Találatok szűrése (0)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás

Chilében úgy tartják, hogy miután Isten megteremtette a Földet, megmaradt rengeteg természeti szépség, különleges növény- és állatfaj, amivel meg akarta örvendeztetni az emberiséget. Ezeket mind kézbevette, majd szétszórta a világ legelhagyatottabb részén. Így lett Chile, a „legek” országa.

Noha leginkább egy szál ösztövér zöldbabra emlékeztet, Chile Dél-Amerika egyik leggazdagabb országa gazdasági és kulturális szempontból egyaránt. Miután éveken át kegyetlenül kizsákmányolták - saját visszataszító vezetése és az északi kontinens nagyhatalmai egyaránt - Chile újra megerősödött. A mai napig - posztkolumbiánus építészettől a Húsvét-szigetre varázsolt ősi kőarcokig - látnivalók és csodák megszámlálhatatlan sokaságával büszkélkedhet. Ráadásul az utazók számára roppant biztonságos: a chileiek barátságos és nagylelkű természetének hála mindenki jól érezheti itt magát.

A Föld leghosszabb országában található a létező legszárazabb sivatag, a legmagasabban fekvő tó, itt láthatjuk a Föld legrégebbi múmiáit, és ámulhatunk az egyik legcsodálatosabb nemzeti park élővilágán, méltóságteljes hegyvonulatain és gleccserein. A Chiléhez tartozó Húsvét-szigeten láthatjuk a világ egyik legrejtélyesebb emlékét, a Moai kőszobrokat, Chilében van a Föld legmagasabban fekvő aktív vulkánja, és itt láthatjuk a világ legnagyobb mesterséges, 250 millió literes medencéjét is. És még mindig nem értünk a látnivalók listájának végére. Chilét egyszerűen látni kell!

Időjárás
Az ország nagy észak-déli kiterjedésének köszönhetően az időjárás nagyon változatos. Északon sivatagok vannak, délkeleten tundrák és gleccserek, Dél-Chilében óceáni az éghajlat, a középső, sűrűn lakott területeken pedig mediterrán. Az ország legnagyobb részén négy évszak figyelhető meg: a forró nyár decembertől februárig, az ősz márciustól májusig, a hűvös, csapadékos tél júniustól augusztusig és a tavasz szeptembertől novemberig. Tavasszal melegek a nappalok és nagyon kevés a csapadék.

Közlekedés
Chile úthálózata fejlett és egyre bővül, a közlekedés biztonságos. Belföldi légihálózata is sűrű, a buszok gyorsak, kényelmesen, sűrűn járnak, a taxik elfogadható díjszabással dolgoznak.  Autóval történő beutazáskor nemzetközi jogosítványra, és a Magyar Autóklub igazoló kártyájára van szükség. Santiagónak van négy és fél metróvonala, amiken akkora a tömeg csúcsidőben, hogy peronőröknek kell lebonyolítaniuk a le- és felszállást.

Chile tömegközlekedésének legegyedibb és legnagyszerűbb találmánya az úgynevezett collectivók. Ezek tulajdonképpen egyforma fekete taxik, de a taxi felirat helyén egy-egy szám van, és hogy honnan hova közlekedik. Adott collectivo útvonalán bárki, bárhol leintheti azt, és ha van hely az autóban, mintegy 150 Ft-ért használhatja. A végállomás mindig a városközpont, és bár az útvonal nagyjából fix, a sofőr mindig megkérdezi a pontos úticélunkat, és az útvonallal párhuzamos utcákba letér a kedvünkért, tehát a sarokig biztosan autóval megyünk. Sötétedés után az egyedül közlekedő hölgyeket pedig elviszik akár teljesen a bejáratig is. Nagyon sűrűn járnak, ezért szinte mindenki ezt a közlekedési eszközt használja.

A collectivónál kicsit olcsóbb közlekedési forma a mikó, azaz mikrobusz, amik szintén bárhol leinthetők és megállíthatók fel- és leszállás céljából, de a fix útvonalakról nem térnek le.

Érdekes adat, hogy északon az Atacama-sivatag, keleten pedig az Andok tökéletesen szigeteli el Chilét a szomszédos országoktól, ezért például Santiagóból a szomszédos Limába repülni több időt vesz igénybe, mint Londonból Moszkvába. De vízi úton szállítani valamit Santiagóból a szintén szomszédos Buenos Airesbe is tovább tart, mint New Yorkból eljutni Angliába.


Egészségügy
Az egészségügyi helyzet európai mércével is jónak mondható. Nincsenek kötelezően előírt védőoltások, de a  Nemzetközi Oltóközpont a következőket mégis ajánlja a diftéria, tetanusz, tifusz, hepatitis A és B elleni vakcinák beadatását.  Nagyobb természetjárásra készülőknek veszettség elleni oltóanyagra is érdemes áldozni. A csapvíz és az utcai árusok által kínált élelmiszer fogyasztása nem ajánlott. A kórházak sürgősségi ellátásban is csak azokat a külföldieket részesítik, akik rendelkeznek biztosítással, más esetben csak megfelelő anyagi biztosíték (pl. több ezer USD letétbe helyezése) mellett nyújtanak segítséget.

