Szikkim és Bhután, a Himalája királyságai

Ft-tól/fő 1.690.000
Legjobb ár:
1.690.000 Ft/fő-től

Szikkim és Bhután, a Himalája királyságai utazás foglalás

1

Válassza ki az indulási időpontot!

A naptárban szereplő árak minden esetben az adott napon foglalható legjobb alapárat jelölik és egy főre vonatkoznak!

Jelölések:
Nem foglalható Foglalható dátum Akciós ajánlat Legjobb ár
2
3
3
4
Lefoglalom
5
5

Tartson velünk a Szikkim és Bhután, a Himalája királyságai utazásra! A kiutazás repülővel történik. Az utazás időtartama 15 nap / 13 éjszaka. Az utazás legjobb alapára 1.690.000 Ft/fő.

Utazás alapadatai
Út típusa: Körutazás
Kiutazás: Repülő
Turnusok: 15 nap / 13 éjszaka
Utazás azonosítója: 184640
Kívánságlistára teszem

Programleírás

1-2. nap: Budapest - Delhi

Utazás menetrend szerinti járattal, átszállással Delhibe, India fővárosába. Másnapi érkezés után transzfer a szállodába. Szállás elfoglalása után pihenő.

Szállás Delhiben (1 éj).

3. nap: Dardzsiling 

Reggeli után transzfer a repülőtérre, majd belföldi repülés Bagdográba. Érkezés után folyamatos utazás Dardzsiling irányába. Az átlagosan 2.134 m magasságban települt ,,teakert - hegyi állomás" területét 1835 óta bérelte a Brit Kelet Indiai Társaság a szikkimi Csogyal kormányától. 1840-ben ültették az első tea gardeneket, vagyis ültetvényeket, hogy 10 év elteltével megkezdhesse ,,világhódító útját" a dardzsilingi fekete tea, Földünk talán legismertebb teája. (1900-ban már 100 ültetvényen 64.000 munkást foglalkoztattak.) Dardzsiling a XIX. század utolsó harmadában alakult át Hill Station-ná, vagyis a korabeli brit adminisztráció nyári szálláshelyévé. Iskolák, nyaralók, hivatali középületek sokaságát építették fel a forróság elől ide ,,felhúzódó" anglo-indiai családok és tisztviselők számára, amíg a ma UNESCO világörökségi védelem alatt álló Dardzsiling Himalája Vasút már több embert szállított - mint teazsákot. Érkezéstől függően koraesti séta a Mall Road-on, a város ,,közösségi főterén."

Szállás Dardzsilingben (2 éj).

4. nap: Dardzsiling - Himalája Vasúton

Reggeli után utazás az UNESCO világörökségi Himalája Vasúton. Látogatás a Ghoom Klostorban, első ismerkedésünk a gelugpa, ismertebb nevén sárga kalapos rend életével. Néhány szó Congkapa (1357-1419), a rend alapítóatyja koráról, sorsáról. Közös séta a Padmaja Nadia Himalája Állatkertben, az őshonos fajok rövid bemutatásával. Látogatás a Himalájai Hegymászó Intézetben, majd séta a Tenzing és Gombu Rock szikla aljában. Rövid áttekintés Tenzing Norgaj és Sir Edmund Hillary életéről, sikeres Mt. Everest expedíciójukról. Látogatás Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842) sírjánál, az Európai temetőben. A Miért vált Kőrösi Csoma a magyar keletkutatás élő legendájává? kérdés körbejárása, néhány név felidézésével, akik előttünk lerótták tiszteletüket ezen a kultikus helyszínen, mint pl. Duka Tivadar; Lóczy Lajos; Déchy Mór; Hopp Ferenc; Stein Aurél; Horthy Miklós; Simonyi-Semadam Sándor; Baktay Ervin... és még sokan mások.

