Találatok szűrése (7)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Utazás típusa
Lista nézet Táblázatos nézet

Mikor utazzunk
Természetesen az év bármelyik szakaszában érdemes ellátogatni az angol metropoliszba, azonban van egy-egy kiemelkedően alkalmas időpont egyes helyszínek és események látogatására.

Júniusban rendezik meg a wimbledoni tenisztornát, így aki a tenisz szerelmese, mindenképpen foglalja le jegyeit jóval az utazás előtt, mivel nagyon gyorsan elfogynak a jegyek e rangos eseményre.

Augusztusban rendezik meg London leghíresebb karneválját, a Notting Hill karnevált. Aki szeretné felfedezni London egyik rejtettebb, bohém arcát is, mindenképpen látogasson el nyáron a brit fővárosba.

A nagy bevásárlások, leárazások és karácsonyi előkészületek rajongója, Londonban biztos talál magának tengernyi programot, hiszen november közepétől, illetve végétől egészen január végéig, néhol február közepéig hatalmas kiárusításokkal, boltnyitásokkal lehet találkozni, ezt felülmúlja a karácsonyi előkészületek időszaka, mikor London belvárosa szemkápráztató díszpompába öltözik másfél hónapra.

Az időjárást tekintve pedig régebben bevált szokás volt nyáron meglátogatni a brit fővárost, hiszen ekkor volt a legkevesebb csapadék várható a legmagasabb hőmérséklettel egybekötve. Ez az utóbbi években némileg megváltozott. Az utóbbi 3-4 év tapasztalata alapján enyhe tél, virágzó tavasz és esős nyárra lehet számítani, így akik a hosszú tél után egy kis kikapcsolódásra vágynak, mindenképpen egy jó választás Londonba látogatni.

Földrajz
Ma Londonnak rendszerint a Nagy-London néven is ismert egész várost hívjuk, ami a belvárosból (City) és harminckét londoni külsőbb kerületből áll. A City területe fedi le a történelmi Londont, innen maradt meg ez az elnevezés. Nagy-London területe 1579 km², amit egy körgyűrű vesz körbe, az M25-ös, ami 188 km hosszú. Ezzel Európában ez a második leghosszabb várost körülvevő autópályája, Berlin után. A várost kettészeli a Temze folyó, amely ezáltal lehetőséget ad a vízi közlekedésre, kereskedelemre, és ezáltal kikötővárosként is működik London. A folyó nagy hatással volt a város fejlődésére. Londont eredetileg a Temze északi partján alapították és több száz éven át egyetlen híd, a London Bridge, amely akkor még fából készült el, vezetett át a folyón. Emiatt a város központja sokáig az északi parton volt. Amikor a 18. században több hidat is építettek, a város nagyobb iramban kezdett terjeszkedni a környező sík és enyhén dombos vidékeken. Emiatt London nagyjából kör alakú lett. Ma 30 híd található Londonban, többségük a külső kerületekben. A Temze régebben sokkal szélesebb és sekélyebb folyó volt, mint ma. A partját beépítették, és több mellékfolyója ma a föld alatt folyik. Mivel a város közel fekszik ahhoz a helyhez, ahol a Temze a tengerbe folyik, az apály-dagály váltakozása áradással fenyegeti. Ennek az áldozata volt egy bálna az utóbbi időkben, mivel eltévedt és nem vette észre a dagály miatt, hogy rossz irányba halad, majd képtelen volt visszatalálni, s a mentőakciók ellenére sem bírta a megrázkódtatásokat.

Éghajlat
London éghajlata mérsékeltövi, kellemes tavaszi időjárással, változó nyárral, hűvös, de ritkán hideg téllel és változó mennyiségű csapadékkal. A nyári hőmérséklet általában 15-25 között mozog, bár az utóbbi években némi emelkedés volt megfigyelhető. Ez azért is érdekes, mert ez a hőmérséklet még szeptemberben is megmarad, így nagyon kellemes őszt lehet Londonban eltölteni. A valaha mért legmagasabb hőmérséklet 37,9 °C volt a Heathrow repülőtéren 2003-ban. A nagy hóesés szinte ismeretlen, de hidegebb teleken néhány órára lehet látni fehér járdákat, azonban amilyen gyorsan érkezik, olyan gyorsan is olvad el; így Londonban nem népszerű a hóesés, mivel csak sarat és csúszós utakat eredményez. Londonra sajátos mikroklíma jellemző: a sűrűn beépített terület raktározza a hőt, így a városban gyakran 5 °C-kal is melegebb van, mint a környező területeken.

Múzeumok

London sok egyéb mellett híres múzeumairól is, mivel hatalmas gyűjteményeket halmoztak fel a történelem során a világ minden tájáról.A szemkápráztató British Museum-tól a szórakoztató Madame Tussaud Museum és Sherlock Holmes Museum-on keresztül egészen a legeldugottabb Freud Museum-ig rengeteg különlegességgel találkozhatunk. Érdemes érdeklődni az időszaki kiállításokról is, mivel egyes múzeumoknak rendkívül érdekes és értékes, sehol máshol a világon nem látható gyűjteménye tekinthető meg, sokszor ingyenesen.

Szórakozás

Színház, Opera
Londonban a színházi élet nagyon pezsgő, minden este hosszú sorok várnak arra, hogy bejuthassanak és láthassák a kasszasikereket. Több olyan darab is van, amit már 10-20 éve is játszanak. A leghíresebbek közé tartozik a Nyomorultak, We will rock you, az Oroszlánkirály vagy a Billy Elliot. A jegyárak magasak Londonban, 20 fonttól felfele bármire lehet számítani, az alapár egy jó helyre 55 GBP. Azonban ha az előadás napján délután megközelítünk egy eladó standot, nagyon nagy kedvezményeket lehet kapni. Ilyen eladóhelyek vannak például a Leicester Square-en.Érdemes először mindegyik eladónál rákérdezni az árakra és az adott darabra, mivel annak ellenére, hogy azt mondják, ugyanabból a rendszerből látják az árakat, valaki olcsóbban adja, mint a másik.

Mivel rengeteg színház működik a városban, egy negyedet külön erről neveztek el: a Westend. Itt található a legtöbb színház és egyéb kulturális szórakozóhely, koncertek, opera, balett előadások. Akár csak egy sétát is megér, hogy meglássuk és felfedezzük a hangulatát, mint London egyik arcát az ezerből.

Azok, akik a könnyed kikapcsolódást választják, a Soho az célállomás. A Piccadilly Circus, Leicester Square és Holborn az éjszakai szórakozás tengelye. Itt rengeteg night club található, ami az angoloknál a magyar jelentés ellenére csak szórakozóhelyet jelent, ahova a fiatalok járnak táncolni. A Trocadero nevű szórakoztató központban, ami a Piccadilly Circusnél van, több hasonló bár is található, tőle mindössze 300 m-re a Leicester Square-en és környékén megszámlálhatatlan bár és night club található, ahova megpróbálják behívni a turistákat az utcáról. A legtöbb esetben fizetni kell a belépésért, kivéve, ha elég korán érkezik az ember, ezért érdemes előre elsétálni a környékre és tájékozódni a lehetőségekről.

Night clubokon kívül ugyanitt több mozi kínálatát is meg lehet szemlélni, hiszen remek kikapcsolódást nyújthatnak. A legismertebb moziláncok a Cineworld, Curzon Cinemas, Odeon, Vue, Picture House, The Screens, Showcase és az Empire. Ezeket biztosan megtaláljuk bárhol a belvárosban, kifejezetten a Leicester Square-en.

