Találatok szűrése (6)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Országrészek
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Hatalmas kiterjedésű fenyőerdők, kristálytiszta folyók és tavak, harapnivaló friss levegő, fehér éjszakák és sarki fény - Finnországban a természet csaknem érintetlen szépségében tárul elénk.

A szigetek ezrei közötti hajókirándulások hangulata vagy a lappföldi táj méltóságos csendje felejthetetlen élményeket ígér, amelyeket máshol aligha élhetünk át. Az "ezer tó országáról" tudnunk kell, hogy legalább 190 ezer tava van. Finnországban mindenki megtalálhatja a neki tetsző úti célt. Az imponálóan jól szervezett városok kulturális és szabadidős létesítményei óriási választékot és világviszonylatban is magas színvonalat nyújtanak. Mégis azok fogják leginkább megtalálni a számításukat, akik a rohanó hétköznapok, a városok zaja elől akarnak elvonulni, hiszen a védett természet különleges lehetőséget kínál az aktív pihenésre.


Időjárás
A Balti-tenger, az ország tavai és az Atlanti légáramlatok is erősen befolyásolják az időjárást, itt néhány fokkal melegebb az idő, mint Grönland vagy Szibéria megfelelő területein. Nyáron (június-augusztus) az időjárás meleg, és a hőmérséklet átlagosan 22 ° C, míg a tavaszi és őszi hónapokban viszonylag enyhe a hőmérséklet,  7 és 15 ° C közötti. A tél (november- március) ezzel szemben hideg, olykor kemény, az átlaghőmérséklet -4 fok körüli, északon a triplája. Az év első hat honapjában kevesebb a csapadék, a második felében érezhetően több, és a havazás is gyakori. A hótakaró délen négy, északon hat-hét hónapon át fedi a tájat.
Finnország területének egynegyede az Északi-sarkkörtől északra fekszik. Itt figyelhető meg az éjféli nap jelensége. A legészakibb területeken nyáron a nap 73 napig süt egyfolytában, telente viszont 51 napig fel sem kel. Nyáron délen napi 20, északon 24 órán át van világos.

Közlekedés
Finnországban több mint 24 repülőtér van, a belföldi légiközlekedés is fejlett, majdnem minden nagyváros megközelíthető légi úton is a fővárosból. A nemzetközi járatok a Helsinki-Vantaa repülőtérre érkeznek. A repülőtérről sűrűn közlekedő, kényelmes buszjáratokkal juthatunk be a városközpontba.

Ha autóval érkezünk az országba, nagyon jó minőségű úthálózaton közlekedhetünk, nyugodt, előzékeny helyi sofőrök társaságában. A forgalom kicsi, közlekedési dugók nem jellemzőek. A gyorshajtást szigorúan büntetik, a tompított fényszóró használata egész évben és mindenhol kötelező. December 1.-től március 1.-ig kötelező a téli gumi használata. Fokozottan ügyeljünk az úton átkelő jávorszarvasokra, komoly baleseteket okozhatnak.

Finnország vasúthálózata sűrű, a vonatok gyorsak, tiszták, kényelmesek és pontosan közlekednek. A hosszabb távokon közlekedő Expressz vonatokon van babaszoba, játszóvagon, és konnektor is, a mozgáskorlátozottak közlekedését is megoldották, sőt: az állomási infrastruktúra hiányosságai miatt a távolsági vonatok a liftet is magukkal viszik, így az mindig és mindenhol rendelkezésre áll. Rendelkezésre állnak kutyás vagonok is, illetve gondoltak az allergiásokra is: a vonat meghatározott részein pollenszűrőn keresztül érkezik a levegő.

A vízi útvonalak fontos szerepet töltenek be mind a külföldről irányuló tengeri kompközlekedésben, mind pedig a belföldi közlekedésben. A vízi közlekedés biztonságos, a menetrendben ugyanakkor lehetnek változások a rossz időjárás (pl. vihar) esetén. A tengeren és a finnországi tavak közelében pihenőknek érdemes kiemelten figyelni az időjárás-előrejelzést.