5. nap: Dardzsiling - Gangtok

Hajnalban indulunk a Tigris-hegyre, ahol jó látási viszonyok esetén gyönyörű napfelkeltében lehet részünk a Kancsendzönga és a Mt. Everest távoli panorámáinak látványával. Séta az Alubari kolostorba, ahol, piknik reggelivel, illetve Guru Rinpoche szobraival várnak minket a helyi szerzetesek. Utazásunk megkezdése Szikkimbe a déli órákban. Szikkim, az 1975-ig független, néhai buddhista királyság a mai India legritkábban lakott állama. Területeinek magassága a 280 m tengerszinttől - 8.585 m (!) magasságig terjed. A szubkontinens egyik ökológia hot-spotja (rendkívüli biológia sokszínűség), 5.000 virágos növénnyel, 227 tengerszemmel vonulatai között, területének 30%-ára kiterjedő, UNESCO világörökségi védelem alatt álló vadonnal. Utazásunk alatt bőven jut idő a néhai uralkodók, a Namgyal-dinasztia (1642 - 1975) bemutatására, illetve a ,,csak" 1.700 m magasságban lévő főváros Ganktok múltjának, jelenének ismertetésére. Szállásunk elfoglalása a fővárosban koraeste.

Szállás Ganktokban (2 éj).

6. nap: Gangtok, a tibetológia menedéke

Reggeli után látogatás a Rumtek kolostorban, őszentsége a XVII. Gyalva Karmapa, s ezzel a Kagyüpa (Kagyü) iskola székhelyén. A nyugati ember kísérlete a tibeti buddhizmus 6 főágának áttekintésére... Őfelsége Palden Thondup Namgyal (1926 - 1982), Szikkim utolsó királya kalandos életének, néhai szakrális szerepének magyarázata, képes szemléltetéssel. Továbbutazás az Enchey kolostorba, majd onnan a néhai királyi palotában berendezett Namgyal Tibetologiai Intézetben. A Lord Buddha, illetve Szikkim védőszentje, Guru Padmasambhava óriási szobrainak megtekintése. Közös látogatás a Handloom and Handicrafts kézművesközpontban, ahol megismerkedhetünk a hagyományos szikkimi kézművesség legfőbb ágazataival, termékeivel.

7. nap: Gangtopk - Kalimpong, a virágok pihenőhelye

Utazásunk megkezdése Kalimpong irányába. Útközben néhány szó Gorkaföld-kerület természetföldrajzi és néprajzi sajátosságairól. Az 1.200 m alacsonyra települt Kalimpong híres orchideáiról és rendkívül buja másodlagos erdőiről, ültetvényeiről. A városba érve látogatás a Tíszta folyó fölé magasodó Deolo-hegyen, a meseszép panorámák élvezetéért. A kereskedőváros valaha az India és Tibet közötti kereskedelem egyik legfőbb állomása volt, a lakosság ma is igen élénken emlékezik Tibet kínai megszállására (1949-1959), illetve az ebből is adódó Kínai - indiai háború (1962) szomorú eseményeire. Kalimpongban mára számos,- és igen békés kertészet működik, mi is meglátogatjuk az egyik legnagyobb fa és növényiskolát. Délutáni látogatás a tibeti menekültek által épített és a Dalai Láma által felszentelt Zang Dog Palri Fo-Brang kolostorban. Rövid meditációs lehetőség, pihenő.

Szállás Kalimpongban (1 éj).

8. nap: A Duars vidéken

Reggeli után rövid utazás a Kelet-Himalája fenyvesei közé ,,rejtett" Chibo hegyi falvába. Sétánk a falu feletti kilátópontra vezet, a fennséges vonulatok látványával és csendjével. Pihenő a falu kaktuszkertjében, majd indulás a Bhutáni Királyság határai felé. Koraesti érkezés a Duars vidékére. A 30 km szélességű és kb. 250 km hosszúságű földsáv nevének jelentése ,,Ajtók", ugyanis 18 különböző ,,kereskedelmi folyosó" és útvonal kötötte - köti itt össze India alföldjeit - Bhután hegyeivel. Menet közben szóbeli felkészítés bolygónk földrajzilag leginkább elzárt és legkülönlegesebb országa, a Bhutáni Királyság természeti és társadalmi viszonyaiból. Igaz mesék a korábbi Druk Gyalpo-k (Sárkány Királyok) életéből. Szállásunk elfoglalása 

