Találatok szűrése (93)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Sokan nosztalgiával gondolnak vissza a szocialista időkre, amikor a bolgár Naposparton nyaralni az utazások netovábbjának számított. Bulgária azóta sokat változott, fejlődött, modernizálódott, és mára már felzárkózott a legkedveltebb utazási célpontok színvonalához. Igen sokszínű ország. A természet szerelmesei éppúgy megtalálják számításaikat itt, mint a történelmi emlékek megszállottjai, vagy a féktelen bulik kedvelői, de hosszú, homokos, lassan mélyülő és tiszta tengerpartjai miatt a családosok számára is vonzó úticél.

Időjárás
Bulgária időjárása hasonló, mint hazánkban. A telek hidegek és hosszúak, a hegyi utakat általában le is zárják a téli időszakra. Az ősz és a tavasz kellemesen enyhe, a nyár (néha már kellemetlenül) forró és párás, különösen a Duna mentén. A tengerpart környékén az időjárás mediterrán jellegű, 28–35ºC közötti átlaghőmérséklettel. Májusban és ősszel sok a csapadék.

Közlekedés
Az országnak három nemzetközi reptere van (Szófia, Várna, Burgasz), melyek között belföldi járatok is működnek. Mindhárom kiváló infrastruktúrával rendelkeznek. A szófiai reptérről napközben tízpercenként indulnak buszok a belvárosba, a várnairól 15 percenként az Aranypart irányába, a reptéri taxisokkal pedig előre meg kell állapodni a viteldíjban, nem használnak taxiórát. Taxit egyébként mindenhol találunk, de a sárga jelzésűeket részesítsük előnyben. A tarifák nem egységesek, és a sofőrök jellemzően nem beszélnek angolul.

Bulgáriában kiterjedt vasúti hálózat köti össze a városokat, de turistáknak inkább az Expressz vagy Intercity járatokat ajánlják, a többi típusú szerelvény alacsony színvonalú. A jegyet tanácsos előre megváltani. A buszhálózat is megfelelően kiépített, de a menterend eléggé kiszámíthatatlan. A legtöbb helyen ráadásul csak cirill betűkkel találkozunk, ami nyelvtudás hiányában eléggé megnehezítheti az utazást. A Dunán és a Fekete-tenger partján hajóval, szárnyashajóval is közlekedhetünk, de elég drága. Szófiában metró, villamos és trolibusz is van.

Bulgáriába autóval utazni már kicsit kalandosabb, mint tömegközlekedéssel. A határnál szigorúan ellenőrzik a nemzetközi gépjármú-biztosítási kártya meglétét, minden belépő autót regisztrálnak, és az országból csak az a személy hozhatja ki, akinek a nevére regisztrálták belépéskor. Az úthálózat egyenetlen, kátyús, sok helyen hiányoznak a jelzőtáblák. Nagyvárosokban és üdülőhelyeken egyébként bérelhetünk is autót, letéti- és napi díj ellenében.

Egészségügy
A közegészségügyi helyzet hasonló (vagy kicsit rosszabb), mint hazánkban. Védőoltások, különleges előkészületek nem szükségesek. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sürgősségi esetekben elfogadják, minden más szolgáltatásért fizetni kell. Ha komolyabb beavatkozás, műtét lenne szükséges, inkább szállíttassuk haza a beteget, amelynek költségét a biztosító állja, ezért fontos, hogy rendelkezzünk megfelelő utas- és egészségbiztosítással. A szükséges gyógyszereket inkább vigyük magunkkal, mert jól felszerelt patikák csak a nagyobb városokban vannak.

A csapvíz elvileg mindenhol iható, de tanácsos inkább palackozott italokat fogyasztani.