Sport
London közigazgatási területén belül található Wimbledon, ami méltán híres tenisz bajnokságairól. A világ legrégebbi és a legtöbb hagyománnyal bíró teniszversenye a világon ez a torna. Egyike a Grand Slam tornáknak, amely a legrangosabb versenynek számít a tenisz világában. Évente rendezik meg a tornát, mindig nyár elején. A torna két hétig tart, de az esős angliai időjárás miatt sokszor hosszabb-rövidebb időre fel kell függeszteni vagy el kell halasztani a meccseket. A pálya érdekessége, és ez egyben szinte kizárólag itt található a világon, hogy füves borítású. Ezáltal másfajta játékot is kell folytatni a versenyzőknek, mivel a labda nagyon felgyorsul, és csak alacsonyra pattan fel.

A tenisz mellett természetesen egyéb sportokat is lehet űzni a fővárosban. Híres a londoni maraton, amelyet minden évben megszerveznek. A város egy külsőbb pontjáról indul a verseny, a futók átszelik a belvárost a London Eye, Big Ben és Trafalgar tér tengelyén, majd a város egy távolabbi pontjáig tart a verseny. Természetesen sokan nem a verseny, hanem a közös megmozdulás és egészségesebb életmód miatt neveznek a maratonra. Sajnos évek óta hagyomány, hogy a mentőkre rendkívül nagy szükség van, mivel azok, akik nem edzettek erre rendszeresen a futam előtt, rosszul lesznek, elájulnak, esetleg meg is sérülnek, s mivel tömegek jelentkeznek erre az eseményre, sokan is lesznek rosszul.

Természetesen, mint minden főbb város, London is büszkélkedhet futball csapatokkal. 11 stadionnal rendelkezik jelen pillanatban, ezekből a legfontosabbak az Emirates, ami az Arsenal pályája, a Stamford Bridge, ami a Chelsea-hez tartozik, a Boleyn Ground, amely a West Ham United FC tulajdona és a Tottenham pályája, a White Hart Lane.

A legfontosabb stadionok megközelíthetőségei:

 • Emirates Stadium
  75 Drayton Park, Highbury House, London N5 1BU
 • Stamford Bridge
  Fulham Road, London SW16 1HS
 • Wembley Stadium
  Wembley National Stadium, Wembley, London HA9 0WS
 • Craven Cottage
  Stevenage Road, Fulham, London Sw6
 • West Ham United Stadium (FC)
  Boleyn Ground, Upton Park, London E13 9AZ


Szolgáltatások

Éttermek, specialitások
Mivel a szolgáltatás fontos üzletág Londonban csakúgy, mint az egész Egyesült Királyság területén, minden sarkon lehet találni éttermet, a kellemes, családi hangulatútól a láncéttermeken át egészen a luxus fokozatig. A lista nagyon hosszú és talán értelmetlen is mindent felsorolni, hiszen minden kerületben lehet találni kedvező áron dolgozó és finom ételekkel rendelkező éttermet, míg lehet, hogy a listán szereplő legjobbak tele vannak vagy éppen felújítás alatt, így csak magunkra számíthatunk. Néhány tipp ahhoz, hogy jó éttermet találjunk akár a belváros közepén is. Tényleg igaz, hogy a jó éttermek mindig tele vannak.

Érdemes először sétálni egy kellemeset és körbenézni, hogy milyen éttermet találhatók a környéken. Rengeteg éttermet lehet találni a Piccadilly Circus környékén, a Westenden és a Sohoban, ahol kínai ételtől az olasz és angol specialitásokon át egészen a mexikói ételig mindent meg lehet találni, mindez egy 10-15 perces sétával bejárható. Mindig lesz egy olyan étterem, aminek magasak az árai, és emellett rossz ételük van, sajnos ez elkerülhetetlen.

Emellett ha valaki szeretné megismerni a londoni pubok hangulatát, érdemes kipróbálni egy-egy pub konyháját is, mivel olcsón lehet ízletes ételeket fogyasztani egy korsó finom sör vagy cider mellett. A cider egy eredetileg spanyol származású almabor, amit később honosítottak az Egyesült Királyságban is, és ma már Európa több országában is kapható, sajnos Magyarországon egyelőre még nem. Minden pubban kapható, néhány helyen azonban még házi készítésű vagy különleges fajta is, amit mindenképpen próbáljunk ki, ha Londonban járunk. Az egyik ilyen láncnak a neve Yates, azonban ez némileg drágább és az ételei nem olyan finomak, mint a Wetherspoons (www.jdwetherspoon.co.uk).A leggyakoribb márka a Strongbow.

Ételkülönlegességnek számít a fish and chips (általában tőkehalból, sült krumplival), amit piaci árustól kezdve egészen a magasabb kategóriás éttermek is tálalhatják, ez persze ritkább. Igazán finom fish n chips-t piacokon lehet kapni vagy kisebb standoknál. Hagyományosan úgy készül, hogy bő zsírban kirántják a halat, mellé sült krumplit tesznek és ecettel leöntik az egészet. Ha nem kérünk, szóljunk az elején, mert lehet, hogy késő lesz.

Néhány angolos ételspecialitás

 • Marhahátszín egyben sütve, angolosan (Roastbeef)
 • Angol bélszín Wellington módra
 • Angol puding


Közlekedés

Vasút
Londonban annak ellenére, hogy sűrű közlekedési hálózata van, nem könnyű eljutni egyik pontból a másikba. Hiába van kitáblázva minden a tömegközlekedésben és az utakon egyaránt, mivel több millió ember próbál meg egyszerre munkába, illetve hazajutni, a csúcsidőben hosszú sorokra a földalattinál, és komoly dugókra a buszoknál lehet számítani. Mindennek ellenére a tömegközlekedés még mindig gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb megoldás, mint egy saját vagy bérelt autó, vagy akár egy taxi. A közlekedési eszközökben eltéréseket lehet észrevenni az angol és a magyar kultúrában.

Londonban három közlekedési eszköznek van nagy jelentősége: a busznak, a földalattinak és a vasútnak.

Ebből a vasút kiemelkedő szerepet kap az elővárosi közlekedésben. Mivel az eredeti Londonhoz mára már több külső kerületet is csatoltak, amelyeknek a saját buszhálózatukon kívül csak a vasút volt, mint közlekedési lehetőség. Ezeket az útvonalakat nagymértékben fejlesztették az utóbbi évtizedekben, s így sok helyen legalább a felére csökkent az utazási idő. A legtöbb térképen a vasútvonalakat is feltűntetik, dupla fekete vonallal, hogy könnyebben át lehessen látni a rendszert. Ez abból a szempontból kedvező, hogy a külvárosban élő, belvárosban dolgozó embereknek, illetve azokak a turistáknak, akik a városon kívüli kastélyokba szeretnének ellátogatni, sokkal könnyebb a helyzete a jobb minőségű járatokkal és összeköttetésekkel. Vasúttal érdemes megtekinteni Hampton Court csodálatos kertjét, a palota korabeli világát és természetesen az úgynevezett vidék elragadó hangulatát. Sokszor hihetetlennek tűnik, hogy az oly könnyen és gyorsan megközelíthető rezidencia mennyire más világot tükröz, már csak ezért is érdemes egy fél napot erre a programra szánni.