Szállás Chalsa-ban (1 éj)

9. nap: Duars vidék - Thimphu

Egész napos utazásunk megkezdése kora reggel. Első állomásunk Phuentsholing a Bhutáni Királyság nyugati bejárata. Bhután Földünk egyetlen országával sem hasonlítható össze. Számos leírás szerint egyenesen ez a tibeti, mongol és hindu tradíciók mesebeli királysága, Shambala. Ez a hely, ahol az Ég és Föld találkozik, ahol Buddha beavatást nyert a titkos tanokba. A nyugalom és bölcsesség helye, a Himalájába zárt Földi Paradicsom - innen érkezik majd a 25. Kalki király, hogy az Apokalipszis idején megmentse majd a hinni tudókat... Tájai mindenesetre szebbek bármilyen mesénél, kormányzása merőben eltér minden más országétól. A mai monarchia számos korábbi birodalom "örököse" és régi hagyomány őre. Így érdemes néhány fejezetet "fellapozni" múltja korszakaiból: 1./ A Tibeti Birodalom eseményei; 2./ A Mongol Világbirodalom hódításai; 3./ Tibeti- és brit beavatkozások. Látogatás a trópusi kerttel körbe ölelt Kharbandi Gompa kolostorban. Néhány szó Guru Rinpoche a királyság legfőbb vallási mestere és Shabdrung Ngawang Namgyal a független Bhután megalapítója sorsáról, szobraik előtt. Utazásunk folytatása a királyság fővárosa felé. Thimbu, a mára 90.000 fő lakosságúra duzzadt főváros házai 2.700 m magasságig kapaszkodnak (a 3.500 m magas körbe ölelő hegyeken), s Földünk talán egyetlen fővárosa, ahol még ma is jelentős mértékig állattenyésztésből, fűszer és gabonatermesztésből él a lakosság.(!) 1955-ben Punakhából helyezték ide a kormányzati funkciókat, az egyedülállóan különleges Trashiczo Dzong erőd-kolostorba. A hotelbe érés előtt látogatás a gigászi Kuensel Podrang Buddha kilátónál. A Druk Gyalpok (Sárkány Királyok) uralkodási rendszerének és a Vangcsuk-dinasztia történetének rövid átbeszélése - itt, bolygónk utolsó buddhista királyságának fővárosában. Napunk végére azért választ kapunk a kérdésre is: Mi az a Nemzeti Összboldogság Mutató?

Szállás Thimphu-ban (2 éj).

10. nap: Thimphu és a Thimphu Fesztivál

Reggeli után utazás a Trashiczo Dzong erőd-kolostorba, a Guru Rinpoche emlékére rendezett Thimphu Fesztiválra. Az ősi tibeti hagyományoknak megfelelően az ünneplés egyszerre eleveníti meg a hit,- a történelem,- a legendák és mítoszok világát. Nincs határvonal az isteni és emberi világ és tudás között... a maszkot viselő táncosok lehetnek főpapok vagy egyszerű emberek. A szinte nem evilági maszkok, öltözetek és táncok megtekintése a 800 éves, védett udvaron. Délutáni látogatás Drudhod Goemba női kolostorban, majd a Bhutan Néprajzi Múzeumban. Következő állomásunk a Textil és Szövő Múzeum, majd séta és fényképezkedés a National Memorial Chorten-nél, a nemzeti emlékműnél. Újabb kísérlet a Gross National Happyness (Nemzeti Össz-boldogsági Mutató) rendszerének áttekintésére, építő jellegű, pozitív vitaindítóval, hogy a különleges életminőség mérő szisztémát miért nem alkalmazzák a világ más országaiban is. (?) Néhány tiszteletteljes szó a fiatal Dzsigne Keszar Namgyel Vangcsuk (1980 - ) Sárkány Királyról és családjáról. (A király tanulóéveinek bemutatása a bosztoni középiskoláktól az oxfordi egyetemi diploma megszerzéséig - illetve példák az utóbbi 10 évben véghezvitt demokratizáló intézkedéseiről.) Késő délutáni vásárlási lehetőség a kézműves bazárban.

