Találatok szűrése (1)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

A Közel-Kelet legféltettebb titka: afféle gyaloghíd Európa és Ázsia között, ahol az idők folyamán néhány nagy hódító is megfordult: Dzsingisz kán keletről, Nagy Sándor nyugatról, a hippik pedig a világ minden tájáról. Egy iráni utazás látogatás az ellentétek világába: feketébe burkolt nők, aranytól és drágakövektől roskadozó, káprázatos mecsetek, girbegurba sikátorokkal teli sivatagi városok, díszkertek, hófödte hegycsúcsok és barátságos emberek, amerre csak járunk.

Irán rendkívül sokoldalú, változatos és izgalmas ország. A kulturális és vallási élet elképesztően érdekes, a helyiek barátságosak, vendégszeretőek és közvetlenek. Rendkívüli módon büszkék több ezer éves történelmükre és kultúrájukra, aminek megismerése önmagában lenyűgözi a turistát. Érdemes félretolni minden előítéletet és hamis elképzelést Iránnal kapcsolatban, mert egy csodálatos világot ismerhet meg az idelátogató. A nyugati kultúrából érkező turistának okozhat némi nehézséget a sok viselkedési- és öltözködési előírás, ám ha jó előre tájékozódunk, nem érhet minket kellemetlenség.

Időjárás
Irán éghajlata mérsékelt égövi és rendkívül száraz, különösen a magashegyi medencékben, ahova a nedvességet hozó szél már nem jut el, helyenként valódi sivatag alakult ki. Az ország északi peremén, a Kaszpi-tenger síkságán a hőmérséklet néha fagypont alá esik, a nyári meleg pedig ritkán haladja meg a 29 °C-t. Nyugaton a Zagrosz medencéiben alacsonyabb a hőmérséklet, télen délben is fagypont alatt marad, és sok hó esik, a nyári meleg meghaladja a 38 °C-t. Dél-Iránban a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl parti síkságain enyhe a tél, a nyár nagyon forró és párás. Az évi csapadékmennyiség 135–355 mm. tavasszal vagy ősszel a legkellemesebb idelátogatni.

Öltözködés
Irán iszlám ország, és az öltözködésre vonatkozó szabályokat az oda érkező turistáknak nem csak illik tiszteletben tartani, de vannak az öltözködést szabályzó törvények, amelyeket kötelező betartani. A hölgyek részére a térd alá érő szoknya (alatta lehet nadrág), vagy hosszúnadrág, a hosszú ujjú blúz, kardigán (a csupasz kar ne legyen látható) a megfelelő. A hosszú ujjú felső takarja a feneket, a ruházat nem lehet testhezálló, és kötelező a fejkendő, amely a hajat eltakarja. A férfiak öltözéke a hosszúnadrág. Ujjatlan trikót nem, de pólót, vagy rövid ujjú inget lehet hordani. A repülőn mindkét nemnek még kiszállás előtt fel kell öltözni az iráni öltözködési szabályok szerint. Érdemes egy vastagabb és egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel. Napszemüveg ajánlott. A túrakabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól. Ha hideg van, pulóvert lehessen alávenni. Éjszakára meleg holmik, pulóver kellhetnek. Hozzunk fejfedőket, amivel éjszaka a hidegtől, nappal a napközben a perzselő napsugaraktól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs elegendő, bakancs nem szükséges.

Nem várt események
Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy Közép-Keleten, így Iránban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket mindenki a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezelje, és inkább a kaland és kihívás ízét érezze meg benne! Természetesen helyi partnereink és csoportvezetőnk elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés az út résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori résztvevőket terhelik! A megértést köszönjük!
A csekély programmódosítás jogát kénytelenek vagyunk fenntartani!

Pénzügy
A hivatalos fizetőeszköz a riál (IRR).
Riált legegyszerűbb érkezéskor váltani az első iráni hivatalos pénzváltó irodában vagy hotelben. Ebben a csoportvezető segít. Utazási csekk nem javasolt. Bankkártya, hitelkártya használata bonyolult, rendkívül bizonytalan és kockázatos, egyáltalán nem ajánlott. Legbiztosabb az új címletű USD, illetve EUR készpénzben. A régi címleteket nem fogadják el! Nemzetközi diákigazolvány, tanárigazolvány, nyugdíjas igazolvány többnyire nem elfogadott.