Metró
Mivel a buszhálózatot egy idő után már nem lehet fejleszteni anélkül, hogy ez ne terhelné meg súlyosan a közlekedést a megnövekedett járatszám miatt, a földalatti és a vasút, illetve helyi érdekű vasút fejlesztésére szánnak egyre több pénzt. Folyamatosan épülnek újabb állomások, az eddigi belvárosban véget érő metróvonalakat ki tervezik vinni a külsőbb kerületekbe is, hogy ezzel is könnyítsenek a buszok túlterheltségén. Emellett folyamatosan újítanak fel egy-egy vonalat; ezeket a munkákat általában hétvégékre ütemezik, hogy minél kisebb fennakadást okozzanak ezzel az utas közönségnek. Ezáltal azok, akik hétvégén szeretnének jobban körbenézni a városban, mindenképpen javasolt, hogy nézzék meg a kiírásokat, figyeljenek oda az előzetes tájékoztatásokra, mivel legalább egy hétre előre lehet tudni a változásokról. Aki olvassa a Metro nevű napilapot, mindig naprakész híreket kap a tömegközlekedéssel kapcsolatban. A hétvégék és csúcsidőn kívül a földalatti természetesen a leggyorsabb közlekedési eszköz, hiszen 12 metróvonalával és a Dockland Light Railway könnyűvasúti rendszerével rengeteg átszállási lehetőség és kapcsolódási pont van, amely megkönnyíti és felgyorsíthatja a látszólag hosszú utazást. Érdemes tudni, hogy minden metróállomáson kapható ingyenes metrótérkép, amelyen könnyen ki lehet igazodni, hogy semmiképpen se a rossz állomáson szálljunk le. Mindegyik metróvonalnak más színe van, azonban egy-két vonal nagyon hasonló színű, érdemes fokozottan odafigyelni az útvonalra.

Busz
2006. júniusa óta az új, Enviro 400-as kétszintes buszok közlekednek London területén. Hagyomány a fővárosban és szinte az egész országban, hogy emeletes buszok közlekednek, amely azzal, hogy több embert tud szállítani, könnyíti a közlekedést. Egy ekkora városban azonban sajnos szinte elkerülhetetlen a levegő szennyeződése az autókból és buszokból kibocsátott gázok miatt, így a millennium után felmerült a már meglehetősen nagykort megélt emeletes buszok cseréje, amivel szinte megtizedelhetnék, de legalábbis jelentősen csökkenthetnék a légszennyezést. Ezért 2006-ban, a hatalmas tüntetések ellenére is lecserélték a régi buszokat és helyükre modern, környezetbarát társaik kerültek. Azok, akik a régi London és double decker-ek hangulatát szeretnék átélni, nem kell mást tenniük, mint megkeresni az ingyenesen kapható térképükön megkeresni, hol szállhatnak fel azokra a járatokra, ahol még mindig a régi típus közlekedik, ugyanis a 9-es és a 15-ös buszok útvonala az úgynevezett Heritage Route, „örökség útvonal”, amely elhalad a legfontosabb turista látványosságoknál, amelyek ránk maradtak. Sokan tudják, hogy a legjobb helyek mindig az emeletes busz első 6-8 ülése, ezért a legtöbbször a buszok elején csak turistákat lehet látni; érdemes legalább egyszer kipróbálni, 4 méter magasból látni a várost, úgy, hogy csak egy üveg választ el minket a külvilágtól.

Autó, parkolás, taxi
Mivel Londonban jól kialakított tömegközlekedési rendszer van, illetve hatalmas a forgalom szinte szünet nélkül a belvárosban, nem ajánlott az autó használata. Éppen ezt a problémát kiküszöbölvén, bevezettek egy úgynevezett dugó díjat, amelyet azoknak kell fizetniük, akik a belvárosban kijelölt területekre behajtanak. 

Míg a díjak nőnek, a dugó díjas területeket évről évre növelik. Ezzel a határozott politikával próbálja a város vezetése csökkenteni a forgalmat, és valamivel tisztábbá tenni a levegőt a fővárosban. Statisztikailag kimutatott, hogy a díj bevezetésével csökkent a forgalom és a dugók száma, illetve kiterjedtsége a belvárosban. Ami miatt mindenképpen érdemes betartani a szabályokat és befizetni a napi díjat, ha behajtottunk a díjköteles területre, az, hogy kamerák figyelik az autókat mindegyik behajtási ponton, ezzel egy időben egy rendszer rögzíti az autó rendszámát, és ahol nem tisztázódik az autó helyzete, miszerint fizetett-e vagy sem, megkeresik, és utólagosan fizettetik ki a díjat. Ebből kifolyólag parkoló helyet találni nagyon nehéz, főleg a belsőbb területeken. Ahol sok autó számára építettek ki parkolóházakat, ott magas a parkolási díj.

Összességében szinte ugyanannyit is költhetünk, mintha taxit rendeltünk volna. A taxizásnak ugyanazok a hátrányai, mintha autót bérelnénk. Könnyen beragad a dugóba, és amíg várakozik a forgalomban, addig is nő a fizetendő összeg. Előnye, hogy kényelmes megoldás, mivel nem kell aggódni az autó miatt, és a londoni taxi sofőrök nagyon jól ismerik a várost, így mindig megtalálják a legrövidebb és leggyorsabb útvonalat. Mindazonáltal érdemes még a taxiba szállás előtt megkérdezni és megállapodni az árról, hogy ne érjen senkit meglepetés, illetve, hogy a sofőr se tudjon mire hivatkozni az út végén. Néhány sofőr ugyanis szereti a legkacskaringósabb úton vinni az utast, hogy magas legyen a számla; ez főleg éjszaka történik, nappal szerencsére nem annyira jellemző.

Gyalogosan
Mivel a belvárosban sok látványosság közel van egymáshoz és jól kiépített járdák és parkok vannak szinte mindenütt, kellemes napot lehet eltölteni egy hosszú sétával például a Victoria station-től a Buckingham Palace-en és a St. James Parkon keresztül a Trafalgar térre és onnan a White Hall-on le a Temze partjára, a Parlamenthez, a Westminstrer Apátsághoz és a London Eyehoz. Ez csupán egy a sok lehetséges útvonal közül, ha van nálunk egy jó belváros térkép, számos egyéb izgalmas helyeket lehet felfűzni egy délutáni séta útvonalára.

Repülővel
London 6 reptérrel rendelkezik, amely végtelen lehetőségeket nyit meg a világ bármelyik pontjának elérésére. Budapestről menetrendszerinti közvetlen járatok indulnak Luton, Gatwick és Heathrow repterekre, illetve Balatonról Stansted reptérre, ahonnan vonattal, transzfer busszal vagy akár metróval is meg lehet közelíteni a belvárost. Erre több társaság is ajánlja szolgálatait, ezekből a legelterjedtebbek a következők:

Hajóval
A fővárost a Temze szeli ketté, emellett számos mellékága, kanálisa válik le, majd ömlik vissza a város túlsó végén a főáramlatba. Ez a hatalmas vízmennyiség nem csupán kereskedelmi használatra nyit lehetőséget, hanem vízisportokra, szórakozásra, társas hajózásra egyaránt. Azok, akik London belvárosát szeretnék hajóról látni, az év nagy részében menetrendszerinti járatok indulnak, amelyekre a hajókikötőnél lehet jegyet venni.