11. nap: Utazás a Dochu La-hágón át Punakhába

Reggeli indulással utazás a 3.140 m magas Dochula-hágóhoz. Séta az életüket a királyságért adó hősök 108 emlékkápolnája (chorten) között, jó látási viszonyok esetén a Himalája 7.000 m magas, északi vonulatainak fényképezésével. Néhány szó az ,,imazászlók erdejéről" majd utunk folytatása az 1499-ben átadott Chimi Lhakhang termékenységi templomhoz. A templom Drukpa Kunley, az őrült és végtelen szexuális étvágyú buddhista mester útmutatása alapján épült épp itt. Máig látogatják a gyermeket akaró házaspárok - megannyi sikeres gyermeknemzés áldását nyerve. Séta a templomhoz közeli faluban, néhány impozáns fallosz freskó (termékenységi szimbólum) megtekintésével. Utazás Punakhába, a Bhutáni Királyság volt fővárosába és jelenlegi szakrális központjába. Menet közben néhány szó a városban működő Dratshang Lhentsog (7 tagú buddhista főtanács) működéséről, a Je Khenpo (főapát) méltóságról, a reinkarnációról és Őszentsége Trulku Jigme Choedra, a 70-dik Je Khenpo életéről, aki 1996-óta irányítja Bhután lelkiismereti életét. Késő délutáni érkezés a Pho Chu és Mo Chu folyók összefolyásánál épült, 6.262 lakosú Punakhába. Közös látogatás a Pungthang Dewachen Phodrang Dzongban, vagyis a Boldogság Palotájában - a királyság legszebb dzongjában- és vallási központjában. Ismételt gondolatébresztő beszélgetés a Bhután-inspirálta Boldogság Indexről (existence value).

Szállás Punakhában (1 éj).

12. nap: Paro mesés vidékén

Utazás nyugati irányban a Himalája hegyein, völgyein át, rövid fotószünetekkel, ha jakokkal, esetleg jetikkel találkoznánk. (Bhutánban a jeti szigorúan védett lény!) Menet közben néhány szó Tibet kínai megszállásáról, illetve Kína területrabló katonai akcióiról, a vitatott bhutáni - kínai határvidékről. A járhatatlan (gyalog járható) északi határvidék természetföldrajzának áttekintése, néhány kultikus hegy, mint pl. a 7.314 m magas Csomolhari (a Kancsendzönga Menyasszonya), a 6.714 m magas Jitcsu Drakej (Paro védőszelleme), valamint ,,Bhután teteje", a máig is megmászatlan Gangkhar Puensum (7.570 m) szóbeli bemutatásával. Az azonos nevű völgyben elterülő Paro a Bhutáni Királyság egyik legszebb és legtakarosabb vidéke. Igaz, a város lakossága csak kb. 13.000 fő, mégis itt található az ország Nemzeti Múzeuma, illetve egyetlen reptere is. A városba érkezés után a Ta Dzong Erődtorony (vagyis Nemzeti Múzeum) különleges gyűjteményének megtekintése. Séta és rövid vásárlási lehetőség a főutcán. Látogatás a Mátyás király idején épült (XV. századi) Rinpung Dzongban, az ország és a Himalája térségének egyik legépebben megmaradt erődjében. A belső folyosók freskóin többek között Milarepa, a tantrikus tibeti buddhizmus mestere élete is megelevenedik - 1000 év távlatából. A hotelbe érve rövid felkészülés a másnapi csodára.

Szállás Paroban (2 éj).

13. nap: Paro

(Figyelem! A mai túrát csak az átlagos-jó kondícióban lévő résztvevőknek ajánljuk.)