Ünnepek
•    Január 1.: Új Év
•    Március 3.: Bulgária török uralom alól való felszabadulásának napja
•    Húsvét (Vasárnap és hétfő)
•    Május 6.: György nap, a Bolgár Hadsereg napja
•    Május 24.: A szláv írásbeliség és kultúra napja
•    Szeptember 6.: Bulgária egyesülésének napja
•    Szeptember 22.: Függetlenség napja
•    December 25-26.: Karácsony
•    December 31.: Új Év


Közbiztonság
Bulgária közbiztonsága hasonló, mint hazánkban, kisebb, turisták sérelmére elkövetett vagyoni jellegű bűncselekmények bárhol előfordulhatnak. Bulgáriában a gépjármű lopások száma évről évre csökken ugyan, azonban az erre szakosodott bandák továbbra is lopják a nagy értékű és fiatal gépjárműveket. Mindenképp azt tanácsoljuk ezért, hogy aki Bulgáriába gépkocsival utazik, az kössön lopáskárra is kiterjedő CASCO biztosítást.

Ugyancsak gyakoriak olyan trükkös lopások, amikor az autó hátsó kerekét kiszúrják egy benzinkútnál, hogy az néhány száz méter után leengedjen. A bosszankodó, kerékcseréhez készülődő sofőrhöz aztán odalép egy rendkívül segítőkész személy, aki esetenként még magyarul is tud, és amíg elvonja a sofőr figyelmét, társa ellopja az autóban hagyott táskát, értékeket. Ezeket a rablásokat könnyedén megelőzhetjük, ha iratainknak csak a fénymásolatát tartjuk magunknál, illetve, ha zárva tartjuk azt.

Gasztronómia
Bulgária földrajzi fekvése Európa és Ázsia között meghatározza konyháját is. Bulgária a vitamindús zöldségfélék és a zamatos, édes gyümölcsök hazája. Tudnunk kell, hogy a bolgár ételek fűszeresebbek, olajosabbak, a mienknél. A bolgárok konyháját a zöldségfélék és gyümölcsök bőséges használata jellemzi. Bolgárok társaságában számítani kell a 3-4 óra hosszantartó vacsorákra, mind otthon, mind a vendéglátó helyiségekben. A vacsora "Muszkatova rakia"-val, vagyis muskotályos szőlőpálinkával és bőséges zöldségsalátával indul. A bolgár saláták királya a "Sopszka" saláta.

A bolgár konyha
Bob csorba - hagyományos bableves, bőséges gyógynövénnyel ízesítve, többnyire fehérbabból készítik.
Skembe csorba - pacal leves, amit kedvünk szerint magunk ízesíthetünk, foghagymával, ecettel és chilivel (Régebben speciális skembedzsijákban (kifőzdékben) főzték nagy kondérokban reggeltől estig).
A bolgár konyha hideg, nyári leves specialitása a tarator, melyet kissé felhígított kiszelo mljálakoból készítenek, apróra vágott uborkával, kicsi olajjal, kaporral és foghagymával ízesítenek.