Közlekedés
A nagyobb városokban angol nyelvű feliratokat is találunk a perzsa mellett, így a tájékozódás könnyű. A közlekedés városon belül iránytaxival, vagy taxival oldható meg, a viteldíjban állapodjunk meg előre. Városok között autóbusz, vonat és repülőkapcsolat áll rendelkezésre, mindhárom jól használható, a belföldi légihálózat sűrűn szövi be az országot a nagy távolságok miatt. A vonatot jó előre le kell foglalni, a repülőgépek esetében pedig nem árt tudni, hogy – különösen a kisebb légitársaságoknál – a géppark régi beszerzésű, így a műszaki színvonal nem teljesen megbízható. Saját gépkocsival csak carnet de passage birtokában léphetünk az országba, amit jelenleg Magyarországon nem lehet beszerezni. Helyben bérelt gépkocsival (nemzetközi jogosítvány szükséges) közlekedve rendkívüli óvatosságra van szükség. Szinte állandósultak a közlekedési dugók, a szabályokat gyakorlatilag figyelmen kívül hagyják. Az úthálózat viszont átfogja az egész országot, kitűnő autópályákon közlekedhetünk. Lehet gépkocsivezetővel együtt is bérelni autót, esetenként olcsóbban, mint sofőr nélkül. A közúti balesetek számát, súlyosságát tekintve a statisztikák szerint Irán sajnos a negatív rekorderek közé tartozik.

Egészségügy
Iránban a közegészségügyi és higiéniás viszonyok alapvetőek jók. Az egészségügyi ellátás elérhetősége és színvonala a nagyobb városokban megfelelő, a kórházak modernek, jól felszereltek, ám vidéken nehezebb magas színvonalú orvosi ellátást találni. Kötelezően előírt védőoltás nincs, a diftéria, tetanusz, tífusz elleni, valamint a Hepatitis-B védőoltás azonban ajánlott. Bár a csapvíz az ország nagy részén egészségesnek mondható, az utazóknak fogyasztásra mégis inkább a palackozott víz ajánlott, annál is inkább, mivel gyakran üti fel a fejét kolera járvány.
Az európai gyomor számára elsőre szokatlan ízek és fűszerek okozhatnak némi emésztési problémát, de ez könnyen orvosolható. A nagyvárosok súlyos légszennyezettsége miatt a légúti betegségekben szenvedőknek (asztma, allergia, stb.) fel kell készülniük esetleges nehézségekre. A légszennyezettség szintje néha olyan mértéket ér el, hogy akár több napra is elrendelhetik a közintézmények, iskolák bezárását. Ez leginkább késő ősszel és télen fordul elő.

Kötelező védőoltás nincs, igazából ajánlott sincs. Az irániak nagyon tiszták, gyakorlatilag bármit nyugodtan megehetünk, megihatunk abból, amit elénk tesznek, természetesen az alapvető higiénés szabályok betartása mellett. Azért az óvatosak tájékozódhatnak a Nemzetközi Oltóközpontban (tel.: 06/1-78-78-770, 06/20-208-78-78). Az illemhelyek esetében nem mindenhol van angol típusú, sok helyen csak guggolós WC van! Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő jó, ha van nálunk. Gyógyászati szerekből a biztonság kedvéért hozhatunk magunkkal láz-, illetve fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt, kálcium és magnézium pezsgőtablettát, valamint fáslit. Naptej, szőlőzsír a meleg, tűző napsütés miatt ajánlott!

Ünnepek
•    Január 29. vagy január 30. Achoura (Husszein imám halála)
•    Február 11.: a forradalom napja (1979)
•    Március 10.: Arba’in-e Hosseini emléknapja
•    Március 18.: Reza imám mártírhalála
•    Március 19.: Hasszán imám mártírhalálának emléknapja
•    Április 1.: az iszlám köztársaság napja
•    Június 4.: Khomeini ajatollah halálának emléknapja
•    Június 5: a sah elleni felkelés napja
•    Június 18.: Fatima mártírhalála
•    Augusztus 11.: Mahomet Isra halála
•    Augusztus 28.: Mahdi imám halálának napja


Nyitvatartások
•    Hivatalos szabadnap a péntek, az éttermeket kivéve minden zárva van.
•    Múzeumok hétfőn zárva vannak

