívül érinti Kjonggi tartomány egy részét, és eléri Dél-Cshungcshong tartomány északi területeit is. Az 1-es vonal átnyúlik Incshonba, Dél-Korea harmadik legnagyobb városába, keresztezve az önálló incshoni metrót is. A szöuli metró kapcsolatot teremt az incshoni és a kimphoi repülőtérrel, valamint átszállási lehetőségeket biztosít a KTX-re, az ország nagysebességű vasútvonalára is. A hálózat rendkívül jól használható európai turista számára is az angol feliratoknak, szín- és számkódoknak köszönhetően. A díjszabás távolság alapon működik, és modenr elektromos beléptető rendszerrel ellenőrzik a jegyként szolgáló plasztikkártyák érvényességét. Ezeket a kártyák telefonkártya-szerűen feltölthetők. A hálózat teljes hosszán nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre. Kvandzsuban, Poszaniban, Incshonban és Tedzsonban is van metróhálózat.

Repülő
Az országban 69 légikikötő üzemel, ezek közül 3 nemzetközi repülőtér. Incheon és Gimpo Szöul felé gyorsforgalmi utakkal van összekötve. Gimpo felől földalatti is közlekedik (az 5-ös vonal). Az „Incheon nemzetközi repülőtéri vasút” egy olyan vasútvonal, ami az Incheon és Gimpo repülőtereket köti össze. 2007 márciusában kezdte meg működését, majd a vonalat Szöul központjáig való meghosszabbították. Incheon és Gimpo repterek között transzfer-buszjáratok is közlekednek.

Busz
Szöul buszhálózata hatékony, kényelmes és jól használható. Az egyes vonalakat különböző színekkel jelölik: a kék buszok a főútvonalakon közlekednek, és nagyobb távolságokat hidalnak át; a zöld járatok rövidebb távolságokat hidalnak át, és a közlekedési csomópontokat kötik össze; a piros jelölés expressz járatokat jelöl, amelyek az elővárosi körzeteket csatolják be a városi közlekedésbe, a sárga buszok pedig Szöul zárt kerületeiben járnak.  

Egészségügy
Az egészségügyi helyzet megfelelő, járványveszély nincs. Az egészségügyi ellátás magas színvonalú, a kórházak a legmodernebb eszközökkel vannak felszerelve. Mivel az ellátás drága, ne induljunk el mindenre kiterjedő biztosítás nélkül.

Ünnepek
•    Január 1.: Újév
•    Február (változó dátum): Holdújév („Seollal”)
•    Március 1.: A nemzeti függetlenség kivívásának ünnepe
•    Május 1.: A munka ünnepe
•    Május 5.: Gyermeknap
•    Május 8.: Szülők napja
•    Május 17.: Buddha születésének napja
•    Június 6.: Hősök Emléknapja
•    Július 17.: Alkotmány ünnepe
•    Augusztus 15.: Felszabadulás napja (1945)
•    Szeptember 18-20.: Hálaadás ünnepe („Chuseok”)
•    Október 3.: Államalapítás ünnepe
•    Október 9.: Hangeul (koreai írás) napja
•    December 25.: Karácsony

Közbiztonság
Dél-Korea biztonságos úticélnak nevezhető, ám a Koreai-félsziget egészén érezhetően megnőtt a feszültség politikai okok miatt. Ha ide tervezünk utazást, figyeljük a térséggel kapcsolatos híradásokat. Az ország közbiztonsága egyébiránt kiemelkedően jó, külföldiek ritkán esnek bűncselekmény áldozatául. Észak-Korea miatt gyakorlatilag állandó és fokozott a rendőri és katonai jelenlét.

Dél-Koreai utazás

Hasznos címek, telefonszámok

Nagykövetség:
Cím: Szöul 140-809, Yongsan-gu, Jangmunro 58, Republic of Korea
Előhívó: (00)-(82)-(2)
Telefon: 792-2105
Ügyeleti mobil: 00-82-19236-7792
Fax: 792-2109
E-mail: mission.sel@mfa.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/seoul
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Lengyel Miklós

  • Rendőrség: 112
  • Tűzoltóság: 119
  • Információs vonal: 00794
  • Szöul Call Center: 1330
  • Orvosi információs vonal vészhelyzet esetén: 1339

Nyitvatartások

  • Bankok: hétköznapokon 9:00-16:00, hétvégén zárva
  • Kormányhivatalok: hétköznapokon 9:00-18:00, szombaton 9:00-13:00, vasárnap zárva
  • Postahivatalok: hétköznapokon 9:00-18:00, némelyik szombaton 9:00-13:00, vasárnap zárva
  • Áruházak: 10:30-20:00 (midnen hónapban egy hétköznap zárva vannak)

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!