Egészségügy
Finnország a világ egyik legtisztább, leghigiénikusabb országa. Az egészségügyi szolgáltatások színvonala magas, amelyet Európai Egészségbiztosítási Kártyával vehetünk igénybe. Az egészségügyi központok az önkormányzatok felügyelete alá tartoznak, és az ellátásért fizetni kell. Ha vényköteles gyógyszert kell vásárolnunk, a teljes árat ki kell fizetnünk, és a megőrzött számlát az Európai Egészségbiztosítási Kártyával együtt a helyi KELA (finn Társadalombiztosítási Intézet) irodánál kell benyújtani a fizetéstől számított 6 hónapon belül. Ha kórházi ellátásra szorulnánk, sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben orvosi beutalóval vehetjük azt igénybe.

Ünnepek
Január 1.: Újév
Január 6.: Vízkereszt
Február 28.: A Kalevala és a finn kultúra napja
Tavasszal: Nagypéntek, Húsvét, Pünkösd (változó időpont)
Április 27.: A veteránok napja
Május 1.: Majális
Tavasszal: Áldozócsütörtök, 40 nappal húsvét után
November első szombatja: Mindenszentek
December 6.: Függetlenség napja
December 24-25.: Karácsony

Szállások
Szinte valamennyi szálloda tiszta és jó színvonalú. A finnek a kívülről jellegtelen, belülről kényelmes szállodákat kedvelik. Az alacsonyabb kategóriájú szálláshelyek száma viszonylag alacsony. A szállodák között sem árban, sem minőségben nincsen nagy különbség. Általánosságban elmondható, hogy egy háromcsillagos szállodai szoba nem sokkal kerül többe egy éjszakára, mint egy ifjúsági szállás kétágyas szobája az ágynemű, a törülköző és a reggeli felárával.

Szokások
Az északi országokban megszokott módon jellemző a korrektség és pontosság. A csalás vagy a tisztességtelen üzleti viselkedés ismeretlen. A megbeszélt találkozókra pontosan érkeznek. A hivatalokban, de gyakran egyes áruházakban is jellemző a sorszám szerinti kiszolgálás, ügyintézés. Fontos a környezet védelme. A finnek a tolakodó magatartást elkerülik, nem szólnak bele a másik dolgába, de segítőkészek, barátságosak, közvetlenek.

Finnország - Észak-Európa más részeihez hasonlóan - a világ egyik legdemokratikusabb országa. Valós a különböző társadalmi csoportok, a férfiak és a nők, a különböző generációk közötti egyenlőség.

Rovaniemi
Lappföld fővárosa, és egyben legnagyobb városa.
Az északi sarkkör mellett fekszik, a Kemijoki és Ounausjoki összefolyásánál. Rovaniemi nemzetközi egyetemi város, vásárváros, sport és kulturális központ, Finnország 13. legnagyobb városa.
A Rovaniemi szót a számi nyelvből eredeztetik. "Roavve" számi nyelven dombot jelent, vagy régi tűzrakóhelyet. A dél-lapp nyelvjárásban a "rova" szó kőhalmot vagy sziklát jelent.

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Helsinki
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Finnországi desztinációk

Lappföld

Finnországi utazás

Államforma
Köztársaság

Beutazási feltételek
Magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy személyi igazolvány birtokában utazhatnak be.

Biztonság
A közbiztonság a világon a legjobbak közé tartozik, mindössze a szokásos elővigyázatosságra van szükség.