Ünnepek

  • Szeptember 18: A függetlenség napja
  • December 25-26.: Karácsony
  • December 31.: Szilveszter
  • Január 1.: Újév

 

Közbiztonság
Az ország belpolitikai helyzete stabil, a közbiztonság jó, sőt, a latin-amerikai átlagnál lényegesen jobb. Legyünk azért elővigyázatosak, a turistákat érő klasszikus atrocitások itt is előfordulhatnak. Az időközönként előforduló utcai demonstrációk, sztrájkok, diáktüntetések a turisták által frekventált helyszíneket többnyire nem érintik. A gyakori földrengések viszont komoly veszélyt jelenthetnek, bár jól kiépített védelmi rendszer működik az országban.

Beutazási feltételek, vámszabályok

Chile és Magyarország között 1992. június 1. óta teljes körű kölcsönös vízummentességi megállapodás van hatályban. Ennek alapján a magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgár 90 napra turizmus vagy üzleti tárgyalás céljából vízummentesen utazhat be Chilébe. Minden beutazó számára kötelező egy statisztikai adatlap kitöltése, melynek első példányát belépéskor, másodpéldányát kiutazáskor kell leadni.

Amennyiben a beutazás időtartama meghaladja a 90 napot, illetve annak célja munkavállalás, jövedelemszerző tevékenység vagy tanulmányok folytatása, továbbra is vízum előzetes beszerzésére van szükség, amit Magyarországon, a budapesti chilei nagykövetségen lehet kérelmezni.

Fontos tudnivaló, hogy a 18 éven aluli gyermek egyedül, az egyik szülő vagy harmadik személy kíséretében csak akkor utazhat be Chilébe, ha az utazáshoz a szülők, illetve a másik szülő közjegyző előtt tett nyilatkozatban hozzájárulnak. Ilyen esetben szintén javasoljuk a budapesti chilei konzulátus előzetes felkeresését, hisz a nyilatkozatot hiteles spanyol fordítással és a chilei nagykövetség hitelesítő záradékával kell ellátni. A hatóságok mindkét szülő utazása esetén is kérhetik - amennyiben az úti okmányokból nem egyértelmű - a családi köteléket bizonyító okiratok (születési, házassági anyakönyvi kivonat) bemutatását.

Vám- és egyéb jogszabályok
A chilei vámszabályok kifejezetten tiltják növények, magvak, illetve állati és növényi eredetű élelmiszeripari termékek (gyümölcsök, zöldségek, hús és húskészítmények, tejtermékek) turistaforgalomban történő bevitelét. Erre vonatkozóan minden belépőnek írásos nyilatkozatot kell tennie, amelynek átadása nélkül nem léphet be az országba. Belépéskor nemcsak a kézicsomagot, a teljes poggyászt is átvilágítják, adott esetben felbontatják. Az előírások megsértése büntetőeljárást vonhat maga után.
A személyi poggyász kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatára vagy ajándék céljára szánt árucikkekből állhat, amelyek jellege és mennyisége nem utal kereskedelmi célú behozatalra. A 18. életévüket betöltött utasok 400 db cigarettát, 50 db szivart, 500 gramm pipadohányt, illetve 2,5 liter égetett szeszesitalt hozhatnak be adó- és vámmentesen.

A kábítószer csempészését - a világ legtöbb országához hasonlóan - Chilében is súlyosan büntetik.

 

 

Chilei desztinációk

Patagónia

Chilei utazás

A beutazás és tartózkodás egyéb feltételeiről, a vízumok kiadásával kapcsolatos kérdésekről is a nagykövetség konzuli részlege ad részletes tájékoztatást:

Chilei Köztársaság Budapesti Nagykövetsége
Címe: 1024 Budapest, Rózsahegy u. 1/b.
Telefon: 326 3054; 326 3055
Fax: 326 3056
E-mail: echilehu@axelero.hu
Honlap: www.chile.hu

Konzulátus: Santiago, La Escuela 1224 - Las Condes
Előhívó: 00-56-2
Telefon: 243-1229
Ügyelet: -
Fax: 243-1306
Tiszteletbeli konzul: Gabriel Héctor Berczely Apor
E-mail: gabriel@berczely.cl

Mentők: 131
Tűzoltók: 132
Csendőrség: 133
Hegyi mentőszolgálat: 136
Rendőrségi információs vonal: 139

Ajánlott linkek:

 

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizd email fiókodat, a hírlevél feliratkozást aktiválnod kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizd email fiókodat, a hírlevél feliratkozást aktiválnod kell!