Létezik egy úgynevezett „hop on, hop off” szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy egy napijegyet kapunk, s ezért cserébe az adott megállók bármelyikénél le lehet szállni, s arra akármikor vissza lehet szállni, akár máshol, ahányszor csak szeretnénk az adott napon. Az egyetlen hátulütője ennek a lehetőségnek az, hogy az utolsó ilyen hajójárat délután 4 után valamivel indul, ami azt jelenti, hogy ha valaki sokat szeretne hajózni, érdemes korán felkelni és már délelőtt 10 körül felszállni egy hajóra, hiszen mindegyik megállónál van egy-egy látnivaló, például a Globe színház, a Tower vagy a Tate Modern. Ezen túl a kanálisoknál több ponton is kajak, illetve kenu klubok működnek, tanfolyamokkal akár kezdőknek is. Emellett egy-egy nyugalmasabb ponton vízi éttermek üzemelnek, amit mindenképpen érdemes kipróbálni, ha különleges élményekre vágyunk.

Biciklivel
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a biciklis közlekedés Londonban. Ennek több oka is van. Egyrészt a közlekedés ára egyre magasabb, sok ember számára kifizethetetlen, ezért a kerékpárba belefektetett összeg néhány hónap alatt mindenképpen megtérül. Másrészt a kerékpárutak kiépítettsége egyre nagyobb és jobb, emellett az összes védett buszsávban közlekedhetnek biciklisek, amivel megkönnyítik a helyzetüket. Nagy-Britanniában általában véve nagyobb figyelmet szentelnek az autósok és a buszok egyaránt feléjük, kisebb a balesetek száma és biztonságosabb a közlekedés biciklisként Londonban, mint például Budapesten.

Vásárlás

Online bolt
Nagyon népszerű Londonban az online vásárlás a tumultusok elkerülése miatt. Sok termék jóval olcsóbb, ha nem megyünk el érte a boltba, hanem házhoz szállítják. A legnépszerűbb termékek a műszaki cikkek, CD-k, DVD-k, könyvek, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend az élelmiszer vásárlása online, mivel nem kell a főleg nehezebb termékeket egészen hazáig elvinni, csak az ajtónál fizetni értük. Ilyen házhozszállítást a TESCO és a Sainsbury’s is vállal, a honlapjukon lehet megrendelni a kívánt termékeket és online vagy átvételkor fizetni.

Mi mennyi, nyitva tartás

*a mejleölt árak természetesen az árfolyammozgással változhatnak
Régen Londont a világ egyik legdrágább városának tartották. Ez némileg igaz ma is, azonban történtek változások. A szállodák természetesen manapság is az égbeszökellő árairól híresek, viszont lehet találni nagyon sok B&B-t, amely jóval mérsékeltebb áron kínál szállási lehetőséget a belvárosban is, reggelivel és saját fürdővel. Utazás szempontjából aki nem érdeklődik előre, könnyen csapdába eshet és többszörösét fizetheti annak, amit kellene, mivel egy meglehetősen bonyolult rendszer működik a tömegközlekedésben a jegyek és bérletek tekintetében. Ha több napra megyünk, érdemes többnapos bérletet venni, illetve egy úgynevezett Oyster card-ot, ami egy okos chip kártya, ami kiszámolja és levonja az utazásunk árát úgy, hogy az a lehető legkevesebbe kerüljön. Étel-ital tekintetében jelentős változások léptek életbe, mivel az utóbbi néhány évben az árak nem változtak jelentősen, ellentétben a magyarországi viszonyokkal, így több termék is már hasonló áron kapható, ha nem olcsóbb, mint itthon. Erre példa lehet a tej és a pékáruk ára, mivel 2 pint tej, ami nagyjából 1,1 liternek felel meg, 65 pennybe, tehát 220 Ft-ba kerül.

Hasonlóan, a sajtos császárzsemlétől a magos kifliig ezek a pékáruk 35 p-be kerülnek, azonban mindig vegyen 4-et 1 fontért akció van, ami azt jelenti, hogy 350 Ft-ért 4 péksüteményt kapunk, amíg itthon sokszor 1 péksütemény is akár 150 Ft-ba kerülhet. A cigaretta azonban rendkívül drága, mivel nagyon magas adót tartalmaz. Egy doboz 5 fonttól, azaz kb. 1800 Ft-tól kezdődik. Ha étterembe megyünk, természetesen hatalmas összegeket is ki lehet fizetni, azonban ha egy nagyobb áruházban vagy a piacokon vásárlunk be, nagyon alacsony áron is lehet finom és egészséges ételt fogyasztani. A nagyobb áruházak általában 21:00-ig vagy 22:00-ig tartanak nyitva hét közben, vasárnap pedig általában 16:00-ig.

Piac, ajándékötletek

A fővárosban különleges szerepe van a piacoknak. Azt hinnénk, hogy egy ekkora metropoliszban a piac fogalma már kihalt és mindenki kizárólag szupermarketekben vásárol. Itt éppen az ellenkezője történt. A piacok népszerűek, mivel friss és jelentősen olcsóbb zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni az eladóktól, nagyobb a választék és nem utolsó sorban akár még közelebb is találhatók, mint a nagyobb áruházak. Minden kerületben (Borough) legalább egy ilyen piac működik, de vannak olyan piacok, ahol nemcsak ételt, hanem mindent, ténylegesen mindent lehet kapni, amire csak vágyik az ember. A kiemelkedőbb piacok a Camden Market, a Notting Hill-i Portobello Market és a Brick Lane Market. Ezekből kifejezetten érdekes az első kettő, a Brick Lane Market kevésbé kellemes turista látványosság, mivel a helyi szegények szokták a „talált” termékeiket árusítani a piac nagy részén. Akit ez érdekel, érdemes úgy odalátogatni, hogy a turista voltunknak a legapróbb jelét sem mutatjuk, és ezáltal ha csak egy kis időre is, mi is igazi londoniak lehetünk.

A Camden negyed mindig is London hippi negyedének számított, s piaca is ennek megfelelő. Akit érdekelnek az alternatív ruháktól a világ tömérdek országának konyháján keresztül a Temze egyik hangulatos kanális része és éttermei, mindenképpen látogasson el Camdenbe. Könnyen megközelíthető, mivel a Northern Line metró elhalad mellette és a piac Camden Town és Chalk Farm megálló között található. A Portobello Market a kifejezetten turistáknak kitalált piac. Itt mindent meg lehet találni turista ajándékoktól antik könyveken és használt lemezeken át arany és réz dísztárgyakig. Aki Londonban szuvenírt szeretne venni, a legtöbb ilyen bolt a Piccadilly Circus környékén és az Oxford Streeten található. Ezekben a boltokban lehet kapni képeslapot, bögrét, mini beefeatert, pulóvereket, főzőköpenyt, könyveket és még sok-sok mindent.

Élelmiszer
London az egyik legegyszerűbb dolog élelmiszer boltot találni. A belvárosban, csakúgy, mint a külső részeken, TESCO, Sainsbury’s, ASDA, LIDL és egyéb üzletláncok találhatók, amelyekből vannak kisebb és nagyobb változatok is. A két angol eredetű bolthálózat több belvárosi üzlete kisebb, valamivel magasabb árakkal, cserébe hosszabb nyitva tartással rendelkezik. A TESCO hálózatában található TESCO Express, ami a legkisebb változata a családnak. Ilyet gyakran lehet látni a belvárosban. A következő a sorban a TESCO Metro, ami mindig egy metrómegálló mellett üzemel, a legnagyobb pedig a nagy TESCO, ami meglepő, hogy kisebb, mint amit Magyarországon megszoktunk. Ilyen boltot lehet találni a Piccadilly Circusnél, Angel megállónál, vagy a Trafalgar térnél is. A Sainsbury’s láncból a Local változat a kisebb, belvárosban található egység, amíg a külsőbb területeken a külön névvel nem ellátott Sainsbury’s található. Sainsbury’s Local Holborn megállótól néhány méterre működik hosszú nyitva tartási idővel.