Diplomáciai képviselet
Nagykövetség és Konzuli hivatal, Helsinki
Cím: 00340 Helsinki , Kuusisaarenkuja 6.
Telefon: 00-358-9-48-41-44
Ügyelet:00-358-40-820-9569
Fax: 48-04-97

Egészségügy és orvosi ellátás
A magyar társadalombiztosítással rendelkező utazók ugyanolyan feltétellel jogosultak igénybe venni a helyi egészségügyi szolgáltatásokat, mint a finn állampolgárok. Ehhez az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) megyei irodájában lehet kiváltani az Európai egészségbiztosítási kártyát személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, TAJ-számmal, munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolással. Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tehet lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.

Főváros
Helsinki (570 ezer lakos)

Hivatalos nyelv
Finn és svéd. Gyakorlatilag mindenki beszél angolul.

Gyerekek
Finnország rendkívül gyerekbarát hely. Nagyon sok helyen van színvonalas játszótér, játszószoba, pelenkázóhely. A közlekedési eszközök tiszták és kényelmesek.

Időjárás
Helsinkiben nyáron 21, télen -3, Észak-Finnországban nyáron 14, télen -12 fok az átlagos napi csúcshőmérséklet. Nyáron rövidujjú inget és pulóvert, illetve esőkabátot egyaránt érdemes vinni. Télen a normál téli utcai ruházat elegendő. A programokhoz (pl. hómobilozás) a szervezők biztosítják a különleges ruhát.
Nyáron délen napi 20, északon 24 órán át van világos. Decemberben Helsinkiben kb. napi 4 órán át van világos, míg északon néhány héten át nem kel fel a nap. Csapadék bármikor előfordulhat.

Időzóna
Az időeltolódás Magyarországhoz képest +1 óra Finnországban.

Költségek
Finnországban a nyugat-európai színvonalnak megfelelő árakkal találkozunk. Az éttermi étkezés és az alkohol drága, de a piacokon és a szupermarketekben kedvezőbbek az árak. Sok esetben lehet a magyarországiaknál alacsonyabb áron venni jó minőségű ruhát.

Néhány jellemző ár:
múzeumi belépők 5-8 euró, olcsó éttermi ebédmenü 8-10 euró, ásványvíz szupermarketben 1 euró.

Közlekedés
Finnországban az utak nagyon jó minőségűek. A finnek nyugodtan, kiszámíthatóan vezetnek. A forgalom még a városokban is igen kicsi. A megengedett sebesség túllépését (lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, autópályán 120 km/h) szigorúan büntetik.
A vasút megbízható, pontos, tiszta, kényelmes. Nagyobb távolságra érdemes repülővel menni.

Utazás
Budapest és Helsinki között repülővel érdemes menni. Számtalan vidéki városba van átszállási lehetőség, ám előfordulhat, hogy az oda és/vagy a visszaúton Helsinkiben kell éjszakázni.

A helsinki repülőtérről a legolcsóbban a 615-ös és a 617-es busszal juthatunk be a központba (kb. 3-5). A Finnair busza a Főpályaudvarhoz megy. Kényelmesebb, de drágább: az ára kb. 6-7 euró. Több ember esetén érdemes Airport Taxival menni, amellyel kb. 30 euróért juthatunk el az általunk megadott címre.

Hasznos címek, telefonszámok
Nagykövetség: Helsinki, Kuusisaarenkuja 6, 00340
Előhívó: (00)-(358)-(9)
Telefon: 48-41-44 (helyi idő szerint: 08.00-16.30, pénteken 14-ig)
Ügyelet: (00)-(358)-40-041-4402 (mobil, sürgős ügyekben hétvégén, ünnepnapokon és munkaidő után)
Konzuli ügyelet: (00)-(358)-40-820-9569 (mobil, sürgős ügyekben hétvégén, ünnepnapokon és munkaidő után)
Fax: 48-04-97
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Forrai Kristóf
E-mail: hel.missions@mfa.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/helsinki

Rendőrség segélyhívó száma: 112

Közbiztonság
Finnország Európa egyik legbiztonságosabb országa, kiemelkedően jó a közbiztonság. A turistákat jellemző alapvető óvatosság azonban itt sem árt, figyeljünk az értékeinkre.

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!