Iráni utazás

Fontos tudnivalók:
Az iszlám és perzsa szokások, előírások betartása nagyon fontos. Az iráni törvények tiltják és büntetik az alkohol, a kábítószer behozatalát, forgalmazását és fogyasztását. Ezek büntetési tétele nálunk elképzelhetetlen szigorúságú is lehet. Az irániak barátságosak, segítőkészek, büszkék ősi kultúrájukra, több évezredes történelmükre. Nagyra értékelik az udvarias közeledést, a partner iránti tiszteletet és az őszinte, baráti hangnemet. Nyilvános helyen általában kerülendő az ellentétes neműek közötti bármilyen bizalmas megnyilvánulás (beleértve az üdvözlésként adott puszit, ölelést stb.).

Higiénia
Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyeljünk oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmossuk. Ha odafigyelünk, jó eséllyel elkerüljük az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás iráni tartózkodás esetére nincs, de javasoljuk a Hepatitis A és B védőoltást. További felvilágosítást az ajánlott oltásokról az alábbi oldalon találsz: http://www.oltokozpont.hu
Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Csomagolás
A repülőn feladható csomag maximális súlya 20 kg, míg a kézipoggyászé 5 kg lehet. Fontos, hogy az útlevél és minden értékes dolog a kézipoggyászban legyen! A kézipoggyászban a felszállás előtt nem lehet semmilyen szúró-vágó, valamint tűzgyújtó eszköz (pl. bicska, olló, öngyújtó, gyufa), folyadékokból és gélekből is összesen maximum 1 deciliter össztérfogatú mennyiség vihető fel átlátszó zacskóban a fedélzetre, mert különben a repülőtér dolgozói elveszik. Ezeket a nagy csomagba kell pakolni, amit feladunk a repülőre. Mivel néha előfordul, hogy a feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra, így javasoljuk, hogy kényelmes sportcipő viselete.

Vízum
Magyar állampolgár vízum birtokában, utazhatnak be Iránba. A vízumigénylést irodánk intézi! vízumigényléshez szükséges iratokat legkésőbb 2012. szeptember 1-ig kérjük irodánkba leadni! Iráni vízum díja 28.000 Ft körül várható. Javasoljuk, hogy éljetek ezzel a lehetőséggel! Az ezen időpont után irodánk nem vállalja a vízumkérelmek lebonyolítását, mivel azt csoportosan intézzük. Utazástól számított 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. Az irodánkon keresztül történő vízumigényléshez szükséges: két helyesen kitöltött és aláírt vízumigénylő lap (irodánkban biztosítjuk és segítünk a kitöltésében), 2 db igazolványkép, legalább 6 hónapig még érvényes útlevél, és az iráni vízum díja. Az útlevélben izraeli beléptető pecsét nem szerepelhet!!! USA vízum nem jelent problémát. Irán budapesti nagykövetségének címe: 1143 Stefánia út 97. Telefon: 06/1-460-92-60 Fax: 06/1-460-94-30. A követség internetes oldala: www.iranembassyhu.org. Ügyintézés: H – P-ig 9-13 óráig.

Biztosítás
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában, jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. Az utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást

Hasznos címek, telefonszámok
Nagykövetség: Teherán, Darrous, Hedayat Sq., Shadloo str. 10
Előhívó: (00)-(98)-(21)
Telefon: 2255-04-52, 2255-04-60
Ügyelet: 2255-04-71
Fax: 2255-05-03
E-mail: mission.thr@mfa.gov.hu
Honlap: mfa.gov.hu/emb/teheran
Ügyfélfogadás: vasárnap-csütörtök: 9:00-14:30

Közbiztonság
Irán bizonyos területeire ellenjavallt a beutazás (keleti régió, a Pakisztánnal ás Afganisztánnal határos területek; kurd területek; katonai szempontból érzékeny területek). Az ország többi részén azonban kifejezetten jó a közbiztonság, nincs félnivalója a turistának. Nagyon fontos azonban, hogy messzemenőkig tartsuk tiszteletben a helyi vallási-, öltözködési- és viselkedési előírásokat, szokásokat, különben könnyen bajba kerülhetünk. Az ide látogató turistára ugyan azok a szabályok érvényesek, mint a helyi lakosokra.

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!