Távolságok
Londonban közlekedni néha úgy is tűnhet, mintha egy országot kéne átszelnünk, hogy eljuthassunk a szálláshelyünkre vagy egyik turista látványosságtól a másikhoz. Érdemes egy hosszabb nap előtt megtervezni, hogy hova is szeretnénk menni és milyen látványosságokat szeretnénk meglátogatni, mivel könnyen lehet csoportosítani a látnivalókat, amivel rengeteg utazást és felesleges dugóban töltött időt spórolhatunk meg. Éppen emiatt lehet hasznos a metró, ami rendkívül kiterjedt és szinte bármilyen látványossághoz el lehet jutni gyorsan és könnyen, így azonban veszítünk az utazás azon élményéből, hogy jobban megismerjük a várost. Aki minél több turista helyet szeretne meglátogatni rövid idő alatt, a metróval jobban jár, aki pedig a metropolisz hangulatát szeretné átvenni, megismerni, érdemes venni egy napijegyet és bebarangolni a belvárost, felszállni egy buszra, majd átszállni egy másikra, természetesen busztérképpel, hogy tudjuk, hova is tartunk.

Nyelvtanulás
Mivel az angol világnyelvvé és lingua franca-vá nőtte ki magát az utóbbi évtizedekben, számos lehetőség kínálkozik a nyelvtanulásra.
Számban állnak magány nyelvtanárok és angol nyelviskolák egyaránt bárki rendelkezésére, aki angolt szeretne tanulni. Nyelvtanulási információkról bővebben tájékozódjon Travelorigo-s kollégáinknál!

Vízum:
Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, nincs szükség vízumra Nagy-Britanniába való belépésre, mindössze egy érvényes személyigazolványra vagy útlevélre.

Időzóna:
London városához tartozik Greenwich, amely a greenwich-i időről és atomóráról híres; ehhez hasonlítják és állítják az időt szerte a világon. Magyarországon ehhez az időhöz képest egy órával későbbi zónába tartozunk, így London a GMT zónába tartozik, ahol egy órával kevesebb van, mint itthon.

Pénznem:
Annak ellenére, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja, a valutájukat nem váltották át euróra. A hivatalos pénznem az országban még mindig az angol font (GBP), s ezen egyelőre nem is terveznek változtatni. A font váltópénze a penny (p), ahol 100 p=1 GBP. A pénzérmékből van 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, 1 ₤, 2 ₤. Papírpénzből létezik 5 ₤, 10 ₤, 20 ₤ és 50 ₤-os bankjegy. Az 50-essel vigyázni kell, mert könnyen hamisítható. Úgy lehet megtudni, hogy hamis-e a bankjegy, hogy egy picit megdörzsöljük a piros háromszöges részt. Ha a fehér papíron látszik egy minimális piros szín, a bankjegy érvényes. Manapság már ennél kifinomultabb eszközök is vannak, amivel eldönthetjük, hogy a pénz, ami használunk, érvényes-e, pl. speciális tollak.

Utazás állattal:
Élőállat szállításakor minden esetben külön díjat kell fizetni, illetve az állatnak rendelkeznie kell a szükséges állat-egészségügyi okmányokkal. Kedvenceinket csak úgy vihetjük el Londonba, hogy előzetesen értesítjük erről a megfelelő hatóságokat. Állatok behozatalához általában Brit import engedélyre (British Import Licence) van szükség. Azon kutyák és macskák esetében, amelyek megfelelnek a „Kedvenc útlevél séma” (Pet Passport Scheme) feltételeinek (meghatározott országokból és jóváhagyott tengeri, légi és vasúti útvonalakon érkezik), a karantén nélkül is behozható a Pets Travel Scheme (kisállatok utaztatását szabályozó eljárásrend) keretében, azonban minden más állatra érvényes a féléves karantén és nincs kivétel. Élő madaraknak (kedvenceknek is) rendelkezniük kell Brit egészségügyi import engedéllyel (British Health Import Licence). Mivel az engedély nélkül érkező állatokat azonnal megölik, mindenképpen figyeljünk oda, hogy minden szabályt teljes mértékben betartsunk. További információk a DEFRA Állat egészségügyi részlegén kaphatók a 0044 (0) 20 7904 6000 telefonszámon (Angol nyelven).

Hálózati feszültség
Londonban, mint ahogy Nagy-Britannia egész területén, a hálózati feszültség megegyezik a Magyarországon is alkalmazott 220 V-tal. Érdemes azonban felkészülni az eltérő dugaljra. Amíg Magyarországon két kör alakú villa formájú a dugalj, Nagy-Britanniában 3 ágú, és ezek a villák szögletes alakúak. Amennyiben egy elektronikai cikket szeretnénk Londonban használni, érdemes vásárolni egy átalakítót. Itthon sajnos szinte csak világutazós átalakítót lehet kapni, amely tartalmazza az összes, a világon használt dugaljat. Mivel nem feltétlenül van mindenkinek szüksége minden dugaljra, ha nem talál itthon megfelelőt, nincs ok az aggodalomra, Londonban a reptéren, elektronikai üzletekben és szinte minden kisboltban lehet kapni ilyen átalakítót. Az ára átlagosan 2-3 GBP. Ha hotelben szállnak meg, a hotelben általában lehet kapni a recepciónál kölcsön egye-egy átalakítót.

Akadálymentesség
Londonban rendkívül nagy figyelmet szentelnek annak, hogy a legtöbb helyszín akadálymentesen megközelíthető legyen. A közlekedésben minden busz akadálymentesített, a metróállomások többségénél lift található, amely külön erre a célra épült. Az akadálymentesített megállók kerekes szék szimbólummal vannak jelölve a metrótérképeken, így könnyen ki lehet igazodni a jelölések között és lehet megtalálni, hogy hol és hogyan érdemes a megfelelő közlekedési eszközt használni. Múzeumokban és egyéb turista látványosságoknál szinte minden esetben található egy akadálymentesített bejárat, illetve az adott helyszín dolgozói mindig segítőkészek, így a bejutás sehol sem jelenthet problémát.

Öltözködési tanácsok
Londonban nincsenek korlátok öltözködéssel kapcsolatban, mivel rengeteg kultúra találkozik itt. Éppen ezért mindenki tiszteli a többi etnikum kultúráját és öltözködési szokásait, nem ritka látvány, hogy két asszony tetőtől talpig csadorba öltözve sétál az utcán, beszélgetnek, s csak a szemüket lehet látni, de sokszor még azt is eltakarják napszemüvegükkel. A diákok egyenruhában járnak iskolába, ez érvényes az általános és középiskolás tanulókra, egyetemen semmilyen öltözködési kötelezettségük nincs. Az időjárásra való tekintettel érdemes figyelni az időjárás jelentést, mivel London ez meglehetősen szeles és esős város. Érdemes felkészülni a hőmérsékletváltozásokra is, ezért a réteges öltözködés mindig előnyös. Sokszor lehet az utcán sál- és esernyőárusokat megfigyelni; ez nem véletlenül van így. Néha egy-egy erőteljesebb esőzés után új esernyőre lesz szükség, s az angolok többsége minden táskájában tart egy esernyőt arra az esetre, ha elfelejtenék áttenni az egyik táskából a másikba.