Ha nyári időben az étteremben nyelvi ismeretek hiányában valamilyen meleg előételt kérünk, a pincér büszkén fog hozni fehérsajttal és tojásságával töltött, előre sült és lehámozott, bécsi szelet módjára bundázott paprikát. A "Piperki bürek" varázslatos étel!
A főétkezésnél a hús dominál. Agnesko, a báránysült a fő és az ünnepi eledel. Marha-(govezsdo) disznóhús (szvinszko), bárány (agnesko), szárnyas (pile, pática) - grillezve- (na szkara) kebapcse (darálthús rolád) vagy saslik mindig található az étlapon. Bulgáriában is, úgy mint nálunk, a legkedveltebb hús a sertés, de nem riadnak vissza a borjútól és a csirkétől sem. Áprilisban és májusban van a finom bárányhús szezonja. A sok borsmentával, zöldhagymával és rizzsel töltött, egészben sütött báránynak, még a magyar vendégek sem tudnak ellenállni, holott szokatlan és elég erős az íze.
Sertésből készült ételekkel ott nem fognak bennünket meglepni, hiszen pont úgy hasznosítják a sertés minden részét, ahogy mi is megtanultuk ezt a művészetet a szlávoktól a régmúltban. Régi hagyományt ismerhetünk meg a gyuvecs elkészítésénél. Agyagedényben szervírozott vagdalt hús, zöldség és krumpli, amely nevét a domináló zöldség határozza meg (pl. zöldbab, zöldborsó, gomba.) Ehetünk gyuvecs szasz gabi-t, zelen faszul gyuvecs-et.
Az Imam bajalda - töltött padlizsán török étel - amint erre a neve is utal.
Mussaka - (görög étel) krumpli, darált hús, padlizsán.
A nagyétkű hússzerető vendégnek ajánlhatjuk a mesana szkara - vegyes rostonsültet, amely grillezett ételek egyvelege.
Sopszka saláta - Szófia környékbeli parasztsaláta- mely apróra vágott paradicsom, uborka, hagyma, zöldpaprika, olíva olajjal, petrezselyemmel, ecettel leöntve, végül reszelt sajttal (sziréné-bolgár fehér túró sajt) meghintve.
Pecseni piperki - sültpaprika saláta- egészben megsütött zöldpaprika, olajos, ecetes lében tálalják, kézzel a kocsányán megragadva illik fogyasztani.
Kjopolu - péppé kevert sült padlizsán, borssal, foghagymával, olajjal keverve petrezselyemmel megszórva.
A vegetáriánusok a sokszínű zöldség és fűszer választékból gyógynövényekkel kiváló étkeket készíthetnek, illetve ehetnek.
A tengerparton hatalmas választékot kínálnak halételekből (riba) is.
Étkezés után kaskavál sajtot (juhsajt) vagy a fehér sajtot (túró sajt) - szirénét - ajánlanak. A bolgár tejtermékek büszkesége - a "szirene", vagyis a fehérsajt - tehéntejből vagy birkatejből ("ovcse szirene") készül.
Főként reggelire könnyű étel a baniza, (juhtúrós rétes) forró csípős sajttal leöntött levélbe töltött tészta, amelyeket számos standon árulnak, hozzá a kiszelo mljako vagy Ajran. Fogyasztása eredeti bolgár reggeli (zakuszka). Végül vakmerő próbálkozásként boza-t - sűrű maláta italt ihatunk.
A bolgárok bármikor - étkezés közben is - rágyújtanak cigarettára, s számukra megszokott, hogy jókedvre derítőt isznak.
Slivova-t egy valódi szilvapálinkát vagy egy Grodzovat - szőlő pálinkát, vagy egy Mastika-t - ánizspálinkát. A bolgár Rakiját érdemes megkóstolni. Pálinkázgatásuk rendszeres, mégis ismeretlen a nálunk megszokott –“fenékig-egyhajrásra” - jelszó. Az iddogálás közben a “meze” a borkorcsolya vendéglátóhelyeken és magánházaknál is elmaradhatatlan. A zsenge fokhagyma, felszeletelt, megsózott uborka, avagy a káposztával töltött savanyú paprika. Ha nem akadna más kísérő, a ljutenyicával megkent kenyér – ami hagyma, paradicsom, étolaj, petrezselyem zöld, és sóval készített püré - minden vendéglátó egység asztalán megtalálható.

Bor
A bolgár borkultúra több ezer éves történelmi múltra tekint vissza. Az első szőlőtőkét a trákok hozták Kis-Ázsiából. Egyike a legrégebbieknek a Pamid. A száraz borok az utóbbi években különösen kedvelté váltak. A vörösborok közül a Gamza, és Mavrud Autel és a Cabernet Sauvignont ajánlhatjuk. A legjobb fehérbor a rizling és a Misket.

