Találatok szűrése (0)
Szabadszavas
Ár szerint
Dátum szerint (Indulási időpontok)
Utazás módja
Programhossz
Szálláskategória
Ellátás
Lista nézet Táblázatos nézet

Prágától mintegy 100 kilométerre nyugatra fekszik. Kedvező földrajzi helyzetének és a cseh uralkodók jóakaratának, már a 13. században Nyugat-Csehország központjává vált. Világhírét mégis az itt főzött jóféle világos sörnek, a pilsnek köszönheti. Kirándulásunk során útbaejtjük a Szent Bertalan templomot, a Városházát, a Pilsner Urquell Sörgyárat majd az út porát a Sörmúzeumban egy pohár sörrel mossuk le.

A pilseni sör, Pilsner Urquell

Pilsenben a város alapításától fogva főznek sört. Az első említés a pilseni polgár, Wolfram Zwinilinger 1307-ben keletkezett végakaratában található, aki a sörfőzőjét és malátacsíráztatóját a Szt. Bertalan templomra hagyta.

II. Vencel cseh király néhány háznak sörfőzési jogot adott, így ezeket a helyeket tekinthetjük az első hivatalos sörfőző üzemeknek. Annyira fontos tevékenység volt a sörfőzés, hogy a 14. században csak azok kaphatták meg a jogot, akiknek a város biztonságos falain belül volt az üzemük. Mivel a sörfőzés polgári hivatásnak számított, a céheknek nem volt beleszólási és szabályozási joguk. Ennek következményeképpen csak Pilsen városában 260 polgár foglalkozott sörfőzéssel, ami sokféle technika, íz és – természetesen – minőség kialakulásához vezetett.

A történelmi fordulópont 1838-ban következett be, amikoris harminchat hektoliter nagyon rossz minőségű sört öntöttek ki a városháza előtti téren. Ennek hatására a város polgárai megegyeztek, hogy építenek egy modern sörgyárat, ahol garantálni tudják a jóminőségű pilseni sör előállítását. Martin Stelzert bízták meg a feladattal, aki külföldi útjai során több gyárat is meglátogatott és tanulmányozott. Bajorországban találkozott a zseniális serfőző mesterrel, Josef Groll-lal és meggyőzte, hogy az új gyárban dolgozzon.
Groll elfogadta az ajánlatot és bevezette az akkori legmodernebb erjesztési technikát. Ennek eredményeképpen, 1842. október 5-én először sikerült kiereszteni a világos sörök mintájául szolgáló pilseni sört. Erre a fontos dátumra emlékezve a sörgyár minden évben megrendezi a Pilseni Fesztivált.

Pilzeni sörfőzde
A várost hamarosan ismertté tette az ott gyártott különleges ízű és minőségű világos sör. A sikernek köszönhetően, a többi sörgyár igyekezett lemásolni a pilsenit. Ennek legkönnyebb formája az volt, hogy a címkén egyszerűen a város nevét használták. Sajnos előfordult az is, hogy rossz minőségű söröket illettek evvel a névvel. Ennek 1898-ban, a Pilsner Urquell márkanév megalapításával vetettek véget. A pilseni világos sör sikere azóta is töretlen.


A város vagy tájegység klímatáblázatának megtekintéséhez kérjük, válasszon az alábbi listából!
Az aktuális időjárási előrejelzés megtekintéséhez a Weather Underground-ot vagy a weather.com oldalakat ajánljuk.

Pilsen
Időjárás adatai

Hónapok
Nappali hőmérséklet
Éjszakai hőmérséklet
Vízhőmérséklet
Napsütéses órák
Csapadékos napok
Átlagos csapadék (mm)

Tipp: Ha a táblázatban egy adott hónapban 10 esős napot lát, az nem feltétlenül jelenti, hogy 10 napon keresztül esik is. Az értékekkel kapcsolatos megjegyzésünket az egér kurzorral a táblázat cím oszlopának feliratai fölé állítva olvashatja el!

Megjegyzés: Az adatok tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem tudunk vállalni! Mi is emberek vagyunk. Kérjük, írja meg nekünk az címre, ha nyilvánvaló elírást talált!

Pilseni utazás

A város hírességei:

  • II. Vencel cseh király (1271–1305), a város alapítója.
  • Václav Koranda (kb. 1424–1519), radikális huszita.
  • Jan Žižka (kb. 1360–1424), a legfontosabb huszita vezér.
  • II. Rudolf (1552–1612), Német-római Birodalom császára.
  • Ernst von Mansfeld (1580–1626), Generális a harmincéves háborúban.
  • Emil Škoda (1839–1900) mérnök, a Škoda Művek megalapítója.
  • Jan Kohout (1961) cseh politikus, külügyminiszter
  • Barbora Záhlavová-Strýcová (1986) teniszezőnő

Kapcsolódó linkek:

 

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!