Biztonság
Londonban nagy erőket vetnek be a hatóságok arra, hogy megelőzzék a bűnözést. Természetesen a turista helyeken érdemes jobban odafigyelni az értékeinkre, hiszen a hatalmas forgatagban nagyon könnyen hozzáférhetnek a táskákhoz, ha azt háton hordják. Ilyenkor érdemes minél kevesebb csomagot magunkkal vinni, kevés készpénzt magunkkal vinni, illetve inkább kártyával fizetni, mivel mindenhol elfogadják, sőt, egyes helyeken preferálják a kártyás fizetést. A város több pontján is lehet találni értékmegőrzőket, főleg a vasút- és autóbusz állomásokon. A külvárosok és a lakónegyedek egy-egy környék kivételével teljesen biztonságosak, mivel 2006-ban kialakítottak egy olyan önkéntes polgárőr hálózatot, ahol a felügyelő maga is ott lakik a környéken, így sok embert ismer ott és jobban meg tud előzni bármilyen bajt, ami megtörténhet.

Nyilvános wc
Londonban viszonylag könnyen lehet nyilvános wc-ket találni, a turista térképeken is fel vannak tüntetve a főbb mellékhelységek. Néhány metrómegálló aluljárójában üzemel ingyenes illemhely is, pl. a Piccadilly Circus-nél vagy Canary Wharf-nál. A nyilvános illemhelyekért azonban a legtöbb esetben fizetni kell, készüljünk fel kb. 20-50 p fizetésére. Az élelmesebbek azonban mindig tudnak találni ingyenes lehetőségeket is, legyen az egy gyorsétterem vagy egy forgalmasabb pub.

Telefonálás
London híres a régi, piros telefonfülkéiről. Sok megmaradt az előző századból, de természetesen ma már nem kerül több ilyen az utcákra. Az új készülékek többnyire a metróaluljárókban, buszmegállók mellett, forgatagosabb csomópontokon találhatók és már nemcsak telefonálásra lehet használni őket, hanem akár email, SMS küldésére vagy az internethez való hozzáférésre is. Vannak kártyás és pénzes telefonok egyaránt. A legtöbb telefon 10, 20 és 50 pennys illetve 1 fontos pénzérmével működik, de némelyik a 2 fontost is elfogadja. Csak a fel nem használt érméket adja vissza, úgyhogy a rövid hívásokhoz érdemes a legkisebb értékű érméket felhasználni. Néhány telefon elfogadja 50 centest, az 1 eurós és a 2 eurós érméket is. Az átváltási ráta a következő: 1 Euro = 60p és az eurót csak a közvetlen hívásokra lehet felhasználni. A legelterjedtebb hitel/terhelhető kártyák és az országhívó kártyák is használhatók a telefonok nagy részében. A hívás díja attól függ, hogy hova is telefonálunk. A helyi hívás díja nagyon kedvező, az első 15 perc 30 pennybe kerül. Sajnos azonban akkor is 30 p, ha csak 1 percet beszélünk. Mobiltelefonszámok hívása, illetve a nemzetközi hívások több pénzbe kerülnek. A nemzetközi hívásnál a minimum hívásköltség ₤ 1,20. Egy SMS küldése 10 p.

Mobiltelefonok
A legtöbb dual és tri-band modiltelefonok, amik 900 és 1800 Herzen működnek, alkalmasak roaming-hívásokra Nagy-Britanniában is. Mindenképpen ellenőrizze mobilszolgáltatójánál még az indulás előtt, hogy a roaming szolgáltatás aktivizálva van-e készülékén! Ha problémája akad, bármelyik bevásárlóutcában vehet kártyás mobiltelefont akár már 20-30 font körüli áron. Ehhez nem szükséges a személyi adatait megadni, csak abban az esetben, ha szerződést is kíván kötni egy mobilszolgáltatóval.
Londonban, csakúgy, mint az Egyesült Királyság egész területén, hatalmas a választék mobiltelefon szolgáltatókból, így mindenki megtalálhatja a számára legtesthezállóbb megoldást akár kártyás, akár szerződéses, havi előfizetéssel. A legismertebb és elfogadottabb szolgáltatók a Vodafone, Virgin, T Mobile, 3, Orange és az O2, de természetesen több kisebb szolgáltatót is lehet találni, akik az előbbi társaságok vonalát használják, azonban másmilyen percdíj csomagokkal. Ezek közé tartozik a Tesco, Mobile World, Fresh és még sokan mások. Mielőtt döntenénk, mindenképpen menjünk el egy független mobiltelefon szaküzletbe, mint például egy Carphone Warehouse-ba és tájékozódjunk a lehetőségekről.

 • 999 –vészhelyzet esetén (rendőrség, tűzoltó, mentő)
 • 100 – telefonközpontos (helyi, országos vagy írországi hívásokban segít)
 • 155 – nemzetközi telefonközpontos (nemzetközi és hajóra irányuló hívásokban segít)
 • 118 500 – Tudakozó
 • 118 505 – Nemzetközi Tudakozó

Különleges körzetszámok és ország előhívószámok

 • (0)500/(0)800 – ingyenes számok
 • (0)845 – helyi hívás tarifája
 • (0)870 – belföldi hívás tarifája
 • (0)207 – London belső része
 • (0)208 –  London külső része

Internet
A brit főváros legalább annyira híres modern világáról, mint hagyományőrzéséről. Minden sarkon található egy internettel rendelkező vendéglátó egység, a legtöbb pub-nak és kávézónak saját, védett WIFI kapcsolata van, amelyet ingyen biztosít vendégei számára.

Posta
Szinte bárhol vásárolhatunk képeslapot, hogy kedveskedjünk az otthoniaknak, s ehhez bélyeget is kaphatunk legtöbbnyire az árusnál. Jellemző, hogy a fővárosban nagyon sok postaláda van elhelyezve az utcákon, ahova bedobhatjuk a feladandó leveleket. Itt egy dologra kell ügyelni: ha két nyílás van, melyikbe dobjuk. Vannak olyan levelesládák, ahol egy, van olyan, ahol két nyílás is van. Ügyeljünk, hogy abba a nyílásba dobjuk a levelünket, amelyikbe illik, pl. nemzetközi, „1st” bélyeggel rendelkező, stb. A feladás értéke függ a levél méretétől és súlyától egyaránt. Egy normál 10X15 cm-es képeslap feladása first class bélyeggel 30 p, second class bélyeggel 23 p. A first class bélyeggel ellátott küldeményeket gyűjtik össze előbb és valószínűleg 1 nappal korábban érkezhet meg, mint egy second class bélyeges képeslap. A posták hétköznap általában 9-17 óráig tartanak nyitva, szombaton csak a nagyobb postahivatalok működnek, 9-12.30-ig. A postát Royal Mail-nek hívják, a posta logója egy piros oválisba sárga betűkkel írt post office felirat.

Borravaló
Érdekes az angolok hozzáállása a borravalóadáshoz. Mint ahogy Magyarországon is megszokott, azt gondolnánk, hogy kávézókban, bárokban, pubokban és éttermekben is illik borravalót hagyni, de ez nem így van. Kávézókban és pubokban ritka esetnek számít, hogy a vendégek borravalót adnak, ha éppen 5p lenne csak a visszajáró, néha azt otthagyják. Érdekes még, hogy miután fizet a vendég, és azt mondja, köszönöm, az italt köszöni meg és nem azt gondolja, hogy a visszajárót borravalónak otthagyja. Koktél bárokban már némileg más a helyzet. Mivel ott a vendégek nagyobb értékben szoktak fogyasztani, sokszor nyitnak számlát a bárban és akkor 10%-os felszolgálási és szervízdíjat is felszámolhat a bár, természetesen nem köteles a vendég ezt elfogadni, de egy-egy bárban sokszor próbálnak így borravaló fizetésére késztetni az ott dolgozók, ami illegális. Éttermekben van talán a legnagyobb hajlamosság borravaló fizetésére, itt is a 10-15% az elfogadott.