Buddha idézetével induló napunkon 6 órás sétát teszünk Bhután leghíresebb buddhista kolostorába, a Takstang Apátságba. A 900 m relatív magasságban (több, mint 3.000 méterrel a tengerszint felett!) a függőleges sziklákba vájt, majd épített kolostor az ország ,,hitéleti és turisztikai ikonja". Paro Takstang jelentése: A Tigris fészke. Guru Rinpoche / Padmasambhava, az ország védőszentje, a buddhizmus bhutáni meghonosítója, ide érkezett a VIII. században, tigris háton ,,lovagolva", majd a mára falakkal takart barlangban meditált 3 éven - 3 hónapon - 3 héten - 3 napon és 3 órán át. A Tigris fészke a mai napig is Bhután spirituális mécsese, szellemiségének egyik legfőbb őrhelye. Az 1600-as években épült falak, őrtornyok, csodálatos épületszárnyak megtekintése. Saját életünk vagy hitünk feletti egyéni tűnődési lehetőség a hosszú kapaszkodókon való sétán ... oda-vissza. Hazaúton látogatás egy hagyományos farmon, illetve a Drukgyel Dzong romjainál. Közös vacsora. A látottak, átéltek értékelése, majd felkészülés a hazaútra.

14. nap: Paro - Delhi

Elrepülés Delhibe, menetrendtől függően. A reptérre érkezés után rövid buszos városnézés, majd pihenő a szállodában.

Szállás Delhiben (1 éj).

15. nap: Delhi - Budapest

Menetrendhez igazodva transzfer a reptérre, majd Isztambulon keresztül elrepülés Budapestre. Érkezés a Liszt Ferenc repülőtérre az esti órákban.

 

Miért éppen

Tibet déli határain, a Himalája legtermékenyebb völgyeiben és medencéiben két Buddhista királyság alattvalói élhették a ,,Shangri-La" világtól elzárt nyugalmát. Szubtrópusi őserdőkből induló útjaik a felhők fölé érve az ismeretlen jégmezőkig vezettek, erődjeik, templomaik, kolostoraik inkább a mesék világába tartoztak, mintsem az ,,alsó világ" zsúfolt, zajos mindennapjaihoz. Szikkim és Bhután legendás uralkodóiról, a Dharma-királyokról vagy Csogyalok-ról, illetve a Sárkány királyokról vagy Druk Gyalpok-ról mindenki hallott valamit Európában... De hogy országaik milyenek is lehetnek, arról inkább csak képzetek és ábrándok léteztek csupán, egészen a 20. századig. Ha talán legutoljára is a Földön, de a Himalájába is megérkezett a modernizáció, a globális változások kényszere, az India és Kína, valamint a ,,két óriás" politikai rendszere közötti versengés korszaka. Miközben mindkét ország a Tibeti kultúra és a tibeti buddhizmus mentsvárává vált, ,,ragaszkodásuk a fejletlenséghez" váratlanul különleges gyümölcsöt is érlelt: Máig szinte érintetlen védett területek, nemzeti parkok, meseszép tájak várják az ide érkező öko-turistákat és természetjárókat. Szikkim ,,a Kancsendzönga otthona" mára indiai állammá vált - míg a Bhutáni Királyság napjainkban is a Himalája egyetlen szakrális monarchiája. Jó-szomszédok. Elbűvölő magashegységi vidékeken megosztozva.

Bőséges természeti szépség, csodálatos kolostorok, ősi buddhista templomok, lobogó imazászlók és boldog arcok - így lehet leírni egy bhutáni utazást! Ám annyi mindent lehetne még elmondani erről az apró országról! A nyugodt légkör, a friss hegyi levegő, a tiszta utak és az egyszerű, de gyönyörű kultúra, valamint a melegszívű, vendégszerető bhutániak megmutatják, hogy a világ egészen más is lehet.

