Találatok szűrése (2)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Bevezető
Mongólia Belső-Ázsiában található köztársaság, északról Oroszország, délről a Kínai Népköztársaság határolja, tengerpartja nincsen. Területének nagy része füves puszta, északon és nyugaton magas hegyekkel, délen a Góbi-sivataggal. Fővárosa Ulánbátor, itt él a népesség egyharmada.

 

Éghajlat
Éghajlata száraz, szélsőségesen kontinentális, az éves csapadék mennyisége 200 mm. Október és március között Észak-Mongólia fölött egy hosszantartó magas légnyomású terület megakadályozza a nedves, meleg levegő bejutását az országba, ezért a telek különösen hidegek és szárazak, ritkán esik hó. A januári középhőmérséklet -20 °C, de a mélyebben fekvő területeken elérheti a -50 °C-ot is. A rövid nyáron a meleg nappalok ellenére az éjszakák hűvösek, a júliusi középhőmérséklet északon 18, délen 26 °C. A fővárost Ulánbátort – annak ellenére, hogy egy szélességi fokon fekszik Budapesttel – a Föld leghűvösebb átlaghőmérsékletű fővárosaként tartják számon.

 

Élővilág, természetvédelem
Az ország túlnyomó része füves puszta, más néven sztyepp, amit csak a déli területeken vált fel sivatag. A szélsőséges éghajlat miatt összefüggő erdők csak a tavak, folyók környékén és a csapadékosabb hegyoldalakon alakultak ki. Ez mindössze 13,7 millió hektár, az ország területének csupán 8,8%-a. Mongolul a 'gobi' köznév. Olyan száraz sztyeppet jelent, ahol a teve megél. Megkülönböztetik az igazi sivatagtól, ahol a teve nem él meg. A különbség a kívülálló számára nem mindig egyértelmű. Mongólia faunájának és különösen rovarvilágának úttörő jelentőségű, 1960-as évekbeli feltárása a magyar Kaszab Zoltán nevéhez fűződik.


Nemzeti parkjai

 • Altai Tavan Bogd (Таван богд) Nemzeti Park
 • Góbi Gurvanszajhan (Гурвансайхан) Nemzeti Park
 • Gorhi-Tereldzs (Горхи-Тэрэлж) Nemzeti Park - 66 km műúton Ulan-Bátorból. Egy hágó és kolostor.
 • Husztajn Nuruu (Хустайн нуруу) Nemzeti Park - Przewalski-ló élőhelye.
 • Hövszgöl-tó Nemzeti Park
 • Horgo-vulkán (Хорго) - Cagán-tó (Тэрхийн Цагаан нуур) Nemzeti Park
 • Dél-Altaj - Góbi Nemzeti Park
 • Tavan Bogd hegy (Таван богд уул) Nemzeti Park
 • Csambagarav Lul (angol átírásban: Tsambagarav Lul) Nemzeti Park - glaciális táj, hópárduc él itt.

Természeti világörökségei

 • Az Oroszországhoz tartozó Tuvai Köztársasággal közös természeti világörökség az Uvsz Núr-medence, az Uvsz-tó lefolyástalan sós tó környéke.

 

KözlekedésVasúti közlekedés
Mongólia vasúti közlekedésének gerincét az Oroszországot (Ulan-Ude) Kínával (Peking) összekötő vasútvonal (mely a fővároson, Ulánbátoron is áthalad), valamint az erről a vonalról induló mellékvonalak (a legfontosabb az Erdenetbe vezető vonal) adják. Ezenkívül még egy vasútvonal létezik az országban, amely a kelet-mongóliai Csojbalszan városába vezet Oroszországból. Mongóliában a vasúti nyomtáv 1524 mm, a teljes vasúthálózat hossza pedig 1810 km.

 

Közúti közlekedés
Mongólia teljes közúthálózata 49 250 km hosszúságú, melyből 1724 km burkolt, 47 526 km pedig burkolatlan út.

 

Vízi közlekedés
Komp a Szelenge-folyón, Hövszgöl tartományban.
Mongólia folyóinak 580 km-es szakasza hajózható. Legjelentősebb folyók a Szelenge (270 km) és az Orhon (175 km), hajóforgalmuk nem jelentős. A tavak és folyók télen általában befagynak, így a hajózhatóság ideje május és szeptember közé esik.


Légi közlekedés

Mongólia légi közlekedését a 44 repülőtér bonyolítja le, melyből 12 burkolt, 32 pedig burkolatlan kifutópályával rendelkezik.

 

 

Mongol légitársaságok

 

 • Aero Mongolia
 • Eznis Airways
 • Hangard Airlines
 • MIAT Mongolian Airlines

 

Kulturális világörökség
Az UNESCO kulturális világörökséggé nyilvánította az Orhon-völgy kultúrtájat az Orhon folyó mentén.

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!