Turista információ
Londonban minden főbb turista ponton található turista információ, ahol kiegészítő tájékoztatást, ingyenes kistérképet és program tájékoztatófüzeteket lehet kapni. A turista információközpont címe:
1 Lower Regent St, SW1
Metrómegálló: Piccadilly Circus
Tel: +44 (0)8701 566 366 (08701 LONDON)

Nyitva tartás:
Hétfő: 09.30 - 18.30
Keddtől péntekig: 09.00 - 18.30
Hétvégén: 10.00 - 16.00
Szombaton júniustól szeptemberig: 09.00 - 17.00

Pénzváltás, bankautomata, bankkártyák
Érdemes vagy itthon előre elegendő pénzt váltani, mivel itthon valamivel jobb árfolyamokon lehet angol fontot kapni, mint Londonban. A másik opció, ami még jó megoldás lehet, olyan bankkártya használata, amelyet elfogadnak az Egyesült Királyságban. Ilyen lehet a legtöbb dombornyomott kártya (pl. VISA Classic és MasterCard Standard), de a legtöbb helyen elfogadnak Maestrot, Solo-t, Visa Electront és MasterCard Unembossed kártyát is. Amennyiben elfogyott a pénzünk és további váltásra lenne szükség, a Thomas Cook utazási irodákban, ahol erre van lehetőség, jó árfolyamon lehet kapni angol fontot magyar forintért. Ezen kívül még az Eurochange váltói szoktak jó árfolyamon váltani, habár ott inkább az Euro árfolyamok jobbak. Azok, akik bankkártyát visznek magukkal, azért is járnak jobban, mert tényleg minden sarkon található egy bankautomata, ahol pénzt lehet felvenni, illetve mindenhol elfogadják a bankkártyás fizetést, mivel így elkerülik a boltok a készpénz felhalmozódását és csökkentik az esélyét a bolti rablásnak.

Védőoltások
Sem a beutazáshoz, sem a hazautazáshoz nincs szükség nemzetközi oltási bizonyítványra.

Gyógyszertárak
A brit gyógyszertárakban vényköteles és vény nélküli gyógyszereket is lehet vásárolni, emellett a szakképzett gyógyszerészek szívesen segítenek bármiben. Mindenesetre, ha gyógyszeres kezelés alatt áll, ajánlatos az orvostól egy leírást hozni a szükséges gyógyszerekről és adagolásukról. A gyógyszertár jele Londonban is a zöld + jel, így könnyen észre lehet venni akár sötétben is ezeket az üzleteket, mivel világít a jel. A gyógyszertárak általában hétköznapokon 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig vannak nyitva. Érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb drogériának van gyógyszertár részlege, így a vény nélküli gyógyszereket biztosan meg lehet ott találni, akár bőr irritációról vagy fejfájásról legyen szó. Ezek a drogériák London legforgalmasabb pontjain mindig megtalálhatók, például a Piccadilly Circus-nél (ahol egy Boots drogéria található) vagy az Oxford Street-en is (Superdrug és Boots üzletek egyaránt). Ezekben a drogériákban külön gyógyszerészeket alkalmaznak arra, hogy tanácsot adjanak és nem vényköteles termékeket ajánljanak azoknak, akik nem tudják, melyik gyógyszert vegyék, így nyugodtan rábízhatjuk magunkat az ott dolgozókra.

Orvosi ellátás
Ha Londonban megbetegedés vagy baleset következik be, az utas jogosult az ingyenes sürgősségi ellátásra a Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) baleseti és sürgősségi osztályain. Ha viszont bent is tartják a kórházban, vagy járó beteg rendelésre küldik, csak akkor nem kell fizetnie, ha az E-111-es kártya az utasnál van, hiszen ezzel tudja bizonyítani, hogy az Európai Unió tagállamában él, s ezáltal jogosult az ingyenes kezelésre, vagy ha utasbiztosítást kötött. Fontos azonban, hogy hol látnak el minket ingyenesen, és mi számít feláras rendelésnek. Többféle rendelő is létezik. A Medicentrumok olyan privát rendelők Londonban, melybe bárki besétálhat az utcáról, bejelentkezés nélkül, és körülbelül 20 percen belül megvizsgálja egy orvos. Új és már addig is szedett gyógyszereket is kiadhatnak. Az NHS walk-in centre hasonló szisztémával működik, ezt azonban a brit állampolgárok ingyenesen igénybe vehetik, külföldieknek általában fizetniük kell, ezért mindenképpen érdeklődjük meg előre, hogy az adott kezelésért fizetni kell-e és ha igen, mennyit. Néhány fontosabb cím, ahol Medicentre működik:

Nagykövetségek
Londonban és Budapesten is üzemel brit, illetve magyar nagykövetség és konzulátus. A londoni magyar nagykövetségen bármilyen útlevéllel kapcsolatos problémával lehet érdeklődni. A nagykövetség címe 35 Eaton Place, SW1X 8BY, London. Ha valaki elvesztette az útlevelét, mindenképpen értesítse azonnal a csoport idegenvezetőjét, aki segíteni fog a szükséges intézkedések lebonyolításában. Amennyiben egyedül utazunk, a nagykövetségen segítséget lehet kapni, azonban az útlevél kiállítás ára 24 GBP.
A budapesti brit nagykövetség Budapest belvárosában található, címe 1051 Budapest, Harmincad utca 6. A telefonszáma és fax elérhetősége pedig: Tel: (+36 1) 266 2888, Fax: (+36 1) 429 6360

Szokások, Ünnepek
Nagy-Britanniában 8 ünnepnap van egy évben. Néhány ünnep fix, minden évben ugyanazon a napon van, csakúgy, mint Magyarországon. Néhány azonban, mint például a húsvét is, minden évben másik időpontban kerül megtartásra. A Bank Holiday azt jelenti, hogy ezeken a napokon zárva tartanak a bankok és egyéb szolgáltatók is, a történelem során így próbáltak szabadnapokat biztosítani a dolgozóknak, ugyanis még a 19. században is csupán 5 munkaszüneti napot tartottak Angliában (a többi részén a királyságnak máshogy működik a rendszer). Az ünnepek alább láthatók. Azoknál az ünnepeknél, amelyeknek az időpontja változik minden évben, a 2008-as évi időpont van kiemelve.

 • Újév (New Year's Day) – január 1.
 • Nagypéntek – 2008. március 21.
 • Húsvéthétfő (Angliában, Walesben és Észak-Írországban) – 2008. március 24.
 • Májusi "Bank Holiday" (Early May Bank Holiday) – 2008. május 5.
 • Tavaszi "Bank Holiday" – 2008. május 26.
 • Nyári Bank Holiday (Angliában, Walesben és Észak-Írországban) – 2008. augusztus 25.
 • Karácsony (Christmas Day) – december 25.
 • Karácsony másnapja (Boxing Day) – december 26.