Szikkim a megtestesítője annak a mondásnak, hogy "a jó dolgok kis adagokban érkeznek". Ugyanis India egyik legkisebb államának tavai, vízesései és buja zöld erdei minden természetkedvelőt rögtön rabul ejtenek.

x Szikkim és Bhután, a Himalája királyságai

Az ár nem tartalmazza

 • az indiai e-vízumdíjat
  kb. 25 000 Ft
 • a borravalót
  kb. 120 USD/fő
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  298 000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

Az ár tartalmazza

 • a nemzetközi és belföldi repülőjegyet illetékkel (melynek értéke: kb. 490 000 Ft)
 • 13 éjszakai szállást 3-4*-os szállodák, resortok és eco lodge-ok 2 ágyas szobáiban
 • Szikkimben félpanziós ellátást (reggeli és vacsora) valamint Bhutánban teljes ellátást
 • a megadott programokat és a szükséges belépőket
 • Bhutáni vízumot és az ügyintézést
 • Bhutáni fejlesztési és turisztikai illetékeket és hozzájárulást
 • a helyszíni közlekedést autóbusszal
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza

\n
 • az indiai e-vízumdíjat
  kb. 25 000 Ft
 • a borravalót
  kb. 120 USD/fő
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  298 000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  - Air & Cruise Top:
  1.030 Ft/fő/nap

  - Air & Cruise Extra:
  1.590 Ft/fő/nap

\n

Az ár tartalmazza

\n
 • a nemzetközi és belföldi repülőjegyet illetékkel (melynek értéke: kb. 490 000 Ft)
 • 13 éjszakai szállást 3-4*-os szállodák, resortok és eco lodge-ok 2 ágyas szobáiban
 • Szikkimben félpanziós ellátást (reggeli és vacsora) valamint Bhutánban teljes ellátást
 • a megadott programokat és a szükséges belépőket
 • Bhutáni vízumot és az ügyintézést
 • Bhutáni fejlesztési és turisztikai illetékeket és hozzájárulást
 • a helyszíni közlekedést autóbusszal
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

leírásánál jelzett szolgáltatások
leírásánál jelzett szolgáltatások

* A választható szolgáltatások indulási időpontonként eltérőek lehetnek.
Utazás azonosítója: 184640

Infóvonal

+36 1 322 0032
+36 70 469-9890

Nyitva tartás

H-P:10:00 - 18:00
SZ-V:ZÁRVA

A travelorigo.com munkatársai több mint 10 év online utazási irodai tapasztalattal teljesítik az utazni vágyók kéréseit!

A travelorigo.com weboldalon található utazási ajánlatok nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek. A jelentkezés elküldésével nem jön létre utazási szerződés! Az utazási szerződés a jelentkezésre küldött visszaigazolás alapján, a visszaigazolásban írásban rögzített feltételek szerint az utazási díj előlegének megfizetése és a kért dokumentumok aláírt példányainak visszajuttatása után, a szabad helyek függvényében jön létre a Travelorigo Hungary Kft. illetve utazásszervező partnereinek utazási feltételei és utazási szerződései alapján! A honlapon szereplő helyesírási hibákért, az időközben aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a Travelorigo Hungary Kft. által írásban visszaigazolt árak, árajánlatok tekintendők véglegesnek a szabad helyek függvényében! Ön, mint felhasználó elfogadta és értelmezte ezen felhívást, bárminemű megrendelés vagy ajánlatkérés leadásánál.

Iratkozz fel Te is
hírlevelünkre!

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Hírlevél feliratkozás

Hibás vagy hiányzó adat!

Hibás vagy hiányzó adat!

A megadott email címet regisztráltuk! Kérjük, ellenőrizze email fiókját, a hírlevél feliratkozást aktiválni kell!
Küldés e-mailben
Szikkim és Bhután, a Himalája királyságai

Szikkim és Bhután, a Himalája királyságai

India, Delhi

Útazonosító: 184640

Az utazás oldalának hivatkozását továbbítottuk a megadott email címre! Köszönjük, hogy használta szolgáltatásunkat!
Ajánlatkérés
Szikkim és Bhután, a Himalája királyságai

Szikkim és Bhután, a Himalája királyságai

India, Delhi

Útazonosító: 184640

Az ajánlatkérését továbbította a rendszer kollégáinkhoz!