Sör
A bolgár sört, a sört szeretőknek föltétlen meg kell ismerniük. A csapolt sör olcsóbb, gyakran jobb minőségű, mint az üveges sörök. A legismertebb a Zagorka egy pilseni típusú sör. Kellemes még az Astika és a Pleven. A közepes minőségű a Sumen és a Lom. (Bulgáriában először Kossuth Lajos sumeni tartózkodása alatt főztek sört a magyar szabadságharcos emigránsok.)

Kávé
A kávét Bulgáriában törökösen (tursko kafé) kis rézedényben főzik, és zaccosan szervírozzák. Természetesen kérhetünk presszó kávét vagy capuccinot is.

Üdítő italok
A csapvíz iható, de nagyon olcsón kellemes ásványvizet vásárolhatunk, szénsavas és szénsavmentes változatban is. Inkább utóbbi fogyasztását ajánljuk!
Gyümölcslevek hatalmas választékával találkozhatunk, tiszta gyümölcsből tartósítószer nélkül készült.

Fekete-tenger
A Fekete tenger napjainkban egyre inkább - a nyugati turisták által is - felkeresett nyaralóhely.Szállodák sora épült és épül ma is, szabadidőközpontok, klubrendszerű szállodák lepik el a partot. Amit egy tengerpart kényelméről, szórakozási lehetőségeiről, vásárlási és kikapcsolódási lehetőségeiről elképzelhetünk azt mind, megtaláljuk a Fekete tenger bolgár partszakaszán.

Kiépített autóutak és autópályák, repülőterek, gyors és pontos, s nem utolsósorban olcsó autóbusz-közlekedés, mind az itt pihenni vágyók kényelmét szolgálják. Az utazási irodák város illetve országjáró programjai német angol és orosz nyelvű idegenvezetés minden szálloda közelében megtalálható. S mindez nem utolsó sorban jóval kedvezőbb áron, mint más tengerparton Európában.

 

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Szófia
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)
 • JAN
 • FEBR
 • MÁRC
 • ÁPR
 • MÁJ
 • JÚN
 • JÚL
 • AUG
 • SZEPT
 • OKT
 • NOV
 • DEC
 • 10°
 • 16°
 • 21°
 • 24°
 • 27°
 • 27°
 • 23°
 • 17°
 • -4°
 • -3°
 • -
 • 12°
 • 14°
 • 13°
 • 10°
 • -
 • -3°
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • 75
 • 97
 • 145
 • 179
 • 227
 • 262
 • 306
 • 289
 • 214
 • 160
 • 98
 • 59
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Bulgáriai desztinációk

Saint Vlas Dobrics

Bulgáriai utazás

Hasznos címek, telefonszámok

Nagykövetség:  Szófia – 1000, ul. 6-ti. Septemvri 57., 1000
Előhívó: 00-359-2
Telefon: 963-1135, 963-1136
Ügyelet: Mobil (00)-(359)-(88)-8813-080
Fax: 963-2110
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Klein András
E-mail: embassy.sof@kum.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/sofia

Konzulátus Várna

A várnai tiszteletbeli Konzulátus címe: Várna, ulica General Skobelev 48.
Félfogadási idő: (máj.01. – szept. 30.) munkanapokon 16.00 – 18.00
(okt.01.–ápr.30.) hétfő, szerda, péntek 16.00 – 18.00
A tiszteletbeli Konzulátus telefonszáma:
Magyarországról: 00/359-52-259-067
Bulgáriából: 052-259-067
Ügyeleti telefonszám (sürgősségi esetekben):
Magyarországról: 00/359-888-403-940
Bulgáriából: 0888-403-940


Általános segélyhívó: 112
Rendőrség: 166
Mentők: 150
Tűzoltók: 160
Bolgár autóklub: 146

Soha, semmi értékeset ne hagyjunk az autónkban, pláne nem látható helyen.

Nyitvatartások
Az üzletek a tengerparti nyaralóhelyeken akár este 21:22-ig is nyitva vannak.
Bankok: hétfőtől péntekig 9:00-15:00

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!