Emellett természetesen rengeteg ünneplésnek ad otthont London városa egész évben, de legfőképpen nyáron. Május közepén tartják az FA Kupa döntőjét, amit minden évben megünnepelnek az lelkes focirajongók. Ezt követi a Chelsea virágfesztivál, ami május utolsó hete.
Júniusban tartja a királynő születésnapi ünnepségét, annak ellenére, hogy a születésnap maga április 21-én van, amely rangos eseménynek számít nem csak londonban, hanem az egész országban. Minden évebn parádét szerveznek ennek örömére „Trooping the colour” (zászlós díszszemle) néven a hónap második vagy harmadik szombatján. A felvonulás a lovasság és öt gyalogos őrség osztag által zajlik le: Grenadier, Coldstream, Skót, Ír és Wales-i őrség által. Minden évben másik őrség tartja a díszszemlét. Emellett 1400 katona, 200 ló és 400 muzsikus biztosítja a pompás eseményt és szórakozást.    
Júniusban emellett Wimbledoni bajnokságot és a meleg és leszbikus fesztivált is tartanak, amely a legnagyobb egész Európában.
Júliusban a világ legnagyobb katonai eseménye látható, a királyi párviadal??? az Earl’s Court csarnokban, ezután nem sokkal pedig a Notting Hill karnevál pezsdíti fel ismét a hangulatot.

Vallás
Londonban Az etnikai változatossággal együtt jár a vallási változatosság is. Egy nemrég végzett demográfiai felmérés alapján a vallási összetétel a következő.
1.    Keresztény 4,176,175
2.    Buddhista 54,297
3.    Hindu 291,977
4.    Zsidó 149,789
5.    Muzulmán 607,083
6.    Sikh 104,230
7.    Egyéb 36,558
8.    Nem vallásos 1,130,616
9.    Nem lehet tudni 621,366

A nagyszámú vallási különbség ellenére kevés attrocitásról kell beszámolni. Az eltérő vallású emberek a saját csoportjaikkal élnek egy-egy bizonyos körnéken, mivel a vallási beállítottság gyakran megegyezik az etnikai megosztással. A legfontosabb Londonban egy turistának és az ott élőknek is egyaránt, hogy tiszteljék mások hovatartozását és annak megfelelően is viselkedjenek, mivel más kultúrákban máshogy viselkednek az emberek, egy-egy vallás nagyon érzékenyen vesz különböző megnyilvánulásokat. Így például egyik vallásban megengedett kimondani ay istenük nevét, mí másikban tiltják. Egy apró hibából pedig hatalmas viszály alakulhat ki, amire pedig példa lehet a néhány évvel ezelőtt kezdődő vita és tömeges felvonulás egy újságban megjelent képregény az egyik vallás nem szándékos megsértése miatt.

Építészet
London építészetében a legfontosabb szerepet a viktoriánus korszak töltötte be, mivel ekkor épültek a legrangosabb terek, paloták, rezidenciák, templomok, amelyek ma a főbb turista látványosságoknak számítanak. A fővárost 1666-ban súlyos tűzvész sújtotta, ami által leégett London nagy része, így szinte semmi sem maradt fenn az előtte lévő évekből, a Globe Színház kivételével. A XIX. században épült meg a Buckingham palota, a Parlament épülete a Big Bennel, a National Gallery első része, a Trafalgar tér és egyéb híres épületek.

Ahogy a  National Gallery főhomlokzatán vagy a szent Pál katedrális épületén is látni lehet, a klasszicista korszak egyértelmű jellemzői dominálnak ezeken az épületeken: timpanon, jón, illetve korinthoszi oszlopfők, dóm kialakítása. Ugyanebből maradt ránk a sorházak kultusza is, amely az eredeti formájában nagy, 5-6 szobás, többszintes épületeket jelentett kis kertekkel, egymáshoz tapasztva. Mára a megnövekedett lakosság miatt ezeket a lakásokat, házakat szétbontották részekre, így nem ritka, hogy egy épület bejárata három lakás közös bejárata lett, illetve, hogy mindegyik szinten másik lakás található.

Könyvajánló
Londonban több irodalmi mű is játszódik. Különböző korokból számos írónak ihletet adott a város. Művek, melyek Londonban játszódnak:

Daniel Defoe: A londoni pestis és Moll Flanders
Agatha Christie több regénye és novellája
Joseph Conrad: A titkos ügynök
Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes-sorozata
T. S. Eliot: A puszta ország
George Orwell: Csavargóként Párizsban és Londonban
Nick Hornby: Fociláz
Zadie Smith: Fehér fogak.

Ezek a kötetek közül néhány megtalálható az interneten is e-book formájában. A Sherlock Holmes regények az online link alatt találhatók.
 

Mikor utazzunk

Természetesen az év bármelyik szakaszában érdemes ellátogatni az angol metropoliszba, azonban van egy-egy kiemelkedően alkalmas időpont egyes helyszínek és események látogatására. Júniusban rendezik meg a wimbledoni tenisztornát, így aki a tenisz szerelmese, mindenképpen foglalja le jegyeit jóval az utazás előtt, mivel nagyon gyorsan elfogynak a jegyek e rangos eseményre. Augusztusban rendezik meg London leghíresebb karneválját, a Notting Hill karnevált. Aki szeretné felfedezni London egyik rejtettebb, bohém arcát is, mindenképpen látogasson el nyáron a brit fővárosba. A nagy bevásárlások, leárazások és karácsonyi előkészületek rajongója, Londonban biztos talál magának tengernyi programot, hiszen november közepétől, illetve végétől egészen január végéig, néhol február közepéig hatalmas kiárusításokkal, boltnyitásokkal lehet találkozni, ezt felülmúlja a karácsonyi előkészületek időszaka, mikor London belvárosa szemkápráztató díszpompába öltözik másfél hónapra. Az időjárást tekintve pedig régebben bevált szokás volt nyáron meglátogatni a brit fővárost, hiszen ekkor volt a legkevesebb csapadék várható a legmagasabb hőmérséklettel egybekötve. Ez az utóbbi években némileg megváltozott. Az utóbbi 3-4 év tapasztalata alapján enyhe tél, virágzó tavasz és esős nyárra lehet számítani, így akik a hosszú tél után egy kis kikapcsolódásra vágynak, mindenképpen egy jó választás Londonba látogatni.

<!-- [if gte mso 9]>

A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

London
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)
 • JAN
 • FEBR
 • MÁRC
 • ÁPR
 • MÁJ
 • JÚN
 • JÚL
 • AUG
 • SZEPT
 • OKT
 • NOV
 • DEC
 • 11°
 • 14°
 • 18°
 • 21°
 • 23°
 • 23°
 • 20°
 • 15°
 • 11°
 • 12°
 • 14°
 • 14°
 • 11°
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • 1
 • 2
 • 3
 • 5
 • 6
 • 7
 • 6
 • 6
 • 5
 • 2
 • 1
 • 1
 • 15
 • 13
 • 11
 • 13
 • 12
 • 11
 • 12
 • 13
 • 13
 • 13
 • 15
 • 15
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -
 • -

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Londoni utazás

Londoni tömegközlekedés és csatlakozó időpontok

Néhány taxi társaság elérhetősége:

 • Dial-a-cab: 44 20 72510581
 • London Central Cab: 020 7501 9998
 • Link Cars - Phone: 020 7790 7788
 • A-Z Piccadilly Car Services - Phone: 020 7287 5355

Autóbuszok:


Vonatok:

Orvosi ellátók, sürgősségi ellátók:

Medicentre
Victoria pályaudvar
(A 15-ös vágány mellett)
London SW1V 1JT
Nyitva: H-P 08:00-20:00, Szo-Va 10:00-16:00

Waterloo pályaudvar
Plaza medical centre
120 Oxford Street
London W1N 9DP
Nyitva: H-Szo: 10:00-19:00

Bank medicentre
1-6 Old Jewry Street
London EC2R 8DN
Nyitva: H-P 08:00-19:00

Fenchurch Street medicentre
150 Fenchurch Street
London EC3M 6BB
Nyitva: H-P 08:00-16:00

 

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!